Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Není důvod odvolávat Hadamczika, tvrdí šéf českého hokeje

Sport

  10:10
STOCKHOLM - Prezident hokejového svazu Tomáš Král po vyřazení české reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa se Švýcarskem uvedl, že nevidí důvod pro odvolání kouče Aloise Hadamczika.

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik foto: ČTK

Je tak velmi pravděpodobné, že současný hlavní trenér povede tým i v příštím roce na olympijských hrách v Soči.

Vystoupení národního týmu, který sedmým místem vyrovnal nejhorší český výsledek v historii světových šampionátů, bude příští týden ve středu hodnotit výkonný výbor svazu. "Nemám žádné signály, že by někdo požadoval trenérovo odvolání," řekl novinářům ve Stockholmu Král den po porážce českého týmu 1:2 se Švýcarskem.

"Neříkám, že je vše ideální. Ale osobně nevidím důvod odvolávat trenéra po prohře ve čtvrtfinále se Švýcarskem," uvedl Král a poukázal na předešlé dvě sezony národního týmu. Na minulých dvou šampionátech získal Hadamczik s reprezentací bronzové medaile. Letos po čtyřech letech hokejisté na stupně vítězů nedosáhli. "Také jsem měl vyšší očekávání a věřil, že získáme znovu medaili. Ale nevyšlo to," řekl Král.

ČTĚTE TAKÉ

Hadamczik, který reprezentaci trénoval už v letech 2005 až 2008, se k národnímu týmu vrátil v roce 2010. Smlouvu má až do mistrovství světa v roce 2015. "Ukončit ji by nebyl technický problém. Každý (reprezentační) trenér má smlouvu, a byť je jakkoliv dlouhá, tak má tříměsíční výpovědní dobu," konstatoval Král, který však takové plány nemá.

Fanoušci by po nepovedeném vystoupení hokejistů v základní skupině i play off pro Hadamczikovo odvolání byli. V anketě na serveru iDnes.cz se pro odchod trenéra vyslovilo od čtvrtka do dnešního dopoledne téměř 15 tisíc, pro jeho setrváno se zatím sešlo přes tři a půl tisíce hlasů.

Král se nechce unáhlit

"Reakce vnímám, fanoušci na to mají právo. Je to vždy podbarvené euforií nebo zklamáním. To máme taky, ale máme také zodpovědnost," řekl Král, jenž podobné reakce považuje trochu za český folklór. "V mnohem větším hroznu novinářů jsem stál na olympiádě ve Vancouveru, kdy jsem byl ještě silněji grilovaný kvůli Vláďovi Růžičkovi. A o půl roku později udělal Růžička na mistrovství světa zlato. Musí se to řešit s chladnou hlavou," podotkl.

Že nemá cenu se unáhlovat, dokumentoval i na příkladu Švýcarska, které před rokem na MS nepostoupilo do čtvrtfinále a skončilo až jedenácté. "Pak sami Švýcaři mluvili o tom, že je to tým určený k rozprášení. Včetně trenéra. A letos udělají takový výsledek," řekl Král.

Šedesátiletý Hadamczik by tak měl vést reprezentaci i příští rok na olympijských hrách v Soči. V roce 2006 v Turíně získal s týmem bronzové medaile. Ve Stockholmu vyšli hokejisté pod jeho vedením naprázdno teprve potřetí na sedmé velké akci. Vítěznou trofej se však Hadamczikovi dosud nikdy získat nepovedlo.

Autor: