Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší extraligový kouč Filip Pešán: Za lepšími penězi nechci utíkat

Sport

  12:30
PRAHA - V Liberci hodlouho neměli rádi. Letos si však Filip Pešán (38) vše vynahradil. Dovedl Bílé Tygryk prvnímu mistrovskému titulu avydobyl si uznání fanoušků i odborníků. Sportovní redakce deníku LN a webu Lidovky.cz ho proto vyhlásila extraligovým trenérem roku.

Filip Pešán dostává cenu pro trenéra roku. foto: ČTK

Když Filip Pešán trénoval v Liberci poprvé, fanoušci na něj řvali „Pešán, ven!“. Začal totiž koučovat ve velmi mladém věku a říkalo se o něm, že je „protekčním dítětem“ majitelů klubu.

Loni se na střídačku Liberce vrátil, rekordním způsobem letos s týmem ovládl základní část a získal s Bílými Tygry premiérový mistrovský titul.

I proto dostal několik nabídek od bohatých klubů z KHL, všechny však s díky odmítl a pokusí se o něco, co se už devět let žádnému z týmů nepovedlo – titul příští rok obhájit.

Extraligovým trenérem roku zvolily LN Pešána, hokejistou sezony se stal Červenka

O nabídkách z Ruska pro vás se už delší dobu mluví, co vás přimělo k tomu, že jste se rozhodl v Liberci ještě minimálně jednu sezonu zůstat?

Ano, nabídky mám, ale já zůstávám v Liberci kvůli tomu, abych se vzepřel tomu, že obhájce titulu má další sezonu špatnou. Chtěl bych potvrdit správnost naší cesty. Nechci utíkat za lepšími penězi jinam. Navíc jsem uzavíral víceleté smlouvy s hráči, kterým jsem naznačil několikaletou vizi, a můj odchod by se s tím neslučoval.

Jaká částka by vás přiměla vaše rozhodnutí změnit?

Nabídky z Ruska byly velmi dobré, ale ne zas takové, že bych z nich spadl na zadek. Klubům zKHL děkuji za zájem, ale myslím si, že žádná nabídka by mě momentálně nezviklala.

Slavnostní vyhlášení ankety Hokejista sezony Tipsport extraligy, 2. května v...
Slavnostní vyhlášení ankety Hokejista sezony Tipsport extraligy. Jan Výtisk z...

Jdete s kůží na trh. Když ocenění pro nejlepšího trenéra roku loni přebíral kouč mistrů z Litvínova Radim Rulík, řekl, že by šel radši trénovat první ligu do Mostu, než aby zažil mistrovskou kocovinu. Nebojíte se, že dopadne Liberec jako letos Litvínov?

Vůbec si to nemyslím. Hned po zisku titulu jsme si sedli, abychom si potvrdili, že naše cesta je správná. Navíc my se nechystáme naše klíčové hráče prodat. Celý tým je nastavený na dobrý pracovní režim a hráči se po etapě odpočinku vrátí zpátky do práce. Tým je natolik zkušený a natěšený na další sezonu, že se s tím snad popereme.

Mluvil jste o tom, že klíčoví hráči v týmu zůstanou. Jste si jistý, že se vám je podaří udržet?

Vím, že někteří kluci mají nabídky a případná nominace na MS by velmi výrazně zvýšila jejich šanci říct si o zahraniční angažmá. Důležité pro mě ale je, že v týmu zůstanou brankář Jánko Lašák aútočník Branko Radivojevič, se kterými jsme se dohodli na pokračování. Spoustě hráčů smlouvy běží normálně dál. Kostru týmu stoprocentně udržíme.

Vedle toho, že jste utužil tým nařízením jezdit na zápasy v oblecích, se vám hodně osvědčil i příchod kondičního kouče Aleše Pařeze, který je známý svými netradičními postupy. Co chystáte dál?

My jsme nejen tyto novinky udělali kvůli tomu, že chceme posunout český hokej dál. Doufám, že se nám podařilo ukázat jinou cestu hokejového týmu, a s tím, že ostatní půjdou naší cestou, v Liberci počítáme. Je to pro nás motivace hledat a aplikovat jiné věci, které nás posunou zase o kus dál.