Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nagano před 15 lety: Češi vyřadili Tým snů a budou hrát o zlato

Sport

  9:30
NAGANO (zvláštní zpravodaj LN) - O naprostý šok se včera na OH v Naganu postarali čeští hokejisté, když v semifinálové bitvě porazili kanadský Tým snů považovaný za jednoznačného favorita turnaje a v neděli se o zlato utkají s Rusy.

Jaromír Jágr a Wayne Gretzky z olympiády v Naganu 1998 foto: ČTK

O senzační výhře rozhodla až trestná střílení. Při nich se opět vyznamenal fantastický gólman Hašek, na druhé straně Roy kapituloval po nájezdu Reichela. Strhující drama bylo především soubojem gólmanů. Zatímco v normální hrací době a desetiminutovém prodloužení za svá záda pustili oba pouze jediný puk, při samostatných nájezdech byl Hašek o pověstný kousek lepší.

V úvodu zápasu se Kanaďané snažili svého soupeře již tradičně zastrašit, když především obrovití útočníci Lindros a Primeau hledali, kde by koho mohli "přišpendlit" na mantinel. Čeští hokejisté se však velice chytře osobním střetům vyhýbali a svého soupeře začali přehrávat rychlou kombinací. Na chvilku je zastavilo jen nesmyslné rozhodnutí kanadského rozhodčího McCrearyho, který vyloučil Beránka za nedovolené bránění.

Lidové noviny: Čeští hokejisté vyřadili tým snů a budou hrát o zlato.

Během přesilovky však na Haška vystřelil pouze Brind´Amour. Ve 13. minutě naopak výborný Dopita, jehož řada svým důrazem na soupeře platila, přenechal puk na modré Hamrlíkovi, jehož bomba škrtla tyčku branky Roye. Vzápětí se před kanadského gólmana nastěhoval Paterův útok a Hejduk měl obrovskou šanci otevřít skóre. Krásně vyjel oblouk zpoza branky, jeho střelu však Roy reflexivně vyškrábl betonem.

Kanaďané hrozili jen z ojedinělých protiútoků, které však precizně likvidovala soustředěná česká obrana. Kanaďané postupně začali hru vyrovnávat a zápas nabíral doslova ďábelské obrátky. Obrovské šance se střídaly na obou stranách, Hašek a Roy však potvrzovali, že jsou v současné době nejlepší gólmani na světě.

Největší šanci druhé části hry měl Lang, který kanadského gólmana vylákal z branky, když mu ale už jen stačilo puk doklepnout do jeho svatyně, chytil mu hůl Recchi.

Tisk v roce 1998

Ve III. třetině Kanaďané začali svůj tlak stupňovat. Ve 46. minutě o sobě dal poprvé vědět Wayne Gretzky, když ujel po pravé straně a nádherně naservíroval puk Prongerovi, ten však na Haška nevyzrál.

V 50. minutě pak z hole Šlégra přišel doslova šok z čistého nebe. "Pavel Patera vyhrál buly, přikopl mi puk na modrou čáru a já jsem najednou zjistil, že mě nikdo nenapadá. Popojel jsem si tedy a napálil puk tak, že Royovi prolétl mezi paží a tělem do šibenice," popisoval Šlégr svou životní trefu.

Po brance nemohlo následovat nic jiného, než obrovský kanadský tlak. Když už se zdálo, že český tým vedení udrží, přihrál 63 sekund před koncem zpoza branky Lindros Lindenovi, který vyrovnal. Kanaďanům gól vlil nový elán do žil, český tým však s vypětím sil přečkal desetiminutové prodloužení a pak už došlo na penaltový rozstřel.

Hašek na úvod kryl nájezd Fleuryho, naopak Reichel střelou o tyčku získal pro český tým nejtěsnější vedení. V druhé sérii střílel Bourque nad a Ručinského blafák Roy kryl, při třetích pokusech Nieuwendyke i Patera jen vypřášili gólmanům betony, Lindros i Jágr vzápětí trefili tyčku. Poslední šanci Kanaďanů vyrovnat měl Shanahan, skvělý Hašek mu však nedal žádnou šanci.

Česko - Kanada 2:1 po nájezdech

Branky: 50. Šlégr, Reichel (z trestného střílení) - 59. Linden.

Rozhodčí: McCreary (Kan.) -Collins (USA), Rautavuori (Fin.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 10 345. Třetiny: 0:0, 0:0, 1:1. Prodloužení: 0:0.

Trestná střílení neproměnili: Ručinský, Patera, Jágr - Fleury, Bourque, Nieuwendyke, Lindros, Shanahan.

ČR: Hašek - Šlégr, Šmehlík, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček, L. Procházka - Jágr, Růžička, Straka - Lang, Reichel, Ručinský Moravec, Dopita, Beránek -Hejduk, Patera, M. Procházka.

Kanada: Roy - Pronger, Foote, Blake, Bourque, MacInnis, Stevens, Desjardins Brind´Amour, Lindros, Corson - Recchi, Primeau, Linden - Zamuner, Nieuwendyke, Fleury - Shanahan, Yzerman, Gretzky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!