Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Česká jízda pokračuje. Hokejistky porazily i Německo, na šampionátu se vyhnou zámořským gigantům

Sport

  9:30
Vítězná jízda českých hokejistek na světovém šampionátu v Kanadě nekončí. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny bodovaly naplno i ve svém čtvrtém duelu ve skupině B, Německo zdolaly 2:0 a do čtvrtfinále půjdou z prvního místa. Vyhnou se tak oběma zámořským favoritům turnaje - domácímu týmu i výběru USA, který obhajuje zlato z roku 2019.

Ve čtvrtfinále se český tým utká v sobotu s Finskem. Seveřanky jsou v Kanadě v pozici obhájkyň stříbra, na které před dvěma lety při posledním odehraném šampionátu dosáhly na domácí půdě v Espoo. Finále přitom prohrály až v nájezdech.

Oba góly dala Němkám obránkyně Dominika Lásková, druhé čisté konto za sebou udržela brankářka Klára Peslarová.

Češky byly po celé utkání výrazně střelecky aktivnější (29:12). V osmé minutě si ale i ony prožily nelehké chvilky, když měly Němky k dispozici půlminutovou přesilovku čtyři na tři. Peslarová však byla neprůstřelná a navázala na bezchybný výkon proti Japonsku (4:0) v předchozím utkání.

Noemi Neubauerová ztroskotala v úvodním dějství na strážkyni německého brankoviště Franzisce Alblové, po jejímž zásahu zazvonil puk na tyčku, Neubauerová si ale v dalším průběhu zlepšila náladu dvěma nahrávkami, když byla - stejně jako Kateřina Mrázová - u obou branek zápasu.

Lásková otevřela skóre ve 25. minutě dokonale přesnou ranou z kruhu, kdy zakončovala na bližší tyčku, kotouč se odrazil od ní do břevna a druhé tyčky a následně do branky. Před polovinou třetí části se pak prosadila dorážkou zblízka a nejlepším možným způsobem tak odčinila svůj předchozí přestupek proti pravidlům.

„Ten první gól přišel po souhře, kterou trénujeme. Dostala jsem krásnou přihrávku a viděla, jak se to přede mnou otevřelo. Pak už jsem se potřebovala jen zklidnit a podařilo se mi trefit přesně tam, kam bylo potřeba,“ popsala Lásková.

Mistrovství světa hokejistek v Calgary

Skupina B:

Mistrovství světa žen
Skupina B 26. 8. 2021 0:00
Česko Česko : Německo Německo 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly:
24:28 Lásková (Neubauerová, Mrázová)
49:09 Lásková (Mrázová, Neubauerová)
Góly:
Sestavy:
Peslarová (Zechovská) – Pejšová, Kolowratová (A), Lásková, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová – Pejzlová, Vanišová, Křížová – Neubauerová, Mrázová (A), Mlýnková – Přibylová, Mills (C), Hymlárová – Pátková, Serdar, Bukolská.
Sestavy:
Alblová (Harssová) – T. Eisenschmidová (A), Jobstová-Smithová, Strobelová, Botthofová, Orendorzová, Reichová, Rothemundová – Wagnerová, Delarbreová, N. Eisenschmidová – Weidenfelderová, Klugeová (A), Christofová – Spielbergerová, Karpfová, Zornová (C) – Schieferová, Voigtová, Düsterhöftová.

Rozhodčí: Furbergová (SWE), Senuková (CAN) – Chartrandová (CAN), Mochovová (RUS)

Mistrovství světa žen
Skupina B 26. 8. 2021 3:30
Dánsko Dánsko : Maďarsko Maďarsko 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Góly:
25:16 Jakobsenová
Góly:
14:45 Jokaiová-Szilagyiová (Kneeová)
17:51 Gowieová
20:22 Gasparicsová (Jokainová-Szilagyiová)
39:15 Gowieová (Nemethová, Kreiszová)
58:37 Gasparicsová (Jokainová-Szilagyiová, Nemethová)
Sestavy:
Jensenová L. (Nordstromová) – Asperupová, Frandsenová, Andersenová, Plougová, Melbergová, Skottová, Rafsgaardová – Jensenová N., Weisová, Jakobsenová – Gludová, Perssonová, Ostergraardová – Brixová, Oksbjergová, Bauová – Skriverová, Petersová, Friisová-Hansenová – Russellová
Sestavy:
Nemethová A. (Tothová) – Kissová-Kneeová, Nemethová B., Toothová E., Odnogaová, Mayerová, Partosová – Seregelyová, Kreiszoová, Gowieová – Gasparicsová, Dabasiková, Jokaiová-Szilagyiová – Szamosfalviová, Kissová, Ronaiová – Horvathová, Merzlerová, Pinterová L. – Pinterová H.

Rozhodčí: Nearyová, Vichoreková – Hammarová, Heikkinenová

Tabulka skupiny B

Tým Z V VP PP P S B
1. Česko 4 4 0 0 0 16:3 12
2. Německo 3 2 0 0 1 6:3 6
3. Japonsko 3 2 0 0 1 5:5 6
4. Maďarsko 4 1 0 0 3 8:12 3
5. Dánsko 4 0 0 0 4 3:15 0
Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...