Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Neprůstřelný brankář Trvaj straší Plzeň už 149 minut

Sport

  23:12
BRNO - Neprůstřelný brankář Jiří Trvaj táhne hokejisty Komety Brno přes Plzeň do finále extraligy. Neinkasoval už 149 minut a po úterní výhře na západě Čech 1:0 pomohl druhým čistým kontem za sebou ke stejnému výsledku i doma ve třetím semifinálovém klání. Podle zkušeného sedmatřicetiletého gólmana je za tažením Komety práce celého týmu.

Semifinále play off hokejové extraligy Plzeň - Kometa Brno.Tomáš Pitule z Plzně a českobudějovický brankář Jiří Trvaj. foto: ČTK

Statistiky Trvaj prý vůbec nesleduje. "Neznamenají totiž vůbec nic. Důležitá jsou naše vítězství. I když jsou pouze jednogólová," poznamenal po zápase brněnský brankář. Kometa v součtu se čtvrtfinále proti Spartě vyhrála pošesté za sebou, ale Trvaj nepodléhá ani přílišnému optimismu po vedení 3:0 na zápasy. "Je to jako v tenise. Dokud se neuhraje poslední míč, tak vítězství není. Víme to moc dobře. K dalšímu zápasu přistoupíme stejně a budeme se snažit vyhrát," nastínil nejbližší plán.

Brněnská brankářská jednička přiznala, že dnešní zápas byl z celé semifinálové série nejnáročnější. Plzeň hrála dobře a místy Kometu přehrávala. Ke svěřencům trenéra Zdeňka Venery se přiklonilo i štěstí. "Jsem rád, že se nám daří. Štěstí se musí jít naproti. Zatím se pro to snažím dělat všechno. A vrací se mi to," uvedl brankář.

ČTĚTE TAKÉ

Ve druhé třetině divákům v hledišti zatrnulo. Plzeň trefila tyčku a od ní se kotouč odrazil do Trvajova lýtka. Sudí raději situaci nechali posoudit videorozhodčím. "Nehýbal jsem se, abych si kotouč náhodou nesrazil do branky," popsal brněnský brankář kritické chvilky. Ke konci první třetiny zažil Trvaj kuriózní situaci. Kotouč změnil po teči vlastního obránce směr a brněnský brankář si už myslel, že mu proklouzl do sítě. Puk ale zmizel v někde v jeho výstroji a marně se jej snažil vytřepat. Nebyl ani v chráničích nohou, nepomohlo lehnutí na záda a protřepávání nohou.

"Najednou se puk vypařil. Necítil jsem jej nikde na těle," popsal chvíle delšího hledání Trvaj. Rozhodčí rezignovali, zajeli si pro nový kotouč na trestnou lavici a označili jej. Pro případ, že by náhodou vypadl ten z Trvajovy výstroje. Těsně před vhazováním, když si brněnský brankář ještě jednou prohledal kalhoty, tak kotouč vypadl. "Něco podobného jsem dosud v kariéře nezažil."

Nic není vyhrané, krotí eufórii Kováčik

Psychická pohoda vyzařovala po zápase také ze slovenského obránce v dresu Brna Jozefa Kováčika. "Jsme jediný krok od vysněného finále. Postup do nás nikdo nečekal," liboval si Kováčik, který ale hned v dalších slovech burcoval, že tým nyní nesmí podlehnout sebeuspokojení. "Plzeň má v sobotu poslední šanci, aby sérii ještě vrátila domů. My ale musíme hrát od první do poslední sekundy naplno a zápas urvat. Vyhrát jej a těšit se na finále," vyslovil přání brněnský zadák.

Kometa zamkla svou obranu na několik západů a už podruhé neumožnila protivníkovi vstřelit branku. "Výborná hra v defenzivě není jen záležitostí nás obránců. Skvěle nám pomáhají útočníci a máme skvělého brankáře," vidí příčinu výborné hry zadních řad Kováčik.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Dnešní zápas ale podle jeho slov neměl příliš hokejové parametry. Byl spíše tvrdým nekompromisním bojem muže proti muži. "Byly v něm provokace a zbytečně mnoho šarvátek. Ale play off je už takové. Oba týmy chtějí postoupit do finále. Takže to chápu," objasnil Kováčik svůj názor.

Stejně jako Trvaj nepovažuje ani Kováčik sérii za rozhodnutou. Zažil podobnou situaci v posledních dvou sezonách na vlastní kůži ve Slovanu Bratislava. Předloni vybojoval zatím svůj jediný titul. Slovan už vedl nad Košicemi 3:0 na zápasy, ale soupeř srovnal na 3:3 a teprve po rozhodujícím sedmém zápase mohl Slovan slavit. O rok později proti Trenčínu rovněž Slovan vedl 3:0 a následné čtyři zápasy prohrál.

"Mám to ve své hlavě zapsáno. Nic není vyhrané. Vím, o čem hovořím. Tak jako my jsme uhráli tři vítězství za sebou, může se totéž podařit Plzni. Proto musíme hrát i sobotním zápase koncentrovaně," tvrdí Kováčik. Svoje zkušenosti ale nechce raději spoluhráčům popisovat, protože o nich prý hodně nerad hovoří.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...