Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět k MS v hokeji 2023

ilustrační snímek foto: AP

Hokejové mistrovství světa se blíží. První zápasy jsou na programu už v pátek 12. května, čeští hokejisté budou obhajovat bronzové medaile z minulého roku. S kým se střetnou v základní skupině? Jak to vypadá s nominací? A kde se turnaj koná? Redakce iDNES.cz připravila souhrn veškerých informací, které před startem turnaje potřebujete znát.
  10:41aktualizováno  22. dubna 12:35

Vše, co potřebujete vědět o MS

Mistrovství světa se tradičně zúčastní šestnáct týmů, které byly na základě postavení v žebříčku IIHF (Mezinárodní hokejová federace) rozděleny do dvou osmičlenných skupin.

Turnaj dohromady nabídne čtyřiašedesát zápasů, o nových světových šampionech bude jasno v neděli 28. května.

Zlato obhajují Finové, kteří v dramatickém finále MS 2022 přetlačili Kanadu. Česká reprezentace loni porazila v utkání o bronz Spojené státy americké a ukončila desetileté čekání na medaili.

Finský útočník Mikael Granlund se raduje ze vstřeleného gólu ve finále proti Kanadě.

Kde se hraje?

Pořadatelské země určil kongres Mezinárodní hokejové federace během mistrovství světa v roce 2022. Jedinými kandidáty byly Finsko a Lotyšsko, turnaj se bude konat v Tampere a v Rize.

Zájem původně měly i Slovinsko a Maďarsko, které však stáhlo kandidaturu ještě před začátkem hlasování, protože nechtělo pořádat turnaj bez účasti Ruska.

Každé z měst bude hostit jednu základní skupinu a dvě čtvrtfinálová utkání, boje o medaile se odehrají ve Finsku.

Nokia Arena v Tampere, která hostila už loňské mistrovství, patří k nejmodernějším stadionům v Evropě. Otevřena byla teprve v roce 2021, její kapacita čítá 13 455 míst. Během sezony v ní hrají zápasy nejvyšší finské soutěže dva týmy z Tampere - Tappara a Ilves.

Pohled do Nokia Areny. Český útočník Roman Červenka (10) právě dává gól, kterým otáčí skóre utkání.

Do Arény Riga, jejíž výstavba byla dokončena v roce 2006, se světový šampionát vrací po dvouleté odmlce. Stadion v hlavním městě Lotyšska pojme až 14 000 fanoušků.

Kdy se hraje?

Mistrovství světa startuje v pátek 12. května. Do play off postoupí čtyři nejlepší mužstva z obou základních skupin, které končí v úterý 23. května.

Ve čtvrtek 25. května jsou na programu všechna čtyři čtvrtfinále. V sobotu 27. května následují obě semifinále, turnaj vyvrcholí v neděli 28. května zápasem o bronz a finálovým kláním.

Kdy hrají Češi?

Národní tým nastoupí v základní skupině B v Rize. Postupně se střetne se Slovenskem (12. května v 15.20), Kazachstánem (14. května v 19.20), Lotyšskem (15. května v 19.20), Slovinskem (18. května v 15.20), Norskem (20. května v 11.20), Švýcarskem (21. května v 19.20) a Kanadou (23. května v 15.20).

Co čeká národní tým před startem MS?

Česká reprezentace zahájila kemp před světovým šampionátem v sobotu 8. dubna. Po společných trénincích absolvovala dva přípravné zápasy v Německu. Nejprve zvítězila 6:2, druhé utkání ovládla poměrem 5:1.

Čeští hokejisté se radují z gólu Davida Tomáška.

V rámci Euro Hockey Challenge také již stihla odehrát také dva domácí zápasy proti Slovensku, představila se v ostravské Porubě. První utkání národní tým zvládl jasně 5:1, druhé pak 3:2 po nájezdech.

Dvakrát změří síly také s Rakouskem, ve čtvrtek 27. dubna se oba týmy utkají ve Vídni, v sobotu 29. dubna nastoupí v brněnské Winning Group Areně, kde národní mužstvo absolvuje i České hokejové hry.

Na posledním turnaji v rámci seriálu Euro Hockey Tour postupně vyzve Finsko (4. května), Švédsko (6. května) a Švýcarsko (7. května). Poté se přesune do dějiště mistrovství.

Jak to vypadá s nominací?

Soupiska národního týmu momentálně čítá jednatřicet jmen. Po duelech se Slovenskem kádr opustili Štěpán Lukeš, Michal Moravčík, Pavel Pýcha, Kryštof Hrabík, Adam Najman a Luboš Horký.

K Jalonenově výběru se naopak připojili Marek Langhamer, Tomáš Dvořák, Jan Košťálek, Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák a Roman Červenka, který před rokem plnil funkci kapitána a se sedmnácti body (5+12) se stal nejproduktivnějším hráčem celého turnaje.

Postupně se zařadí také kvarteto prvních posil ze Severní Ameriky, kterými jsou gólman Karel Vejmelka z Arizony, beci David Jiříček se Stanislavem Svozilem z Columbusu a útočník Martin Kaut ze San Jose. Později se k partě před mistrovstvím přidá také Dominik Kubalík z Detroitu.

Německý hokejista Tim Fleischer (vpravo) bráněný Šimonem Stránským (vlevo dole).

Finský kouč čeká na konec finálových sérií předních evropských soutěží včetně české extraligy. Naopak s jistotou už nemůže počítat s některými hráči z NHL.

Generální manažer Martin Havlát vyloučil příjezd Jakuba Vrány, Tomáše Hertla, Filipa Hronka, Jana Rutty, Radima Šimka nebo Lukáš Dostála. Stále ještě čeká na zdravotní stav Dana Vladaře.

Později se mohou připojit ještě hráči, jejichž týmy vypadnou v prvním kole play off NHL. V případě neúspěchu Bostonu připadají v úvahu Davidové Krejčí a Pastrňák, o Stanley Cup bojují také Martin Nečas, Filip Chytil či Vítek Vaněček.

Bude zajímavé sledovat, kolik hráčů dostane pozvánku na šampionát po absolvování celého kempu. Před rokem se takový kousek povedl Janu Ščotkovi, Davidu Jiříčkovi, Michalu Jordánovi, Jiřímu Černochovi a Jakubu Flekovi.

Český útočník Jiří Černoch (12) zkouší upláchnout americkému obránci Luku Hughesovi (43).

Zúčastní se mistrovství světa Rusko?

Ruští i běloruští hokejisté budou na světovém šampionátu opět chybět. Prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif uvedl jako hlavní důvod obavy o bezpečí všech zúčastněných.

Stejnou argumentaci použil i směrem k mistrovství v roce 2024, které hostí Praha a Ostrava. „Dostali jsme doporučení, že je příliš brzy znovu integrovat obě země,“ řekl v prohlášení.

Už několikrát si veřejně povzdechl, že bez ruské účasti nemají turnaje dostatečnou kvalitu. O válce na Ukrajině se ve svých vyjádřeních nezmiňoval, dlouho ji přehlížel.

Po skončení letošního mistrovství světa žen ale podmínil návrat obou zemí právě koncem přetrvávajícího konfliktu. Odmítl tak postupovat podle návrhu MOV, který doporučil návrat Rusů a Bělorusů do mezinárodních soutěží.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...