130 let
Putinova propaganda na hokejové KHL. Symbol Z na stadionu AK Bars Kazaň.

Putinova propaganda na hokejové KHL. Symbol Z na stadionu AK Bars Kazaň. | foto: Twitter.com/ Karl Månsson

Propaganda rozkazem. Putin se musí objevit v hokejových arenách, nemá chybět ani ‚symbol zla‘

Sport
  •   17:41
Kluby Kontinentální hokejové ligy (KHL) dostaly před startem čtvrtfinále play-off jasný rozkaz od vedení svazu: podpořte ruskou armádu.

Krátce po konci osmifinálové části vyřazovacích bojů o Gagarinův pohár pro vítěze KHL přilétl do mailových schránek klubů ruské nejvyšší hokejové soutěže e-mail od vedení svazu.

Jeho znění v sobotu zveřejnil Stanislav Gridasov, zakladatel webu Sports.ru. „Vážení kolegové. Všichni dnes procházíme těžkým obdobím. Každou minutu se ve všech zpravodajských zdrojích objevuje spousta informací a bohužel se velmi často jedná o nepravdivé a falešné zprávy,“ začíná ono psaní.

„Žádáme vás proto o podporu této akce (vojenská invaze Rusů na Ukrajinu) a spolupráci s fanoušky v otázce podpory naší armády,“ pokračuje e-mail.

Je třeba ale dodat, že svaz si slovní spojení „žádáme vás“ vykládá po svém. Tedy následovně.

Dále se totiž píše, že federace přikládá domluvené plakáty kampaně, které lze vytisknout a rozdávat jako letáky, vlajky, obyčejné papíry formátu A4. „Videa, audia a výzvy na kostce během zápasů jsou taktéž vítány.“

Rodí se velká patentová loupež? Otevřít si v Rusku zavřenou restauraci McDonald’s by pak mohl každý

Následuje ale jasná a důrazná zpráva, že vlastně nejde o žádost, ale rozkaz.

„Upozorňujeme, že tato akce je povinná a podléhá hlášení. Den po zápase by měla být odeslána veškerá dokumentace na adresu generálního sekretáře do 10:00 hodin moskevského času. Hlášení musí obsahovat vedle krátkého textu fotodokumentaci minimálně o čtyřech snímcích a video z proběhnuvší akce.“

Završením celé akce ze strany ruského hokejové svazu budiž konec e-mailu – ten obsahuje přílohy, jak má hlášení vypadat, a formulář, který by měl zástupcům klubu práci zjednodušit.

Mezi zajímavosti patří, že jde zjevně o čistě interní informaci, na stránkách klubů, KHL i svazu o této „žádosti“ není ani čárka.

Mladí hokejisté Chabarovsku příkaz ani nepotřebovali

Je třeba dodat, že někteří s podporou vojenské (mírové či dle ruských médií speciální) operace na Ukrajině, která odstartovala před téměř třemi týdny, začali už sami od sebe. Mladí hokejisté a fanoušci Chabarovsku, kteří hrají ruskou juniorskou ligu MHL, vystavili před zápasem s Dinamem Petrohrad (3:4pp) a v jeho průběhu plakáty na podporu prezidenta Vladimira Putina, na kterých byly nápisy „Fandíme Rusku“, „Putin je náš prezident“, „Můj hlas pro Putina“, či „Mládež stojí za Putinem“.

Svojí akcí se pak klub pochlubil na oficiálním instagramovém účtu. Stihl to ještě před zablokováním této sociální sítě ruskými cenzory.

Také na tuto situaci místní sportovní weby reagují, vždyť například slavný MMA zápasník Chabib Nurmagomedov má na této síti přes 33 milionů sledujících.

Zmíněný web Sports.ru tak vydal po pondělní půlnoci článek s titulkem: „Rozloučení s Instagramem – 50 nejsledovanějších (ruských) sportovců“.

Hodně zajímavé jsou každopádně reakce pod oběma články.

Příliš podpory se totiž ani Chabarovsku, ani vynucené propagandě ze strany hokejového svazu nedostalo. Naopak.

Nejvíce pozitivních reakcí dostávaly ty příspěvky, které upozorňují na skutečnost, jak se všichni v Rusku ohánějí tím, že sport je apolitický, ale ve chvíli, kdy se to hodí, tak na to funkcionáři rádi zapomenou.

Znárodnění v Rusku hrozí i Čechům. K čemu pak arbitráž, když to Putin stejně nezaplatí, stýská si jeden z nich

A najdou se i tací, kteří připomínají, že podobná propaganda zde už byla a skončila tím, že se Rusové v roce 1953 chodili na svého tehdejšího lídra dívat do mauzolea, které bylo postaveno na počest jeho předchůdce Vladimira Iljiče Lenina o necelých třicet let dříve.

Ovečkin má obavy o rodinu

V souvislosti s válkou na Ukrajině se řeší také chování ruských hokejistů v zámořské NHL, především pak velkého Putinova podporovatele Alexandra Ovečkina.

Kapitán Washingtonu Capitals, který bude mít dnes v noci proti NY Islanders další šanci osamostatnit se na pozici nejlepšího evropského střelce soutěže (nyní má 766 gólů stejně jako Jaromír Jágr), se sice vymezil proti válce, nikoliv však proti Putinovi.

Na jeho instagramovém účtu na vás navíc vykoukne společná profilová fotka s ruským prezidentem. Dle novinářky Emily Kaplanové z ESPN už byl ke změně opakovaně vyzván kromě fanoušků či médií i svým klubem, pokaždé ale měl odpovědět: „Pokud bych tak učinil, opravdu bych pociťoval, že je to signál, kterým bych vystoupil proti Putinovi. Moje rodina by byla v nebezpečí. Washington by to měl respektovat.“

Autor: Antonín Vavrda