Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nelehký úkol šéftrenéra-spasitele Lenera: obrodit český hokej

Sport

PRAHA - Po pěti letech se vrátil ze zahraničí do vlasti takřka jako spasitel. Slavomír Lener, uznávaný kouč se zkušenostmi i z NHL, přebírá nově zřízený sportovní úsek na hokejovém svazu a nově se mu může říkat šéftrenér.

Slavomír Lener. foto: ČTK

Důvod je zřejmý. V Česku se konečně začala se vší vážností hledat cesta, která by vyvedla hokej ze současné mizerie. "Příklad jsme si vzali ze Švédska, kde podobný model zavedli již před deseti roky," objasnil důvod novinky šéf Českého hokejového svazu Tomáš Král.

S příchodem Lenera se zásadně změnilo i složení trenérů u mládežnických reprezentací. Mužstvo do 16 let povedou Luděk Bukač mladší s Davidem Brukem, do 17 let pak Jiří Veber s Jakubem Petrem a­ Švédem Klasem Östmanem. O­"osmnáctku" budou pečovat Jiří Šolc s Martinem Hostákem a tým do 20 let dostanou na starosti Miroslav Přerost a bývalý obránce Detroitu Jiří Fischer.

Přerost, Veber a Bukač se přitom stanou profesionálními trenéry. Lener připomněl, že ve Švédsku, kde poslední čtyři roky působil, mají poněkud víc profesionálních trenérů. Plných třicet... "Situace u nás nyní jednoduchá určitě není. Chtěl bych, aby generace současných kluků řekněme ve věku 11–15 let prošla náročnější a kvalitnější přípravou," vykládal o­svých plánech Lener.

"Až nám za čas dorostou, budeme mít zase šanci dostat se zpět do špičky. Možná tam nebudeme tak pravidelně, jak jsme byli zvyklí, ale úspěchů bychom se opět měli dočkat."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!