130 let
Radek Faksa (vpravo) oslavuje gól se spoluhráči, který vstřelil v pátečním...

Radek Faksa (vpravo) oslavuje gól se spoluhráči, který vstřelil v pátečním zápase proti St. Louis. | foto: Tom Fox/The Dallas Morning News via AP, ČTK

Největší hvězda zápasu. Faksa vstřelil za asistence Hemského vítězný gól Dallasu

Sport
  •   7:08aktualizováno  7:41
NEW YORK - Český hokejista Radek Faksa zařídil v úvodním utkání druhého kola play off NHL gólem a asistencí výhru Dallasu 2:1 nad St. Louis a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. Dvaadvacetiletý útočník rozhodl zápas v čase 55:12, kdy v přečíslení dorazil střelu Aleše Hemského.Taky San Jose vstoupilo do semifinále Západní konference výhrou, když doma s přispěním jedné trefy Tomáše Hertla přehrálo Nashville 5:2.

I první gól Dallasu padl v polovině utkání z rychlého protiútoku. Faksa střílel po přihrávce Johna Klingberga z mezikruží a jeho pokus doklepl do odkryté branky Antoince Roussel. Hosté, kteří v předchozí sérii vyřadili obhájce Stanleyova poháru, vyrovnali v 52. minutě přesnou ranou Kevina Shattenkirka, jehož střela z vrcholu levého kruhu prošla do branky za cinkotu tyčky.

Výsledky NHL

2. kolo play off NHL:

Západní konference - 1. zápasy:

Dallas - St. Louis 2:1

San Jose - Nashville 5:2

Zanedlouho ale vrátil domácím vedení Faksa, který se gólově prosadil i v úvodním utkání prvního kola play off proti Minnesotě a v celé sérii nakonec zaznamenal v šesti duelech dva body za branku a přihrávku. Centr třetí řady Dallasu si přenesl do vyřazovacích bojů skvělou formu z konce základní části, kdy v posledních devíti zápasech čtyřikrát skóroval.

Nashville postoupil z prvního kola přes favorizovaný Anaheim a po dvou třetinách vedl gólem Mikea Fishera 1:0. Jenže v úvodu poslední části nastartoval obrat San Jose trefou v přesilové hře Hertl, na něhož navázali Joel Ward a Logan Couture. Hosté v závěrečné hře bez brankáře snížili Ryanem Johansenem, jenž další risk už jim nevyšel a dvakrát inkasovali do prázdné klece.

Autor: ČTK