Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neštěstí pro světový hokej. Tragicky zemřel mladý brankář, který chytal i na mistrovství světa či v NHL

Hokejový brankář Matiss Kivlenieks. foto: ČTK/AP

Lotyšský hokejový brankář Matiss Kivlenieks, který startoval na nedávném světovém šampionátu v Rize, tragicky zemřel. Gólmanovi, jenž odchytal osm zápasů v NHL za Columbus, bylo 24 let. O jeho úmrtí informovala lotyšská hokejová federace a vedení Columbusu. Podle prvních zpráv si Kivlenieks při nešťastném pádu poranil hlavu. Pondělní ;pitva však ukázala, že ho smrtelně zranila zábavní pyrotechnika.
  15:51aktualizováno  20:35

Podle policie slavil Kivlenieks v neděli Den nezávislosti ve městě Novi ve státě Michigan. Hokejista byl s přáteli ve vířivce, když selhal ohňostroj a začal vybuchovat směrem k účastníkům oslavy. Osazenstvo vířivky se dalo na útěk. Kivlenieks při tom podle původních informací upadl a udeřil se hlavou o beton. „V této chvíli nepochybujeme o tom, že to byla nešťastná náhoda,“ řekl agentuře AP policejní důstojník Jason Meier.

Nařízená pitva však podle agentury AP odhalila, že Kivleniekse zasáhla pyrotechnika do hrudníku a způsobila mu smrtelné zranění. Přivolaní záchranáři převezli gólmana do nemocnice, kde byl prohlášen za mrtvého.

„Jsme šokováni a zarmouceni ztrátou Matisse Kivleniekse a v této zdrcující době vyjadřujeme nejhlubší sympatie jeho matce Astridě, rodině a přátelům,“ uvedl prezident Columbusu John Davidson. „Kivi byl vynikající mladík, který vítal každý den a každého s úsměvem. Na jeho čtyři roky v našem klubu nikdy nezapomeneme,“ dodal.

Momentka z duelu mezi Lotyšskem a Kazachstánem. Vedle lotyšského brankáře...
Lotyšsko - Kanada (Matiss Kivlenieks zasahuje před Justinem Danforthem)

„Život je tak drahocenný a může být tak křehký. Obejměte své blízké ještě dnes. RIP Matissi, budeš mi moc chybět,“ napsal na twitteru generální manažer klubu Jarmo Kekäläinen.

Kivlenieks se podílel na senzačním vítězství lotyšských hokejistů v Rize nad Kanadou, kterou v úvodním zápase porazili 2:0. Na šampionátu nastoupil ještě v dalších třech utkáních, v nichž domácí tým neuspěl. Kanaďané nakonec získali titul.

Rodák z Rigy odešel už v mládežnickém věku do zámoří, a přestože neprošel draftem, v roce 2017 s ním podepsal smlouvu Columbus. Loni v lednu debutoval Kivlenieks v NHL v duelu s New York Rangers a vychytal vítězství 2:1. Za farmářský tým Cleveland Monsters nastoupil v 85 zápasech AHL.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!