Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Nekoukáme na tabulku,‘ tvrdí manažer hradeckých hokejistů Bednář

Sport

  18:40
HRADEC KRÁLOVÉ - Ta slova od Jaroslava Bednáře málokdy uslyšíte. „Jsem spíš pesimista, ale teď fakt musím říct: Jsem spokojený!“ Už to není pocta kolegům, kterým poslední tři sezony v Hradci Králové vymýšlel chytré pasy. Dlouholetý vynikající útočník na jaře vyměnil šatnu za kancelář a nyní chválí někdejší parťáky coby sportovní manažer hokejového Mountfieldu.

Petr Koukal (uprostřed) z Hradce Králové. foto: ČTK

Aktuální lídr nejvyšší hokejové soutěže nesídlí v mistrovském Brně. Ani v Praze. Ani v Litvínově, který okouzlil extraligu báječným zářijovým startem.

Zhruba po pětině základní části je překvapivě nejveseleji právě v Hradci! „Na tabulku se ale nekoukáme,“ upozorňuje manažerský zelenáč Bednář. „Především mě zajímá cesta, kterou jsme si zvolili,“ dodává exreprezentant, jenž definitivně schoval brusle s hokejkou do garáže.

Kromě něj opustil hradeckou kabinu další čtyřicátník Šimánek s veteránem Vydareným. Kádr se omladil. Trenérského rutinéra Václava Sýkoru zase nahradil jeho asistent Tomáš Martinec, který Mountfieldu ordinuje hokejový facelift.

Z úporně bránícího Hradce se snaží udělat zábavný a dravý mančaft. „Chceme hrát líbivý, živý a bruslařský hokej. Hodně důrazný a plný fyzických kontaktů,“ přibližuje Bednář.

I proto hradeckým šéfům v létě navrhl, aby se před novou sezonou posunuly boční mantinely blíž středovému kruhu. Zhruba o dva metry užší kluziště Východočechům svědčí. Doma vyhráli všech šest partií a body vozí i zvenku. Naposledy dovezli jeden z Plzně (1:2 po nájezdech), čímž si posichrovali extraligové vedení.

„Je těžké se proti nim prosadit,“ líčil po nedělním mači plzeňský kapitán Milan Gulaš. „Hradec to má založené na perfektně propracovaném defenzivním systému.“

Jako by v Hradci dál zůstávalo zakódováno precizní bránění, s nímž nedávno přiváděl extraligové soky do deprese. „Máme devět velice kvalitních beků, na tom stavíme,“ podotýká Bednář. Jeden z nich - Slovák Rosandič - musel dokonce jako hokejový obojživelník párkrát vypomoct i v útoku. Právě tam má Mountfield největší potíže, hned šest týmů nasázelo víc branek než aktuální lídr extraligy.

Petr Koukal (uprostřed) z Hradce Králové.
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové, 25. září 2018 v Praze. Zleva...

Hradci chybí útočník Bednářova ražení. Zkušený. Produktivní. Tvůrce, jenž by si řídil přesilovku. „Nějakého bodového hráče chceme. Čekáme, kdo vyplave z Kanady nebo z jiné ligy,“ přikývne Bednář. „Nebo budeme muset udělat trejd, obětovat nějakého obránce za jednoho nebo víc útočníků,“ uvažuje.

V zahraničí se Mountfield rozhlížel už přes léto. Sází na armádu cizinců, za což si do klubu rýpl například hokejový expert Jakub Koreis.

„Mountfield může prohlašovat o dlouhodobé koncepci, co chce. Ale ve chvíli, kdy do prvního zápasu nasadí DEVĚT cizinců, není koncepčního opravdu vůbec nic,“ naťukal na Twitter.

Naposledy v neděli jich Hradec zařadil do sestavy dokonce deset. „Většinou jsou to Slováci, po kterých jsme museli sáhnout. Český trh je přebraný a prázdný,“ vysvětluje Bednář. Na rozdíl třeba od fotbalové Sparty to hokejovému Hradci šlape hned od počátku. Dál potvrzuje příslušnost k extraligové šlechtě.

Od sezony 2013/2014, kdy se Mountfield přestěhoval z Českých Budějovic pod hradeckou Bílou věž, byl klub třikrát po sobě ve čtvrtfinále. Poslední dva ročníky pronikl do semifinále. A letošní Mountfield naznačuje, že je v play off schopný se posunout opět o něco výš.

Autor: