Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nemůžu si vybírat tým, říká Jágr o konci v Bostonu. V NHL chce zůstat

Sport

  10:33
BOSTON - Bez známek zklamání a naprosto v klidu vzal hokejový útočník Jaromír Jágr rozhodnutí Bostonu, že mu nenabídne smlouvu pro příští sezonu. Jednačtyřicetiletá hvězda přišla do klubu Bruins v květnu z Dallasu a i díky Jágrovi Boston postoupil až do finále Stanleyova poháru. Tam však šampioni z roku 2011 nestačili na Chicago a slavný kladenský odchovanec tak třetí prsten za triumf v kanadsko-americké soutěži nezískal.

Český hokejista Jaromír Jágr v šatně Bostonu foto: ČTK

"Možná by to bylo jiné, kdybych dal dvacet branek v play off. Ale k tomu mi jich dvacet chybělo," uvedl Jágr v rozhovoru pro Boston Herald den po skončení finálové série. To už věděl, že s ním generální manažer Peter Chiarelli dál nepočítá. Jágr odehrál za Boston včetně play off 33 zápasů s bilancí dvou branek a 17 přihrávek. Oba góly vstřelil v základní části soutěže, ve 22 utkáních v play off se mu skórovat nepodařilo. "To se prostě někdy stane," řekl Jágr ke střeleckému trápení.

K TÉMATU

"Není to poprvé, co se mi to stalo. Možná to netrvalo tak dlouho, ale stalo se to. Najednou ztratíte sebedůvěru... Ale pořád musíte hrát a snažit se pomoct týmu. Nemůžete přijít a říct: Nemůžu dát gól, tak nebudu hrát," podotkl olympijský vítěz z Nagana, který má ve sbírce i titul mistra světa z roku 2005 a je tak členem prestižního Triple Gold Clubu. "Musíte najít jiný způsob, jak pomoct týmu," řekl. Útočník, kterému roční smlouva vynesla 4,5 milionu dolarů, ani ve středu nechtěl příliš komentovat závěr posledního zápasu.

Boston ještě na začátku 59. minuty vedl 2:1 a byl blízko vynucení si rozhodujícího sedmého duelu. Pak ale dvakrát v rozmezí sedmnácti sekund inkasoval a Chicago mohlo začít slavit Stanleyův pohár. "Stále je ještě brzy na to cokoliv komentovat. Je to pořád smutné," přiznal Jágr. "Před dvěma dny jsme prohráli poslední zápas a je to čerstvé. Byla to dlouhá cesta a neskončila tak, jak jsem chtěl. Stejně jako všichni v kabině jsem chtěl vyhrát Stanley Cup a to se nepovedlo," řekl Jágr.

Novou smlouvu může podepsat od 5. července

V kariéře chce pokračovat i nadále v zámoří. Novou smlouvu může podepsat od 5. července, kdy se otevře trh s volnými hráči. A dá se předpokládat, že o Jágra zájem bude. Samotný hokejista si ale chce nejprve počkat na nabídky. "To je věc, kterou nemůžu moc kontrolovat. V mém věku nemám tolik možností. Nejsem nejlepší hráč na světě, abych si řekl, v jakém týmu chci být. Přeju si, abych v takové pozici byl... Ale platí, že NHL je pro mě stále prioritou," uvedl pro Sport.

Jágr a Bergeron

Bývalý hráč Pittsburghu, Washingtonu, New York Rangers, Philadelphie, Dallasu a Bostonu ale přiznal, že bude muset upravit svoji stravu. "Dřív jsem se oblíknul 15 minut před zápasem, zamířil jsem na led, dal jsem gól a šel jsem zpátky... Nic jiného jsem neřešil. Až teď jsem doplnil strečink. A je to znát. Nebo třeba jídlo, na to jsem lajdák. Nějaké vitaminy, doplňky stravy? Vůbec! Vždycky jsem si dal bábovku, coca-colu a šel jsem na to," dodal s úsměvem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!