Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nejdřív koupit oblek, pak do NHL. Palát debutoval za Tampu

Sport

  15:37
PITTSBURGH - Další Čech se probojoval do NHL. Jednadvacetiletý útočník Ondřej Palát v noci z pondělí na úterý debutoval v dresu Tampy Bay a hned přihrál na gól. Jeho tým však prohrál na ledě Pittsburghu 3:4.

Ondřej Palát z Tampy Bay Lightning. foto: Justin K. Aller/Getty Images

Palát zrovna obědval se spoluhráči z farmářského týmu Syracuse Crunch, připravoval se na nedělní zápas, když mu zazvonil telefon. Ozval se Steve Yzerman. "Sbal si věci, budeš hrát za první tým," oznámil českému mladíkovi generální manažer Tampy Bay.

Nový člen "Blesků" se tak musel bleskově přeorientovat na jiný zápas, jinou soutěž a jiné spoluhráče. A taky jiné oblečení. Zatímco na farmě mu stačila tepláková souprava s týmovým logem, v NHL platí přísný dress code. Hokejisté chodí na zápas v padnoucích oblecích, někteří mají i košile a kravaty.

"Neměl jsem nic - oblek, ani košili," řekl Palát zámořským médiím. Ještě před cestou do Pittsburghu, kde si v noci na úterý odbyl premiéru v nejlepší lize na světě, tak musel vítkovický odchovanec do obchodu. "Ale byl to pro mě velký den," pro jistotu dodal český útočník, i když o tom nikdo nepochyboval.

Palátova (číslo 74) přihrávka na Pyattův gól

S Tampou stihl Palát pouze předzápasové rozbruslení a krátkou poradu s trenérem Guyem Boucherem. Pak už naskočil do třetí formace vedle Toma Pyatta a Natea Thompsona. "Spoluhráči mi říkali, ať hraju svou hru a nejsem nervózní. Ale já jsem teď hodně nervózní," tvrdil Palát před utkáním.

Palát odehrál s číslem 74 na dresu necelých deset minut a v polovině utkání přihrál na Pyattův gól. V prvním startu si tak hned připsal první bod.

Brzy dvaadvacetiletý talent zaujal výkony v AHL už minulou sezonu, letos má za 49 zápasů 44 bodů. Nedávno se blýskl čistým hattrickem. "Je to nejkomplexnější hráč v týmu za poslední dva roky. Není moc velký, ale je silný na puku. Jeho největší výhodou je chytrost, stojí vždy na správném místě. Spolehlivě brání, ale umí i zaútočit," chválí Paláta trenér Boucher.

Sklidil chválu

Výkon českého mladíka ocenili i novináři. Blogger Michael Stuart, který se specializuje na Tampu, napsal: "Palát v omezeném čase vypadal dobře. Přinesl agresivitu, rychlost i konzistenci. Týmu Lightning dal přesně to, co mohli očekávat."

Palát tak navázal na gólmana Petra Mrázka, který při premiéře za Detroit ohromil svým klidem při rozehrávce i stylem chytání. "Výborně, kluku!" chválili ho. Stejně jako Palát si asistenci v prvním zápase připsal i zkušený reprezentant Roman Červenka z Calgary, obránce Michal Jordán debutoval v Carolině bez bodu.

Autor: