Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nečekané vítězství nad Ruskem. Trenér reprezentace Říha slaví první body

Sport

  14:53aktualizováno  15:00
HELSINKY/PRAHA - Čeští hokejisté zakončili turnaj Karjala v Helsinkách výhrou nad celkovým vítězem Ruskem 5:2. Hattrickem se pod úspěch podepsal útočník Dominik Kubalík. Pod novým koučem Milošem Řihou starším tak čeští reprezentanti v úvodním podniku Euro Hockey Tour poprvé bodovali.

Čeští hokejisté slaví branku do sítě Ruska při utkání Karjala Cupu. foto: ČTK/AP

ČR - Rusko 5:2 (1:2, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Řepík (Horák, Červený), 22. D. Kubalík, 34. D. Kubalík (Štencel, R. Hanzl), 59. R. Pavlík (Řepík), 60. D. Kubalík (Horák) - 3. Kaprizov (Nestěrov, A. Vasilevskij), 17. A. Vasilevskij (Grigorenko, Kaprizov).

Rozhodčí: Heikkinen, Vikman - Koskela, Niittylä (všichni Fin.).

Vyloučení: 7:2, navíc Kousal (ČR) 10 min.

Využití: 0:2.

Diváci: 3020.

Sestavy:

Česko: Bartošák - Štencel, Nakládal, Kolář, M. Doudera, Jordán, Zámorský, Krejčík, D. Musil - Sekáč, Nestrašil, Tomášek - R. Pavlík, R. Hanzl, D. Kubalík - Červený, Horák, Řepík - Kousal, R. Zohorna, H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Rusko: Sorokin - Zub, Pedan, Jelesin, Barancev, Antipin, A. Vasilevskij, Blažijevskij, Něstěrov - Ketov, Kadějkin, Tělegin - Golyšev, Zernov, Slepyšev - Michejev, Byvalcev, Kuzmenko - Grigorenko, Loktionov, Kaprizov - Šalunov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin a Alexej Žamnov.

Říhův výběr šel do utkání s vědomím, že ani případný úspěch mu nepomůže z poslední čtvrté příčky. Vedení sborné 1:0 a 2:1 z přesilových her se podařilo dohnat díky trefám Michala Řepíka a Kubalíka. Pak se znovu prosadil Kubalík, první gól v národním mužstvu slavil při power play sborné Radovan Pavlík a Kubalík završil hattrick.

Premiéru v dresu reprezentačního A-týmu si odbyl dvaadvacetiletý Radim Zohorna z Komety Brno, jenž nastoupil v útočné formaci se starším bratrem Hynkem.

Rusové přimáčkli český tým hned ve třetí minutě při vyloučení Červeného a už po 12 vteřinách poslali českého útočníka zpět do hry, když úspěšnou dorážkou z kruhu pro vhazování otevřel skóre Kaprizov. Sborná nadále hýřila aktivitou, další početní výhodu ale nevyužila.

V 12. minutě udeřilo trochu nečekaně na druhé straně, když Červený stáhl kotouč ze vzduchu pro Horáka, ten se vyhnul obránci a předložil ho parádně Řepíkovi - 1:1. Přišel ale faul Kousala, který inkasoval 2+10 minut a Vasilevskij vrátil favoritovi vedení.

V úvodu druhého dějství po zmatcích v ruské defenzivě nabil Zub jen lehkým posunutím puku ideálně Kubalíkovi, který nedal Sorokinovi šanci a ranou k tyči vyrovnal. Dokonat obrat mohl záhy Sekáč, stejně jako Loktionov na druhé straně ale ve velké šanci selhal.

Rusové dále dotírali na českou branku, jenže ztroskotávali na výborně chytajícím Bartošákovi. Neuspěli ani po faulech Musila s Kubalíkem, poté se již při hře v pěti vyznamenal Bartošák proti pokusu Ketova. Ve 34. minutě Kubalík svůj prohřešek proti pravidlům skvěle odčinil, když clonil před Sorokinem a nahození ze Štencelovy hole přesměroval mimo jeho dosah.

Souboj před brankou Ruska v zápase Karjala Cupu. V červeném český hokejista Andrej Nestrašil.

Vedení, které si mohl český výběr vychutnávat poprvé v turnaji, vydrželo až do samého závěru. Navýšit ho mohli Kousal, který z mezikruží těsně minul, ještě blíže byl pak Pavlík, když se dostal tváří v tvář Sorokinovi a trefil levou tyč.

Vyloučení Zámorského v 49. minutě nastartovalo závěrečný nápor sborné, která se hnala za vyrovnáním, jenže narážela na dobře zformovanou českou obranu. Dvě a půl minuty před koncem podpořili Rusové další přesilovku odvoláním gólmana, ale umožnili tak jen oslavit první reprezentační gól Pavlíkovi a završení hattricku Kubalíkovi.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...