Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nejdřív rasismus, teď homofobie. NHL netrestá

Sport

  15:34
NEW YORK - Minulý týden byl Wayne Simmonds terčem rasistického gesta. Během přípravného zápasu zámořské NHL s Detroitem Red Wings na útočníka tmavé pleti létaly z hlediště banánové slupky. Stejný hokejista Philadelphie Flyers teď čelí podezření, že častoval homofobními narážkami Seana Averyho z New Yorku Rangers .

Útočník Philadelphie Flyers Wayne Simmonds (vpravo) v zápase s New York Rangers foto: ČTK

Simmonds trestu nakonec unikl kvůli nedostatku důkazů, ale představitelé soutěže vyslali jasný vzkaz. "Hráči, trenéři i funkcionáři mají právo pracovat v soutěži, aniž by se museli bát rasismu nebo narážek na sexuální orientaci," varoval jeden z šéfů NHL Colin Cambell.

Nic ale není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá.

Avery je totiž nejnenáviděnějším mužem kanadskoamerické hokejové ligy. Rád provokuje, posmívá se protihráčům, nejde daleko pro ostřejší výrazy. "U Averyho nikdy nevíte, co z něj vypadne," přiznal útočník Montrealu Mathieu Darche. V roce 2008 byl Avery suspendován na šest zápasů, protože hrubě nadával své bývalé přítelkyni, která mezitím začala chodit s jiným hokejistou.

Má ovšem i druhou tvář, oficiálně podporuje kampaň za sňatky homosexuálů. Možná proto při pondělní vzájemné výměně ostrých slov mezi ním a Simmondsem zazněla od křídelníka Flyers i homofobní narážka na Averyho adresu. "Padlo toho mezi námi hodně a já si přesně nepamatuji, co všechno jsme si řekli. On mě nešetřil a já na něj také vychrlil pár věcí, které se mu nemuseli líbit," vyprávěl nejprve Simmonds.

Pro hokejisty je stále těžší utajit, co si na ledě říkají

Když se ale úterý zodpovídal před vedením soutěže, otočil. "Popřel, že by použil jakoukoli homofobní narážku," odhalil Campbell. A protože představitelé nevěděli, čím ho nechvalně známý provokatér Avery rozlítil, postavili se stejně jako zástupci Philadelphie Flyers na Simmondsovu stranu.

Toho se ostatně zastává i většina hokejistů z NHL. "Co je na ledě řečeno, mělo by tam i zůstat a ne se pak dodatečně přetřásat například v médiích. Emoce při zápase občas hodně vřou a při jejich posuzování pak chybí důležitý kontext či pohled z obou stran," dodal obránce Calgary Flames Scott Hannan.

Kevin Bieksa z Vancouveru Canucks zase varuje, že slovní přestřelky mají mít určitá pravidla a hranice. "Nikdo by neměl útočit na rasovou příslušnost a rodinu či manželku toho druhého," mínil. V době pokročilých technologií, fotoaparátů a televizních kamer je však pro hokejisty stále těžší utajit, co s horkými hlavami pronesou. Jejich chování při zápase se stává veřejnou záležitostí.   

Simmonds tak rozčílil hlavně sdružení bojující proti pomluvám na adresu homosexuálů a lesbiček GLAAD. "Měl by se omluvit a být potrestán. Nemůžeme se divit, že podobná hanlivá slova pak používají děti na hřištích a vytvářejí ve školách nenávistnou atmosféru," řekl šéf GLAAD Mike Thompson.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!