Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mrázek vychytal první čisté konto v play off. Hudler hvězdou zápasu

Sport

  8:08aktualizováno  10:08
NEW YORK - Petr Mrázek vychytal premiérové čisté konto v play off NHL a pomohl Detroitu k výhře nad Tampou Bay 3:0. Český brankář zneškodnil 22 střel soupeře, byl vyhlášen první hvězdou utkání a Red Wings se ujali v sérii prvního kola vedení 2:1 na zápasy. Nejlepším hráčem večera byl zvolen také Jiří Hudler, který gólem a asistencí přispěl k výhře Calgary nad Vancouverem 3:1. Stejný je i stav celé série.

Brankář Detroitu Red Wings Petr Mrázek u´držel poprvé v kariéře čisté konto v Play off foto: ČTK

Mrázek dal zapomenout na předchozí duel, v němž během 40 minut inkasoval z 18 střel čtyři góly a po druhé třetině zůstal na střídačce.

Kouč Mike Babcock však hned po zápase prohlásil, že má český gólman dál jeho důvěru, a on se mu v úterý odvděčil bezchybným výkonem.

Třiadvacetiletý rodák z Ostravy, který se blýskl 44 zákroky v prvním utkání série, měl i potřebné štěstí, dvakrát totiž za jeho zády zazvonila branková konstrukce.

I díky tomu domácí hokejisté, které dostal do vedení v 9. minutě šťastnou tečí Pavel Dacjuk, přežili na začátku druhé třetiny 56 sekund trvající oslabení ve třech proti pěti.

Klíčový zákrok předvedl Mrázek ve 49. minutě. Krátce poté, co Riley Sheahan zvýšil na 2:0, ujel při přesilovce Detroitu do samostatného úniku Brian Boyle, ale gólman Rudých křídel jeho pokus zastavil betonem. Výhru pak pojistil v poslední minutě trefou do prázdné branky Luke Glendening.

„Ohromně důležité vítězství,“ konstatoval po utkání Mrázek. „To, že jsme ubránili dvojnásobné oslabení, byl samozřejmě jeden z klíčových okamžiků zápasu. Potom se zápas naklonil na naši stranu,“ řekl český brankář.

„První domácí utkání, první výhra, to se počítá. Ale teď už je to pryč a začínáme se soustředit na čtvrteční čtvrtý zápas,“ dodal.

Trenér Lightning Jon Cooper si stěžoval na nepřízeň osudu. „Při prvním gólu měl soupeř obrovské štěstí. Střela od modré změnila směr, když škrtla o Dacjukovu nohu. A víc šťastných odrazů už domácí nepotřebovali, protože my jsme neměli žádný,“ prohlásil Cooper. „Několikrát jsme stříleli do odkryté branky, ale bohužel jsme pokaždé těsně minuli.“

Sestřih z utkání Detroit - Tampa Bay

Hudler se v prvních třech zápasech proti Vancouveru neprosadil, ve čtvrtém ale táhl ofenzivu Calgary.

Český útočník ve čtvrté minutě vymyslel úvodní gól utkání, když v přesilové hře přihrál zadovkou mezi nohama od zadního mantinelu před branku Dennisi Widemanovi, který puk posunul Johnnymu Gaudreauovi a ten otevřel skóre.

V 9. minutě sice vyrovnal rovněž v početní výhodě Henrik Sedin, jenže už o minutu později v další přesilovce Hudler tečoval Widemanovu střelu a poslal domácí zpátky do vedení. Nakonec to byl vítězný gól. Ve 20. minutě zvýšil na 3:1 Sam Bennett a další branka už nepadla.

Flames jsou tak krok od postupu do 2. kola, což se jim naposledy podařilo před jedenácti lety. V sezoně 2003-04 nakonec došli až do finále, v němž podlehli Tampě. Od té doby čtyřikrát za sebou vypadli v 1. kole a následně pětkrát vůbec neprošli do vyřazovacích bojů.

Sestřih z utkání Calgary - Vancouver

Jediné vítězství dělí od postupu také hokejisty Chicaga, kteří udolali Nashville 3:2 ve třetím prodloužení. Šedesát sekund po jeho začátku skóroval obránce Brent Seabrook dělovkou od modré čáry, kterou brankář Pekka Rinne neviděl přes dvojici clonících hráčů.

Oporou Blackhawks byl znovu brankář Scott Darling, který v minulém utkání dostal přednost před jedničkou Coreym Crawfordem a díky 35 zákrokům vychytal výhru 4:2. Tentokrát si šestadvacetiletý nováček, jenž v základní části odchytal svých prvních 14 zápasů v NHL, připsal rovných 50 zásahů a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Washington zvítězil 2:1 v prodloužení na ledě New Yorku Islanders a vyrovnal stav série na 2:2. Rozhodl v 72. minutě Nicklas Bäckström, který si v utkání připsal gól a asistenci, stejně jako autor jediné branky Capitals v základní hrací době Alexandr Ovečkin.

Bäckström se prosadil střelou švihem od modré čáry. „Abych byl upřímný, hlavní zásluhu má Joel Ward, který skvěle clonil před brankou. Bez něho by puk v brance neskončil. Vlastně je to jeho gól,“ řekl švédský útočník.

Ve střele se mu marně snažil zabránit John Tavares, který předtím zlomil hokejku. „Tohle je potřetí v téhle sérii, co jsme inkasovali poté, co někdo z našich hráčů zlomil hůl. To jsem ještě nezažil,“ kroutil hlavou trenér Islanders Jack Capuano.

„Všichni hráči byli na svých místech, hlídali si svého soupeře a nevím, ale nemyslím si, že by Bäckström vystřelil, kdyby měl Johnny hokejku. Bohužel, nedá se nic dělat,“ uvedl.

Výsledky NHL

Východní konference

Detroit - Tampa Bay 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky: 9. Dacjuk, 47. Sheahan, 60. Glendening. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, z 22 střel neinkasoval a měl stoprocentní úspěšnost zákroků. Střely na branku: 21:22. Diváci: 20.027. Hvězdy utkání: 1. Mrázek, 2. Abdelkader, 3. Helm (všichni Detroit). Stav série: 2:1.

New York Islanders - Washington 1:2p (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branky: 20. Cizikas - 14. Ovečkin, 72. Bäckström. Střely na branku: 37:30. Diváci: 16.170. Hvězdy utkání: 1. Bäckström (Washington), 2. Cizikas (Islanders), 3. Ovečkin (Washington). Stav série: 2:2.

Západní konference

Calgary - Vancouver 3:1 (3:1, 0:0, 0:0)

Branky: 4. Gaudreau (Hudler), 10. Hudler, 20. Bennett - 9. H. Sedin. Střely na branku: 22:29. Diváci: 19.289. Hvězdy utkání: 1. Hudler, 2. Hiller (oba Calgary), 3. H. Sedin (Vancouver). Stav série: 3:1.

Chicago - Nashville 3:2 ve třetím prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:0, 1:0)

Branky: 14. Vermette (Rozsíval), 52. Saad, 102. Seabrook - 12. Wilson, 38. Neal. Střely na branku: 48:52. Diváci: 22.014. Hvězdy utkání: 1. Darling (Chicago), 2. Neal (Nashville), 3. Seabrook (Chicago). Stav série: 3:1.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!