Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejužitečnější hráč? Krejčí má smůlu

Sport

  12:00
BOSTON/PRAHA - Ti dva jsou nejvýraznějšími postavami celého finále NHL. Tim Thomas a Roberto Luongo – brankář Bostonu a brankář Vancouveru. Jednomu je 37 let, druhému 32, ale co hlavně – na oba své kluby bezmezně spoléhají.

Boston - Vancouver (Krejci a Luongo). foto: Reuters

"Oba jsou skvělí gólmani a dlouhodobě to dokazují. Hlavně díky nim Bruins a Canucks bojují o Stanley Cup," řekl LN reprezentační brankář Marek Schwarz.

Každý z nich ale ke třem výhrám ve finále přispěl jinak. Zatímco Thomas prožívá životní sezonu a podává konstantní výkony, Luongova čísla se ve finále výrazně liší.

Při třech zápasech v Bostonu na něj směřovalo 66 střel, 15 z nich pustil za svá záda. Statisticky řečeno: průměr 8,05 branky na zápas a úspěšnost zákroků 77,3 procenta. Hrozná čísla, řekli byste.

Když se však Luongo postaví do branky ve Vancouveru, je z něj rázem adept na gólmana sezony. Tři zápasy, dva obdržené góly a dvě čistá konta. Proto trenér Alain Vigneault neotálel, když se ho novináři zeptali, kdo bude jednička Canucks v sedmém zápase.

Grafika: NHL finále před 7. zápasem.

"Roberto ví, že se do branky vrací. A bude opravdu dobrý. Je profesionál," chválil Vigneault. A to i přesto, že v šestém finále vydržel Luongo na ledě jen necelých devět minut, pak byl po třech gólech střídán.

"Nebudu se vymlouvat, nevyšlo mi to hned ve třech zápasech v Bostonu. Teď jsem ale všechno hodil za hlavu. Vždyť nám chybí jeden zápas, abychom vyhráli Stanley Cup. A jenom na něj se teď soustředím," vyprávěl v Bostonu po zápase Luongo.

Právě on způsobil pozdvižení mezi fanoušky i novináři, když po pátém finále vyčetl konkurentovi Thomasovi gól, který dostal. "Já bych ho chytil," pravil.

Anketa

Kdo získá Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off NHL?

Tim Thomas (Boston Bruins). 68
Roberto Luongo (Vancouver Canucks). 5
David Krejčí (Boston Bruins). 49
Někdo jiný. 9

Věčně usměvavý pohodář Thomas ale na jeho slovní přestřelku nepřistoupil. Utrousil jen poznámku, že on je k jiným brankářům kolegiální. A nechtěl ani hodnotit góly, které Luonga rychle vyhnaly v pondělí z branky. "Držme se faktu, že první gól Brada Mrachnda byl hezký. A pro nás navíc důležitý," usmíval se gólman Bostonu.

Tenhle chlapík, který začal chytat NHL až ve svých osmadvaceti letech, se blýskl už v základní části, kdy překonal letitý rekord Dominika Haška v úspěšnosti zásahů. Všem statistikám vládne i nyní, kromě počtu nul. V těch má navrch pro změnu Luongo.

Proto nikdo nepochybuje, že právě z téhle dvojice vyjde vítěz Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Když tipovali redaktoři oficiálního webu soutěže Nhl.com, čtyři přiřkli trofej Thomasovi, jeden Luongovi. Smůlu tak má nejproduktivnější hráč, kanonýr Bostonu David Krejčí. Česko tak bude zřejmě na prvního výherce téhle prestižní ceny dál čekat…

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...