Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Návrat kapitána Rolinka do reprezentace: Ušil jsem si na sebe bič, co?

Sport

  14:30
PRAHA - Šest a půl měsíce. Až Tomáš Rolinek (30) znovu oblékne reprezentační dres, bude to poprvé po více než půlroce. Hokejový kapitán za Česko nehrál od mistrovství světa v Německu, kde tým dotáhl až k senzačnímu zlatu.

Česko - Rusko (Tomáš Rolinek). foto: Reuters

"Ale to je už minulost. Já raději žiju přítomností a budoucností," říká forvard Magnitogorsku. Listopadový turnaj Karjala vynechal, na Channel One Cupu v Moskvě však už příští týden určitě chybět nebude. Znovu s céčkem na hrudi.

* LN Ve výběru Aloise Hadamczika bude 14 hráčů ze zlatého šampionátu. S kolika z nich jste už během sezony mluvil?
S některými si v Rusku telefonujeme pořád. Ale o hokeji se vůbec nebavíme, kolikrát ho totiž míváte už plné zuby. Spíš udržujeme kamarádský kontakt.

* LN A rozrostly se vaše kontakty od mistrovství světa hodně?
Vztahy se průběžně nějak vytvářejí. A není to jen o světovém šampionátu.

* LN Přesto si na něj určitě sem tam vzpomenete. Přepadne vás na reprezentačním srazu nostalgie?
Já myslím, že u mě i u jiných kluků už ten úspěch nehraje teď důležitou roli. Je to už zapomenuté. Jsou to sice nádherné zážitky, na které občas rád vzpomínám, jenže když hrajete, už se na to nedá myslet. Ze zlata se nedá žít věčně.

* LN Takže si takhle v teple domova neprohlédnete s manželkou nějaké fotoalbum?
Já ještě žádné nemám a v Rusku kolem sebe nevidím nic, co by mi ten šampionát připomínalo. Ale je jasné, že to byl krásný zážitek a ty vzpomínky v hlavě máte, to bych lhal, kdybych říkal opak. Jenže vy se už nesmíte v sezoně ohánět tím, co bylo. Jak jsem říkal: musíte žít přítomností a budoucností.

* LN Takovou zásadu jste měl v životě vždycky?
Jo. V hlavě to mám srovnané. Minulostí se žít nedá, protože ta vás nikam neposune. Na minulost můžete už opravdu jen vzpomínat.

* LN Jaký je vůbec dnes Tomáš Rolinek? Jiný než před rokem?
Je jen zase o něco starší.

Česko - Lotyšsko (hrdinové Rolinek a Koukal).

* LN To se ve vás skutečně nic nezměnilo? Vždyť spousta odborníků při mistrovství světa ani netušila, jaké vůdčí schopnosti máte.
Spíš bych řekl, že to bylo všechno trochu nadnesené. V Německu to nebylo o mně, ale o týmu. Ten nakonec začal tak skvěle šlapat, že už bylo úplně jedno, kdo tím kapitánem je. Já tím hlavně získal spoustu zkušeností, byl jsem v roli lídra a nemohl se nikde schovávat. Řekněme, že jsem najednou měl větší zodpovědnost.

* LN Sledoval jste minulý měsíc turnaj Karjala, kde Česko nezískalo ani bod?
V Rusku naše zápasy nevysílali, takže jen výsledky.

* LN A co jste na ně říkal?
Nechci to hodnotit, protože jsem tam nebyl. Ale je jasné, že se klukům turnaj nepovedl, proto se teď budeme snažit, abychom to napravili. Musíme zase vyhrávat.

* LN Ten kádr měl jako teď čtrnáct mistrů světa. Tušíte alespoň trochu, co mohlo být špatně?
Špatně... Tak samozřejmě s novým koučem se vnáší nový systém. Mohla to být jedna z příčin, i když hráče to absolutně neomlouvá. Asi to zkrátka trochu trvá, než si kluci zažijí určité věci a návyky, které do vás trenéři pumpují.

* LN Ti si mimo jiné konkrétně od vás slibují, že svou přítomností vrátíte týmu jako jeho vůdce bojovného ducha...
Ale já bych neřekl, že tam doteď chyběl nějaký hlavní vůdce. Je hezké, že vás někdo takhle hodnotí, ale já se hlavně musím snažit jako kterýkoliv jiný kluk v mužstvu pomoci zase naše soupeře porážet.

* LN Tak upřímně... Cítíte v tomhle hlavní rozdíl oproti předchozí sezoně? Už nejste nenápadný. Nyní se od vás čekají spíše velké věci, třeba že strhnete tým k lepším výkonům.
Jak to tak poslouchám, asi jsem si ušil na sebe pořádný bič, co?

* LN To nepochybně.
Ale já to beru pozitivně... (usměje se) Dejme tomu, že jsem byl kapitánem mistrů světa... Je fakt, že když se nebude dařit, mám být jedním z prvních hráčů, kteří pomůžou to utkání zlomit. To já teď musím být pokaždé v první řadě. A nikde se neschovávat.

* LN Znovu s hladem po úspěchu?
Jo. Ten v květnu chutnal krásně.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!