Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Montreal si zahraje o Stanley Cup, oslavy v ulicích se zvrhly v násilnosti

Fanoušci Montrealu oslavují postup do finále Stanley Cupu. foto: Reprofoto

Montreal - Vášniví hokejoví fanoušci v Kanadě dostáli své nelichotivé pověsti. Oslavy postupu Montreal Canadiens do finále NHL po dlouhých 28 letech se v noci na pátek zvrhly v demolici města. Policie při střetu s davem použila slzný plyn, lidé se naopak nebáli ničit její auta.
  17:21

Islanders v semifinále NHL porazili Tampu v prodloužení a vynutili si sedmý duel

Už před zápasem horliví fanoušci vylézali na pouliční lampy a římsy budov, popíjeli na ulicích a dali tušit, že Montreal nečeká klidná noc.

Policie nakonec okolí areny Bell Centre uzavřela a přestala do něj další stovky lidí pouštět.

I tak se před montrealským zimákem sešel pořádný dav, zatímco přímo v hledišti areny sedělo kvůli protipandemickým opatřením jen 3 500 věrných. Ti museli v útrobách areny zůstat i dlouho po zápase, neboť v ulicích nebylo bezpečno.

Bujaré oslavy se změnily ve vandalství.

Spustily se po gólu Artturiho Lehkonena v prodloužení šestého zápasu série s favority Vegas Golden Knights. Canadiens vyhráli 3:2 a přešli přes třetí kolo play off poprvé od roku 1993.

„Mám hroznou radost z lidí, kteří měli dost štěstí, aby se dostali až do areny. Unešení musí být pochopitelně i lidé ve městě. Je skvělé prožívat takové chvíle v Montrealu,“ řekl po výhře brankář Carey Price.

To ještě nevěděl, že se oslavy zvrtnou.

Hodinu před půlnocí (zámořského času) policie použila slzný plyn, aby rozehnala řádící dav, který napadl samotné policisty, auta a ničil montrealské ulice. Snaha policie uklidnit řádění trvala dlouho do noci.

„Vím, že je to venku trochu bláznivé. Doufám, že si všichni užívají, ale prosím, ujistěte se, že slavíte zodpovědně a dostanete se v pořádku domů,“ vyzval fanoušky asistent trenéra Canadiens Luke Richardson.

Montreal otočil stav série, Noskova asistence k výhře Vegas nestačila

Není to poprvé, kdy ulice Montrealu tíží řádění chuligánů. V roce 2008 Canadiens i s Tomášem Plekancem v sestavě vyřadili v sedmém zápase prvního kola nenáviděné Boston Bruins.

A lidi začali ničit: desítky aut, výlohy obchodů a kanceláří... Tehdy vznikly škody přes půl milionu dolarů a policie zadržela téměř dvacet lidí.

Připomenout lze i hrozivé události z roku 2011 ve Vancouveru. Canucks tehdy prohráli finále s Bostonem a rozhořčený dav město zpustošil. Na několika místech hořely automobily a popelnice, opilá horda fanoušků dlouhé hodiny ničila vše, co jí překřížilo cestu.

„Je to naprosto ostudné a hanebné, k našemu městu to nepatří,“ čílil se starosta Vancouveru Gregor Robertson. I tehdy museli zasahovat těžkooděnci a použít slzný plyn. U lékařů skončilo přes sto lidí, stovky podniků a vozidel byly poničeny. Ve městě vznikla škoda skoro tři miliony dolarů.

Bude se historie opakovat i letos? 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!