130 let

Miloš Říha | foto: ČTK

Rozhovor

Někteří mladí nepřijeli na sraz a ani se neomluvili, štve kouče reprezentace Říhu

Sport
  •   11:40
JIHLAVA - V minulé sezoně sázel na jádro zkušených, se kterými obrážel turnaje Euro Hockey Tour. A nebál se kritizovat mladé i úroveň extraligy. Teď ale kouč hokejové reprezentace Miloš Říha chystá změnu.

Růžička je poprvé v kariéře bez práce. ‚Ale o penězích to není, Krupp jich má víc

„Byť jsou to těžké turnaje, chtěli bychom dát víc prostoru mladším. Vybrali bychom dvě pětky z těch, kteří budou v lize na nějaké úrovni,“ řekl Říha v neděli v Jihlavě, kde začal reprezentační kemp mladých.

Sešli jste se o týden dřív než loni. Pomohlo to?
Udělali jsme to o trochu dřív, aby nám mladí ze zámoří neodjeli, ale jak je vidět, tak to nemělo smysl. Spousta se jich omluvila, spousta ani nedala vědět. My na ně do poslední chvíle čekali, jestli se ozvou, měli jsme je napsané mezi náhradníky. Mrzí mě to (mezi náhradníky byli ze zámořských hráčů Lukáš Jašek, David Kaše a Michael Špaček).

Čím argumentovali ti, kteří se omlouvali?
Mají prý nějaký individuální plán a že bychom jim narušili program, což si myslím, že příprava s národním mužstvem je trochu něco jiného. A hlavně by pracovali v kolektivu, takhle budou pracovat sami. Čekali jsme Nečase, Zadinu, Hájka, Zbořila... Bylo to dělané kvůli našim mladým špičkám.

Martin Nečas

Přesto je tu dost hráčů, kteří mají zkušenosti z farem, ale veřejnost je příliš nezná.
Už když jsem reprezentaci vzal, říkal jsem, že bych chtěl vytvořit takové béčko. Chci udělat široký kádr, aby kluci měli motivaci, měli krůček před sebou. Aby věděli, že se o nich ví, že je někdo bude zkoušet. Aby věděli, proč mají pracovat a na co se mají těšit. Víceméně jsou to kluci neznámí, ale nám jsou známí a my je vybrali ze zámoří i z naší ligy. My je chceme hlavně vidět. Chceme, aby věděli, že národní mužstvo takhle pracuje, že aby se do národního mužstva dostali, musí udělat kus práce.

Zároveň je v kempu i David Rittich, hráč z NHL. Proč?
Vždycky je parádní, když přijede někdo takový, a já mu děkuji, že se toho zúčastní. Dlouho váhal, ale pak souhlasil. Loni jsme tu měli Petra Mrázka, což tomu kempu dodalo punc, aby měl smysl. Neděláme ho pro sebe - děláme ho pro kluky, aby to pocítili.

Uvažovali jste o přípravném zápase?
Oficiálně nemůžeme hrát nic, ale ještě se budeme bavit s Duklou, jak mají svůj program, že bychom si s nimi zahráli. Jinak budeme hrát zase modelové utkání jako loni proti sobě.

Trenér Miloš Říha při zápase s Kanadou.
Trenér Miloš Říha (vpředu uprostřed) a obránce Filip Hronek (vlevo) na české...

V létě se vrátilo do extraligy poměrně dost hráčů ze zámoří, hlavně z farem. Budete je hodně sledovat?
Jsem zvědavý na všechny. I na ty, co sem nepřijeli, protože letos bychom chtěli dát víc prostoru mladším. Dvě pětky bychom na turnaje Euro Hockey Tour vybrali z mladých, kteří se nám vrátili a budou v lize na nějaké úrovni. Už sledujeme přípravná utkání, jak se chovají v klubech.

Jak moc vám přes léto chyběl led?
Už jsem z toho byl trochu nervózní. Zklamání po šampionátu bylo velké. To jsem si trochu prožil.

Už jste sledoval rozpis mistrovství světa 2020? Zase se začíná se Švédy.
Nebude to nic lehkého. Ale příští šampionát bude zase jiný. Toto mistrovství bylo nabité hvězdami NHL, jen Fini dva měsíce pracovali se stejným mužstvem a vyplatilo se jim to. Ale já si nedovedu představit, že bych nenominoval třeba Voráčka. Byl jsem nedávno s Filipem Hronkem na dětském kempu a on se na další mistrovství strašně těší. O NHL moc nemluvil, mluvil o MS, což se mi na něm strašně líbilo. Když budou mít kluci takovou chuť, tak bychom to mohli zopakovat a konečně to tam plácnout. Jestli se nám to tedy podaří zase složit.

Autor: Robert Sára