Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nedá se to popsat slovy, říkal dojatý hrdina Vokoun

Sport

  18:51
KOLÍN NAD RÝNEM (OD ZPRAVODAJE LN V NĚMECKU) - Chytil nájezd, vítězně zvedl ruce a nechal se zavalit svými spoluhráči. Absolutní euforie! Ten fantastický pocit zažil český hokejový brankář Tomáš Vokoun (33) už podruhé za sebou.

Česko - Švédsko (Vokoun). foto: www.getphoto.cz / Robin Drahoňovský

Po hororovém čtvrtfinále s Finy vychytal penaltový rozstřel i v dechberoucím semifinále proti Švédsku. "Ale já opravdu žádný specialista na nájezdy nejsem," usmíval se. Z jeho tváře vyřazoval úleva. A totální štěstí, které se snad nedá ani popsat.

DÁLE ČTĚTE

Jaký to byl pro vás pocit, když jste chytil klíčový nájezd?
Krásný. Hraju hokej už hodně dlouho a tohle se jen tak nepovede. Už to vyrovnání sedm vteřin před koncem... Kolikrát jsme za ta léta prohrávali a hráli bez brankáře - a v devadesáti devíti případech ze sta ten gól nedáte. Dneska nám to ale padlo. Kluci si vyrovnání zasloužili, bojovali.

Věřil jste vůbec několik vteřin před koncem ve vyrovnání?
Věřil, to je moc silné slovo. Ale doufal jsem. Bylo patnáct vteřin před koncem, když šli kluci na poslední vhazování. Bylo dost nepravděpodobné, že ten gól dáme. Ale Karel ho napálil skvěle, byla to perfektní střela. Gólman neměl šanci, to by nechytil nikdo.

Česká radost (Jágr, Vokoun a Rolinek).

Ještě zpět k nájezdům. Předtím Finsko, nyní Švédsko. Nestává se z vás specialista na nájezdy?
Ne, to vůbec ne. Není to moje specializace, ale teď jsem ty důležité vyhrál. Vynahradilo mi to všechny prohrané během sezony. Kluci mi to teď ale dost ulehčují.

Jediný gól jste v nich inkasoval od Linuse Omarka. Věděl jste, jak moc je na penalty šikovný?
Já je moc neznám, proto je to pro mě malinko těžší. Na druhou stranu se snažím přecíst, co budou dělat. Věděl jsem, že to je dobrý hráč, kluci se o něm bavili před zápasem. Hraje někde v Rusku, že? To nemám šanci sledovat.

Jak prožíváte chvíle před nájezdy?
Vždycky jsem se připravoval a protahoval se, zkoušel si zákroky nanečisto. A vždycky jsem prohrál. Takže se teďka už jen napiju, stojím a čekám. Radši to neřeším. Ve Vídni před pěti lety jsem byl při nájezdech hodně nervózní, byli jsme favoriti a měli ten zápas vyhrát. Teď si to spíš užívám.

V čem je kouzlo Jana Marka a Lukáše Kašpara, kteří jsou tady při penaltách stoprocentně úspěšní?
To nevím, ale asi je to šikovnost a dlouhý trénink blafáků.

Česko - Švédsko (česká radost).

Když jste sem jel, říkal jste, že chcete vyhrát poslední zápas. Upřímně, věřil jste po prohrách s Norskem či Švýcarskem, že má tenhle tým na finále?
Vždycky jdu do zápasu s tím, že máme šanci vyhrát. Kdyby mi někdo řekl, že porazíme Kanadu, Finsko a dvakrát Švédsko, tak bych si na to nevsadil. Věřil jsem ale ve schopnosti svoje, i všech kluků tady. Jarda je zápas od zápasu lepší, i bojovníci vstali a kluci, od kterých se čekají góly, ho nakonec dají. To platí hlavně o penaltách. Pro mě je to hrozná úleva, když vidím, že dají dvě penalty ze tří.

Oproti všemu očekávání budete hrát finále. Kam už tenhle úspěch řadíte?
Je to paráda, jsem rád za kluky. Nedá se to ani říct slovy. Nováčci v týmu si třeba za pár let uvědomí, jak je těžké se do finále dostat. Je to krása, užívám si to. Třeba víc než v tý Vídni.

Tam jste měli opravdu silný tým. Může to tady být o to silnější zážitek?
Tam to pro mě opravdu bylo těžší. Byli jsme spolu s Kanadou největší favoriti. I tady musíte ty puky chytit a udělat rozdíl. Ale jsem starší a užívám si to. Skvělá je i atmosféra v kabině. To se musí zažít, aby člověk věděl, jakou to má sílu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!