Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Všechny strašil, na krajany nikdy neuměl. Jágr nevyzrál ani na mladíka Mrázka

Sport

  19:00
PRAHA - Ta střela Jaromíru Jágrovi skoro vůbec nesedla, přesto musel Petr Mrázek vytáhnout slušný zákrok. V přečíslení dvou na jednoho mohl floridský útočník postrčit své mužstvo do vedení, jenže tentokrát neoprášil pověst jednoho z nejlepších kanonýrů všech dob. A nevylepšil si bilanci s českými brankáři, kterých ve své kariéře v NHL potkal devět.

Jaromír Jágr. foto: Reuters

‚Jágr má nyní jiné myšlenky, než nároďák,‘ řekl Špaček na konci inspekce v NHL

Mrázek nepustil ani jednu ze 23 ran hostů a pomohl Detroitu k vítězství 3:0. Odolal taky idolu s číslem 68, jenž ho v prvních dvou vzájemných zápasech překonal hned v úvodní třetině.

Mnohem těžší šichtu měl Jágr v minulosti (aspoň zpočátku) s Dominikem Haškem, s nímž se v bitvách českých superstars utkal nejčastěji, nebo s Tomášem Vokounem.

„Jarda byl pro mě nebezpečný svou šikovností, rychlou střelou, ale taky schopností vytvořit šanci pro spoluhráče,“ vzpomíná Hašek. „Proto jsem si na něj musel dávat pozor nejen jako na střelce, ale taky jako nahrávače.“

Někdy na ledě dokážu cokoliv

Slova slovutného Dominatora potvrzují čísla. Jágr mu ve 33 partiích nasázel 15 branek, u 25 asistoval. Poprvé mu dal gól v utkání Buffalo – Pittsburgh 27. prosince 1992, bekhendem z prostoru mezi kruhy.

Naposled se mu to povedlo 8. února 2006, když New York Rangers zdolali Ottawu 5:1.

Hašek odolával Jágrovi v jeho nejlepších letech. Mnohokrát ho zastavil, někdy to prostě nešlo.

V únoru 1999 hájilo Buffalo v Pittsburghu vedení, jenže tahoun domácích čtyřmi asistencemi vyburcoval Penguins k obratu a trefou do prázdné dobarvil výsledek na 5:3. „Čtyři skvělé pasy, čtyři góly,“ klaněl se Hašek, tehdy držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy.

„Někdy cítím, jako bych na ledě nedokázal vytvořit vůbec nic. A zrovna teď zvládnu cokoliv,“ pravil Jágr, jenž vedl bodování NHL.

Hašek si vybavuje ještě jednu jeho výjimečnou přednost. Mazanost. „Jednou měl puk v rohu a já poočku sledoval, kde najíždí Mario Lemieux. Čekal jsem, že mu to Jarda bude mazat. A pak najednou koukám, jak mi to dává do brány odrazem o mou brusli.“

Byly to pro muže s maskou perné večery, když se proti nim valili machři Jágr, Lemieux, Francis, Stevens, Coffey, Recchi, Robitaille či Nedvěd. Nejen oni se v 90. letech v klubu s tučňákem ve znaku sešli.

Tomáš Vokoun se nejslavnější éře Penguins vyhnul. Jágr se na něj řítil v různých dobách (mezi lety 1999 až 2013) a rozmanitých dresech. Jen málokdy však na něj vyzrál.

Vítej v NHL, Hnildo!

Chlapík s lapačkou na pravé ruce, což je mezi hokejovými gólmany docela vzácnost, pomohl Jágrovi ke dvěma titulům mistra světa. Na šampionátech v Rakousku 2005 a Německu 2010 náležel ke klíčovým postavám národního mužstva.

Jágr jej vychvaloval jako jednoho z největších borců v branži. A měl k tomu ještě jeden důvod. Seznámil se s ním jako se soupeřem a v NHL se mu na něj nedařilo. V prvních pěti střetnutích s oporou Nashvillu se netrefil ani jednou, byť na Vokouna vypálil 24 ran.

Jaromír Jágr překonává gólmana Metropolitní divize Bradena Holtbyho.
Brankář Detroitu Red Wings Petr Mrázek likviduje střelu během zápasu s New York...

Až poté se mu maličko začalo dařit, jenže ani celkový součet pro něj nevyznívá lichotivě. Narazili na sebe (včetně play-off) dohromady devatenáctkrát. A Vokoun kapituloval pouze třikrát.

Roztodivné zážitky pojí Jágra s Romanem Čechmánkem. Několikrát na něm ztroskotal, dvakrát se ovšem podílel na jeho naštvaném úprku na střídačku.

Gretzky se bojí o svůj rekord. ‚Asi Jágrovi vezmu brusle,‘ vtipkuje legenda

Nepříliš příjemné přivítání v NHL Jágr přichystal Milanu Hniličkovi, jenž 14.října 1999 v premiéře naskočil do rozjetého mače NY Rangers – Pittsburgh, pustil Jágrovi gól zdálky a po chvíli zase mazal z ledu.

Statistiky naznačují, že proti Čechům se křídlo z Hnidous prosazovalo trochu méně než proti ostatním gólmanům. Možná je to jejich kvalitou a možná je to i proto, že se krajani proti hvězdě pokaždé snažili vytáhnout. Před 25 lety i nyní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!