Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vstřícné gesto ruské hvězdy. Jakupov obdaroval zoufalého žebráka

Nail Jakupov slaví branku. foto: Reuters

EDMONTON - Máma mu před odchodem do NHL říkala: "Buď na lidi hodný a pomáhej slabším." Ruský hokejový talent Nail Jakupov si ta slova vzal k srdci a v kanadském Edmontonu velkoryse zpříjemnil život zoufalému bezdomovci.
  17:59

Stalo se to v neděli. Jakupov jel autem po městě, když mu před něj na semaforech skočil žebrák a chtěl, aby stáhnul okénko. Bývá celkem běžné, že většina lidí nereaguje a jede dál. Ne však 21letý Rus, který si v tu chvíli vzpomněl na maminčino přikázání.

Jakupov uslyšel žádost o peníze na kávu, místo toho ale vzal bezdomovce do hotelové restaurace. Nejdřív se však musel za špinavého muže zaručit u ochranky, ta však trvala na tom, že se nejdřív musí umýt. Pak mu dovolil, aby si na jeho účet objednal cokoli bude chtít a chtěl odejít.

Jágr skóroval proti Detroitu a překonal legendárního Esposita

Bezdomovec měl ovšem ještě jednu prosbu: chtěl se konečně pořádně a v teple vyspat. A tak mu Rus věnoval posledních 35 dolarů a odešel. „Pak jsem se dozvěděl, že peníze opravdu použil na hotelový pokoj, kde se osprchoval a vyspal,“ vyprávěl Jakupov kanadským novinářům.

Ti za ním šli, protože se historka začala po městě šířit a nebylo jasné, jestli je pravdivá.

„Ještě jsem se ujistil, že ty peníze nepropil. Hned jsem se ho ptal, jestli pije. Odpověděl, že vůbec. To mě potěšilo, protože nepodporuju nikoho, kdo holduje alkoholu nebo drogám. Vždyť u večeře chtěl jenom kafe,“ popisoval talentovaný útočník, kterého obdarovaný muž nepoznal.

Podporuje i děti v nemocnicích

Rodák z Nižněkamsku je opravdu dobrák, kromě této příhody se snaží podporovat nemocné děti v nemocnicích a stojí si za tím, že profesionální sportovci by měli dělat charitu. Podobný názor ostatně zastává i Jakub Voráček, jenž se v zámoří také rád a ochotně účastní všech dobročinností.

„Nic se mi přece nestane, když dám občas nějaké peníze nebo když něco koupím člověku, který je v nouzi. Myslím, že je to důležitá součást života. Nemůžu pomoct každému na světě, ale nikomu neuškodí přispět svoji troškou.“

Autor: