Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Návrat NHL do Prahy po devíti letech byl v režii Voráčkovy Philadelphie, Chicago porazila 4:3

Jakub Voráček se raduje z výhry nad Chicagem. foto: ČTK

PRAHA - Návrat NHL po devíti letech se podařil po všech směrech. Radovat se mohli především fanoušci Jakuba Voráčka a jeho Philadelphie, která porazila Chicago 4:3.
  22:45aktualizováno  22:59

Kdepak nuda na ledě i v hledišti, tak jako při premiéře NHL v roce 2008, kdy se v pražské O2 areně střetli New York Rangers a Tampa Bay Lightning (což bylo zapříčiněno i nečekanou absencí Jaromíra Jágra). 

Investovaných zhruba 100 milionů korun se pořadatelům plnou měrou vyplatilo. Utkání sledovalo 17 463 diváků, kteří stanovili rekord na hokejovém zápasu v O2 areně.

Návrat NHL po devíti letech do Česka (v roce 2010 v Praze hrál Boston s Phoenixem) se tentokrát povedl na jedničku v obou směrech. 

Nutno podotknout, že to bylo tím, že se utkaly dva tradiční kluby NHL a navíc se fanoušci konečně dočkali české hvězdy první kategorie - kapitána české reprezentace Jakuba Voráčka.

Ale i tak byla NHL v Praze především show pro evropské fandy. 

V hale byly k vidění slovenské, polské, německé, ruské, švédské či finské vlajky, několik příznivců na sobě mělo dresy dalších klubů NHL, nejčastěji Bostonu a New Yorku Rangers, tedy týmů, v nichž si mimo jiné zahrál právě Jágr. 

Jakub Voráček a Philadelphia Flyers v pražské O2 aréně poměřili síly s Chicago...
Alexander Nylandder se raduje z gólu Chicaga,

A dres s jeho jménem mělo na zádech i několik fanoušků Flyers.

Tradičně hlučný nástup obou týmů si vedle fanoušků užívali všichni tři čeští hokejisté, tím čtvrtým byl jeden z asistentů rozhodčích Libor Suchánek.

Jak David Kämpf a v první zápas v NHL hrající Dominik Kubalík na straně Chicaga, tak Voráček v dresu Philadelphie byli jako členové úvodních pětek tradičně vyhlášeni moderátorem zápasu a především kapitán české reprezentace sklidil od fanoušků největší aplaus. 

Podobně velkého potlesku se záhy dočkala zpěvačka Marta Jandová a její neméně známý otec Petr, kteří zazpívali americkou, respektive českou státní hymnu. 

Philadelphia - Chicago 4:3

(1:1, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
7. Konecny, 27. Lindblom, 39. Konecny (Laughton), 50. Raffl (Pitlick, Hägg) - 8. A. Nylander (P. Kane), 40. DeBrincat (P. Kane, E. Gustafsson), 58. P. Kane (E. Gustafsson, Keith). Rozhodčí: Hebert, O'Halloran - Murphy, Suchánek. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 38:31. Diváci: 17.463 (vyprodáno). Hvězdy zápasu: 1. Konecny (Philadelphia), 2. P. Kane (Chicago), 3. Raffl (Philadelphia).
Philadelphia: Hart - Provorov, Braun, Sanheim, Niskanen, Hägg, Gostisbehere - Voráček, K. Hayes, Giroux - Konecny, Couturier, Lindblom - Twarnyski, Laughton, J. van Riemsdyk - Bunnaman, Pitlick, Raffl. Trenér: Alain Vigneault.
Chicago: Crawford - Keith, E. Gustafsson, Seabrook, Määttä, Koekkoek, Gilbert - P. Kane, J. Toews, A. Nylander - A. Shaw, D. Strome, DeBrincat - Kubalík, Kämpf, Saad - Caggiula, Ryan Carpenter, Zack Smith. Trenér: Jeremy Colliton.

Podobně na tom byl i Dominik Hašek, který mezi Kämpfa a Voráčka vhodil čestné bully. Nejvíc ovací však sklidila vzpomínka na Karla Gotta, který v úterý večer zemřel.

A když byl ve 4. minutě jako první vyloučen právě Voráček, v publiku to mohutně zahučelo na znamení nesouhlasu. Philadelphia však oslabení přečkala a v 7. minutě sama udeřila. 

Kanaďan s českými předky Travis Konecny na útočné modré vystihl špatnou rozehrávku Dennise Gilberta a střelou pod lapačku poprvé rozjásal většinu v pražské O2 Areně.

Hned za minutu však bylo vyrovnáno. Nováček v hvězdném útoku Kane - Toews - Nylander, švédský mladík Alexander Nylander, dostal přihrávku do jízdy a z mezikruží střelou rovněž pod vyrážku překonal gólmana Harta.

Byl to však aktivní Konecny, který mohl v 18. minutě převážit vedení na stranu „domácích“ Flyers, jeho stoprocentní šanci však betonem vykopl gólman Chicaga Crawford. 

Na konci první třetiny to mohl na druhé straně potrestat Kubalík, který se ocitl sám mezi kruhy, ale jeho střelu výborným zákrokem zneškodnil Hart. 

Ve 27. minutě šli ale znovu do vedení Flyers po přesné střele Oskara Lindbloma do horního růžku Crawfordovy brány.

Poté sice tempo hry mírně opadlo, ve 37. minutě však nabil Voráček parádně puk do jízdy obránci Ivanu Provorovovi, jeho však bravurním zákrokem vychytal Crawford.

Na druhé straně Hart vychytal úprk Shawa přes celé hřiště a na ledě se spustila mela, do které se zapojili tři hráči na obou stranách. 

V následném oslabení mohl vyrovnat Kämpf, na poslední chvíli mu však přelomil hůl kapitán Flyers Claude Giroud.

Fanoušek Philadelphie se raduje z výhry.

A tak udeřil opět Konecny, který při hře čtyř proti čtyřem nabruslil před Crawforda a opět se střelou pod lapačku nemýlil. 

Dvougólové vedení však Flyers dlouho nevydrželo. Pouhých 12 sekund před koncem druhé třetiny trefou z první snížil v přesilovce na 2:3 Alex DeBrincat.

Opatrnou třetí třetinu pak v 50. minutě zničehonic otočil o 180 stupňů Michael Raffl, který objel branku Chicaga a při výjezdu se trefil přesně mezi nohy Crawforda.

Blackhawks sice za stavu 2:4 zasypali Harta salvou střel, ale vydřeli jen snížení zásluhou Patricka Kanea v 58. minutě při power-play Chicaga. Závěrečnému tlaku totiž Hart odolal a udržel Philadelphii první výhru v sezoně.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...