Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Stále bez porážky. Plekancův Montreal zažívá nejlepší start v historii

Sport

  17:52
MONTREAL - Mají za sebou teprve sedm utkání. Přesto se fanoušci v hokejově poblázněném Montrealu tetelí blahem. Jejich tým totiž zažívá nejlepší start ve 106leté historii klubu. V sedmi zápasech neztratil ani bod a vévodí tabulkám celé soutěže.

Radující se hokejisté Montrealu. foto: Reuters

„Všechno do sebe skvěle zapadá. Náš výkon se zlepšuje v průběhu zápasu. I když vedeme, tak se dál snažíme útočit. V tom vidím velké zlepšení,“ pochvaluje si nový kapitán Max Pacioretty.

Skvělý start Canadiens není až zas takovým překvapením. Svěřenci kouče Michela Therriena v posledních letech vždy patří do užší špičky celé NHL.

Přesto v loňské sezoně se právě přísný kouč setkal s velkou kritikou. V kanadských médiích mu bylo hodně vyčítáno, že svůj talentovaný tým až příliš svazuje důraznou defenzivní taktikou a moc spoléhá na nejlepšího hráče loňské sezony brankáře Careyho Price.

Plekanec a Židlický asistovali u vítězných gólů. Jágrova Florida prohrála

Na začátku nového ročníku se ale zatím zdá, že se jindy neoblomný trenér poučil. Canadiens se prezentují daleko ofenzivnější taktikou, což se výrazně projevuje i ve statistikách.S průměrem 34 střeleckých pokusů za zápas jsou v tomto směru nejaktivnější v celé soutěži.

„Daleko víc napadáme a dostaneme se tak k více střelám. Navíc obránci nás hodně podporují v útočném snažení. Jejich rychlý přístup k útočníkům je hodně znát, to zvyšuje náš tlak v útočné třetině,“ vysvětluje Pacioretty.

Trenér Therrien, který byl často označovaný za nejslabší článek slavného klubu, ale vydařený start do sezony nepřeceňuje.

„Nechává mě to v klidu. Je to jako když řídím auto. Také se nekoukám do zrcátek, co se děje za mnou. Koukám jenom dopředu na další utkání proti Buffalu,“ prohlásil po úterní výhře 3:0 nad silným St. Louis.

Výrazné zlepšení quebeckého týmu dává velkou naději fanouškům, kteří už dvaadvacet let čekají na vítězství klubu z Kanady ve Stanley Cupu. Právě Canadiens se v Kanadě dávají největší šance na celkový triumf.

Kde hledat příčiny, že se Montrealu tak daří?

Stále mladí hráči v posledních letech vyrostli v opory týmu. Pacioretty, Gallagher a Galchenyuk spolu s českým útočníkem Plekancem táhnou ofenzívu.

Kouč Therrien rozprostírá čas na ledě rovnoměrně na všechny čtyři útočné řady, ušetřené síly jsou pak ve třetím dějství hodně znát. Canadiens navíc zdobí jedna z nejlepších defenzivních skladeb v lize. V oslabení jsou ze všech celků vůbec nejlepší.

Největší zbraň Canadiens nadále zůstává v brankovišti. Carey Price po loňském úspěchu kanadské výběru na olympijských hrách v Soči posunul svoje výkony do zcela jiné kategorie.

Ovládl všechny gólmanské statistiky a zcela po zásluze na červnovém galavečeru v Las Vegas vyhrál všechny individuální trofeje. Málokdo však čekal, že by historickou sezonu dokázal zopakovat. Zatím se mu to daří náramně, jeho statistiky jsou totiž ještě lepší než loni.

„Carey Price je momentálně úplně někde jinde,“ vysekl poklonu kanadského brankáři uznávaný kouč Blues Ken Hitchcock.

V Montrealu ctí fanoušci svého muže s maskou jako Boha. Jeho rostoucí popularita se dá přirovnat k legendám v brankovišti Canadiens Kenu Drydenovi či Patricku Royovi. „Hlavně díky němu máme každý rok šanci na Stanley Cup,“ říkají fanoušci.

„V loňské sezoně jsme jeho schopností často zneužívali. Letos se mu to snažíme mnohem víc vracet a rozhodovat utkání před brankou soupeře. Přesto Carey dál zůstává naším nejlepším hráčem,“ hodnotí Priceho přínos další hvězda Canadiens, obránce PK Subban.

Dominatní výkony Montrealu netřeba přeceňovat, přesto právě nejslavnější klub světa bude mít letos velké šance přinést slavný pohár zpět domů. Tam, kde je hokej na prvním místě.

Autor: