Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Neskutečný obrat. Sparta čtyřmi góly v závěrečné třetině otočila derby

Sport

  20:57
PRAHA - Hokejisté Sparty slavili po dokonalém obratu v závěrečné třetině ve 4. kole Tipsport extraligy výhru v pražském derby nad Slavií 5:3. Domácí prohrávali už 1:3, ale v závěrečném dějství vstřelili během necelých 12 minut čtyři góly. Vítěznou trefu zaznamenal Tomáš Kůrka, který přišel do týmu rivala v létě právě ze Slavie. Sparta se radovala po předchozích pěti porážkách v derby podruhé za sebou.

Sparta - Slavia (radost Sparty). foto: ČTK

Na duel zavítalo 9056 diváků, což je nejnižší návštěva na pražské derby od října 2006, kdy přišlo do domácího stánku Slavie jen 5411 příznivců. I tak se dnes jednalo o druhou nejvyšší návštěvu sezony.

V úvodu utkání vyzkoušeli domácího gólmana Pöpperleho Vondrka a Svoboda, ale ve třetí minutě udeřila z první šance Sparta. Hlinka objel branku, nabídl puk mezi kruhy nekrytému Philippovi, který otevřel skóre. Zvýšit mohl v deváté minutě Hlinka, ale po jeho průniku svůj tým podržel Slipčenko, který zastoupil na postu jedničky zraněného Kopřivu.

V polovině úvodní části se tak Slavia mohla radovat z vyrovnání, když Doležal uvolnil Sklenáře, který z levého kruhu poslal puk o levou tyč do Pöpperleho branky. Spartě málem vrátil vedení nenápadným bekhendem Hlaváč.

Hosté aktivní hrou dělali Holaňovu výběru problémy a v 17. minutě otočili stav, když se trefil z mezikruží Svoboda.

Sparta - Slavia (radost Slavie).

V první třetině se hrálo bez vyloučení, ale na úvod druhé části pykali sparťané třikrát za sebou během necelých tří minut. Odolali však, i když hráli nejdříve 71 vteřin ve třech proti pěti. V oslabení se dokonce dostal po naskočení z trestné lavice do úniku Salcido, ale neměl potřebnou rychlost, aby ujel vracejícím se soupeřům.

Ve 28. minutě nevyužil šanci na vyrovnání O'Brien, který od modré čáry neprostřelil obranný val, když byl Slipčenko po předchozím souboji mimo brankoviště. Při Krenželokově trestu se pak domácí neprosadili při své první početní výhodě a ve 33. minutě Slavia zvýšila. Po přečíslení Vondrkovu přihrávku sklepl ze vzduchu u levé tyče za Pöpperleho záda Svoboda.

Sparta se snažila odpovědět, ale Slipčenka nepřekonali Hlaváč ani Koreis a v 38. minutě při Jelínkově vyloučení pomohla Slavii po Vykoukalově ráně od modré čáry levá tyč. Těsně před druhou pauzou byl blízko čtvrté branky Slavie Krenželok, ale Pöpperle jeho blafák do bekhendu vystihl.

Úvod třetí třetiny patřil Spartě a konkrétně Smoleňákovi. Nejdříve po 32 vteřinách tečí Hlaváčova nahození snížil a za dvě minuty při Vondrkově vyloučení z dorážky smazal ztrátu úplně. Slávistický kouč Růžička si vzal oddechový čas, ale obrat nezastavil. Když promarnil šanci Branda, otočil ve 47. minutě výsledek na 4:3 střelou do protipohybu Slipčenka Kůrka, který přišel v létě právě ze Slavie.

Sparta byla při chuti, Hlinka ještě možnost na zvýšení náskoku nevyužil, ale v 52. minutě se už při Kadlecově vyloučení prosadil Hromas. Jeho dorážku si ještě prověřil u videorozhodčího sudí Minář, ale gól nakonec platil. V poslední minutě mohl ještě zvýraznit rozdíl Kůrka, ale v sólu na Slipčenka nevyzrál.

Předehrávka 4. kola hokejové extraligy

HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 5:3 (1:2, 0:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 3. Philipp (J. Hlinka), 41. Smoleňák (Hlaváč, O'Brien), 43. Smoleňák (Hlaváč, D. Výborný), 47. Kůrka (Hromas, Broš), 52. Hromas - 10. Sklenář (Doležal, P. Jelínek), 17. T. Svoboda (Roth), 33. T. Svoboda (Vondrka, Branda). Rozhodčí: Minář, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 9056.

Sparta Praha: Pöpperle - O'Brien, Jan Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Macholda, Philipp, Salcido - Kůrka, Broš, Ručinský - Hlaváč, D. Výborný, Smoleňák - Ton, J. Hlinka, Treille - Bartánus, Koreis, Hromas. Trenéři: Holaň a Volek.

Slavia Praha: Slipčenko - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík - Micka, Štefanka, Krenželok - T. Svoboda, Branda, Vondrka - Jaškin, V. Růžička ml., Tomica - P. Jelínek, Sklenář, Doležal. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!