130 let

Česká dvacítka na letišti v Edmontonu. | foto: Twitter Hokejový nároďák.

Názor

KOMENTÁŘ: Těžká doba, zvláštní podmínky. Ostřejší kritika není na místě, nechme dvacítku si hlavně zahrát

Sport
  •   18:16
Praha - O tom, že zbytek světa ujíždí českému hokeji o parník, už bylo napsáno hodně. Největší rozdíly jsou patrné v mládežnických kategoriích, stačí si vzpomenout na loňský světový šampionát juniorů v Ostravě a Třinci. Zatímco loni byla očekávání i kvůli pořadatelství šampionátu velká, letos nelze na český výběr a turnaj celkově klást přemrštěné nároky.

Tato sezona je zkrátka jiná, netradiční. A zrovna mladí hokejisté její složitost opravdu pociťují. I vrchol juniorské sezony se musí poprat s přítomností covidu.

Kouč Karel Mlejnek na tréninku hokejové dvacítky v Litoměřicích.
Kouč Karel Mlejnek na tréninku hokejové dvacítky v Litoměřicích.

Nejde jen o přísná opatření a prázdné tribuny. Už před turnajem si virus našel cestu do kabiny Kanaďanů, Švédů a Němců. Naši západní sousedé nesmějí vystrčit paty z pokojů až do čtyřiadvacátého prosince, už o dva dny později přitom vyzvou Finsko.

Českému týmu se nákaza zatím (díkybohu) vyhýbá. I Mlejnkova družina ale musí řešit nepříjemné komplikace. Před šampionátem stihne odehrát jediné přípravné utkání. Ve středu změří síly se Slováky, které v létě třikrát porazila.

Záblesk naděje pro český hokej, účast hráčů z NHL na MS je reálná. Chceme to nejlepší, říká Pešán

Aktuální soupisku české reprezentace tvoří osmadvacet jmen, jistotu dosažení finální nominace ale mají pouze všichni brankáři. Tři hráče z pole pošle trenér Karel Mlejnek domů, další trojice bude v edmontonské bublině čekat na svou šanci, která může, ale také nemusí přijít. 

Bude zajímavé sledovat, jak se realizační tým k jedinému testu před začátkem turnaje postaví. Nastoupí nejsilnější sestava? Nebo dojde k šetření opor a šanci dostanou hlavně ti, kteří se pohybují na hraně nominace?

Někteří hráči přitom potřebují zápasovou praxi jako sůl, hned osm z nich v této sezoně odehrálo deset a méně zápasů. Jak po nich pak lze žádat parádní hokej a dobré výsledky? Tréninkem zkrátka ostré utkání nahradit nelze.

Hned na úvod navíc čekají silní Švédové (v sobotu od 20:00). Těžká zkouška, ale možná je dobře, že přijde tak brzo. Jistá nerozehranost bude znát i na seveřanech, které trápí covidové patálie. Třeba se zrodí nečekaný výsledek.

V malý zázrak se bude doufat i proti USA a Rusku, role favorita čeká Mlejnka a jeho svěřence jen v utkání s Rakouskem.

Dvacítka má za sebou karanténu, příprava na MS může začít. Na led jsme se těšili jako malí kluci, shodli se hráči

Hvězdy typu Dacha, Stützleho, Raymonda nebo Askarova v českém týmu prostě nenajdeme. Individuální kvalitu soupeřů je potřeba dorovnat poctivými týmovými výkony, maximálním nasazením a obětavostí. 

Zároveň bude zajímavé sledovat, jak si povede třeba kapitán Jan Myšák, nejlepší Čech na posledním draftu NHL. Ukázat se mohou také dva mimořádně talentovaní obránci ročníku 2003 – brněnský Stanislav Svozil a David Jiříček z Plzně, kteří pravidelně nastupují v extralize.

Při těch všech negativech tu přece jen jedno pozitivum je: letošní šampionát je nesestupový. Nejen Češi si tak mohou šampionát alespoň na ledě užít a využít příležitosti k porovnání svých dovedností s těmi nejlepšími vrstevníky.

Podobný náhled by měli mít i tradičně přísní čeští fanoušci. Možné je totiž tentokrát opravdu cokoliv. Turnaj může skončit propadákem i příjemným překvapením. Kritika během šampionátu ale tentokráte opravdu není namístě. Nechme kluky si po dlouhých měsících v klidu zahrát hokej!

Autor: Vojtěch Tůma