Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Eliáš a Židlický: MS je pro nás nereálné, NHL je priorita

Sport

  19:27
Potvrzeno. Hokejisté New Jersey Patrik Eliáš a Marek Židlický se k české reprezentaci na mistrovství světa s největší pravděpodobností nepřipojí. Přitom trenér Alois Hadamczik ještě ve středu v jejich účast doufal. "Pokud během pár dní neprodloužím v New Jersey smlouvu, tak to na rovinu nevypadá s mojí účastí dobře," řekl Patrik Eliáš.

New Jersey Devils oslavují gól Patrika Eliáše v zápase proti Montrealu. foto: Reuters

A že by smlouvu skutečně v nejbližší době podepsal, je obdobné sci-fi. Však sám Eliáš po čtvrtečním rozbruslení před zápasem s Pittsburghem přímo v hale New Jersey přiznal: "Jestli je to reálné? S tím, že s námi nikdo nekomunikoval během sezony, tak asi ne. Ano, stát se může všechno, žádné náznaky ze strany managementu, že by se mělo vyjednávat, ale nejsou."

A stejné je to i v případě obránce Židlického. I jemu končí smlouva, také on ví, že má před sebou zřejmě podpis posledního kontraktu v NHL a i on na šampionát (nejspíš) nepřijede. "Já to nechci říct tak tvrdě, protože mi to není příjemné. Vždycky jsem rád reprezentoval, ale ty mé roky teď tomu nenahrávají. Kdybych se na šampionátu zranil, byl čtyři pět měsíců pryč, tak mi těžko někdo pak nabídne smlouvu."

Židlickému je 36 let, Eliášovi ještě o rok víc. Po této sezoně jim končí smlouva a pokud s nimi Devils neprodlouží kontrakt, tak se stanou v červenci volnými hráči a může po nich sáhnout jakýkoliv klub v NHL. A pakliže by měli nějaké šrámy z mistrovství, zájem o ně by rapidně klesl.

Český svaz jim nabídl pojistky

Svaz sice oběma nabídl pojištění, které by je v případě vážného zranění a toho, že už by víc nehráli NHL, zabezpečilo.

Přístupu Hadamczika i vedení svazu si oba cení, přesto Eliáš vysvětluje: "Nám nejde o peníze, my chceme ještě hrát NHL. V posledních letech jsem viděl, jak se na šampionátu zranil Martin Havlát, Milan Michálek či Radek Martínek a ovlivnilo je to. Už nepodepíšete kontrakt na tři roky, ale jen na jeden. A riziko, že se nám něco stane, je velké. A pro mě je NHL priorita."

Trenérovi to oba vysvětlili už před třemi týdny, kdy je navštívil přímo v Americe. Chápal je, stejně tak nyní chápou teď oni jeho, že je teď tolik touží mít v týmu. Přesto se však musí Hadamczik smířit, že je k dispozici mít nebude.

"Svaz nám vyšel vstříc, pan Hadamczik má velký zájem, ale naše budoucnost je v NHL. Ovšem viděl jsem sestavu, jede spousta mladých kluků, což je pro ně perfektní. Třeba Voráček či Tlustý hrají velmi dobře, pojedou tam jako tahouni a jenom jim pomůže, když si vyzkouší roli lídrů," říká Eliáš.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...