130 let

České hokejistky s bronzovými medialemi z mistrovství světa. | foto: AP

První medaile z mistrovství světa. Hokejistky zdolaly Švýcarsko a mají bronz

Sport
  •   22:47
České hokejistky dosáhly kýženého historického úspěchu. Poprvé přivezou medaile z mistrovství světa. Na šampionátu v dánském Herningu v souboji o bronz zdolaly Švýcarsko 4:2. Dvě branky vstřelila útočnice Natálie Mlýnková.

Dosavadním českým maximem na MS bylo šesté místo, až do letoška hokejistky nikdy nedokázaly postoupit přes čtvrtfinále.

V Dánsku ale v boji o semifinále přehrály v prodloužení Finsko, následně sice utrpěly debakl s vysoce favorizovaným týmem USA, ale v závěrečném utkání byly svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové lepší a zaslouženě slaví.

„Ve třetí třetině jsme se dostaly po tlak. Švýcarky mají výborný tým a my jsme musely tvrdě pracovat, abychom se jim vyrovnaly. Máme ale skvělou brankářku, což je základ. Víme, kdo jsme a jak máme hrát. Jsem na celý tým hrdá, jak celý turnaj zvládl,“ uvedla MacLeodová pro web Mezinárodní hokejové federace.

Češky byly lepším týmem od začátku. Do vedení se dostaly v 8. minutě, kdy v přesilovce Kateřina Mrázová nabila Mlýnkové, která tvrdou střelou bez přípravy otevřela skóre. Ve 12. minutě při vyloučení Michaely Pejzové soupeřky vyrovnaly. Kláru Peslarovou z pravého kruhu první střelou Švýcarek na branku v zápase překonala Alina Martiová.

Ještě v první třetině se ale Češky dostaly zpět do vedení. V 16. minutě Dominika Lásková z hloubi obranného pásma vyslala dlouhou přihrávkou, jež prošla mezi dvěma Švýcarkami, do sóla Danielu Pejšovou. Česká obránkyně forhendovou kličkou překonala Andreu Brändliovou a připsala si pátý gól na turnaji.

Další krok k zisku medaile udělaly Češky v úvodu druhé třetiny. Ve 23. minutě se Vendula Přibylová dostala po střele Noemi Neubauerové k puku, přikopla si ho mimo dosah švýcarské brankářky a uklidila k pravé tyči. Ve 30. minutě si Mlýnková najela mezi kruhy a druhým gólem v utkání a šestým na MS zvýšila na 4:1.

Jednadvacetiletá útočnice mohla v 52. minutě duel definitivně rozhodnout, v oslabení ale svůj brejk nedokázala dotáhnout do gólové koncovky. I díky tomu se podařilo Švýcarkám zápas zdramatizovat. V pokračující přesilovce snížila na 2:4 Vallariová.

Švýcarky, které získaly na MS bronz jen jednou v historii, se následně tlačily za dalším gólem. Více než dvě minuty před koncem se rozhodly k risku bez brankářky, snížit se jim ale nepodařilo, i když jejich převaha byla ještě umocněna vyloučením české kapitánky Mills.

Kanada obhájila titul, těsně porazila USA

Hokejistky Kanady porazily ve finále tým USA 2:1 a obhájily titul. O první porážce Američanek na šampionátu rozhodla dvěma góly v rozmezí 84 sekund útočnice Brianne Jennerová.

Američanky v základní skupině Kanadu porazily 5:2, ve finále ale stejně jako před rokem na MS nebo na letošních olympijských hrách neuspěly. A opět prohrály o gól.

Klíčový náskok si Kanaďanky vytvořily v polovině utkání, kdy se dvakrát prosadila Jennerová. Nejprve při hře pět na pět a poté v početní výhodě. Abby Roqueová sice dokázala 21 sekund před koncem druhé třetiny snížit, vyrovnat však Američanky nedokázaly.

Kanada tak získala dvanácté zlato na MS, Američanky byly podvanácté stříbrné. Oba celky se zatím vždy utkaly ve finále.

Švýcarsko - Česko 2:4 (1:2, 0:2, 1:0)

Branky: 11:19 Martiová (Christenová, Leemannová), 49:11 Vallarioová (Rüeggová, Stalderová) - 07:03 Mlýnková (Mrázová, Tejralová), 15:07 Pejšová (Lásková), 22:06 Přibylová (Neubauerová, Peslarová), 29:59 Mlýnková (Mrázová). Rozhodčí: Cianna Lieffersová (CAN), Samantha Hillerová – Jennifer Cameronová (obě USA), Anna Hammarová (SWE). Diváci: 1294.

Švýcarsko Braendliová (Maurerová) – Hauserová (A), Vallarioová, Christenová, Baechlerová, Sigristová, Wetliová, Hofstetterová – Stalderová (C), Raselliová (A), Rüeggová – Leemannová, Martiová, Lutzová – Quennecová, Rüediová, Ingoldová – Freyová.

Česko Peslarová (Škodová) – Pejšová, Lásková, Tejralová (A), Horálková, Trnková, Radová – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová (A), Hymlárová, Pejzlová – Mills (C), Přibylová, Neubauerová – Erbanová, Sarnovská, Pátková.

Přejít na on-line reportáž

USA - Kanada 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky: 39:39 Roqueová (Kesselová, Coyne-Schofieldová) - 29:30 Jennerová (Poulinová, Sheltonová), 30:54 Jennerová (Fillierová, Nurseová). Rozhodčí: Amanda Tassoniová (USA), Anniina Nurmiová – Tiina Saarimakiová (obě FIN), Justine Toddová (CAN). Diváci: 1738.

USA Hensleyová (Rooneyová) – Steckleinová (A), Harveyová, Kellerová, Harmonová, Barnesová, Dunneová, Guildayová – Brandtová, Knightová (A), Bilkaová – Carpenterová, Heiseová, Kesselová – Edenová, Panneková, Coyne-Schofieldová (C) – Roqueová, Scamurraová, Compherová.

Kanada Desbiensová (Maschmeyerová) – Larocqueová (A), Fastová, Ambroseová, Zandee-Hartová, Mikkelsonová, Sheltonová, Bellová – Jennerová, Poulinová (C), Potomaková – Fillierová, Nurseová, Clarková – Staceyová, Turnbullová (A), O'Neillová – Eldridgeová, Maltaisová, Bachová – Rattrayová.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK