Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Neúspěšný český hokej chystá velké změny. Chce, aby hráli víc mladíci

Sport

  8:00
PRAHA - Česká hokejová reprezentace získala poslední medaili z velké akce před sedmi lety, juniorská dokonce v roce 2005. A nejvyšší svazoví představitelé proto kvůli malé vytíženosti mladíků chystají velké změny.

Českým hokejistům se dlouhodobě nedaří. Vedení svazu proto bije na poplach. foto: ČTK

Přestože se Davidu Pastrňákovi a spol. v zámořské NHL celkem daří, jde spíš o úspěchy jednotlivců. Na mezinárodní úrovni totiž čeští hokejisté delší dobu propadají. 

A vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) se kvůli obrovské kritice ze strany veřejnosti rozhodlo jednat.

Svolalo tzv. Hokejové fórum, kam pozvalo majitele všech profesionálních klubů v Česku, generální manažery A týmů a vedoucí mládeže. 

A kvůli malé vytíženosti hráčů při přechodu do seniorských kategorií se rozhodlo udělat ve dvou nejvyšších tuzemských soutěžích velké změny.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

„Hráči v mladších kategoriích, kteří s hokejově nejvyspělejšími zeměmi hrají vyrovnané zápasy, nebo je dokonce porážejí, dostávají mezi dospělými čím dál menší prostor, až začnou v mezinárodním měřítku zaostávat,“ poukázal šéf ČSLH Tomáš Král na to, že mladí nemají v seniorském hokeji takový prostor, jaký by si představoval.

Extraligové kluby si mezi sebou před stávající sezonou odhlasovaly, že zruší pravidlo o povinném nasazování hráčů juniorského věku. A s tím se zvedl i věkový průměr týmů. 

Stejně jako reprezentační kouč Miloš Říha se totiž extraligoví trenéři rozhodli sázet na zkušenost. Jenže to je v rozporu s trendem v NHL či švédské a finské lize, kde hrají mladíčci prim. A to Krále rozčiluje.

„Když se trenéra zeptáte, proč ,nehrají‘ mladí, odpoví vám, že on by je hrát nechal, ale nemá je. Vždyť je to ale jeho zodpovědnost, respektive klubu. Představa, že my jako svaz budeme pěstovat mladé a pak je rozdáme po extralize, je falešná. Je šokující a neuvěřitelné, že jsou kluby s akademií a velmi slušným zázemím, které za sedm let nemají v áčku jediného odchovance,“ zlobí se.

Zleva český útočník David Tomášek a forvard Emil Larsson ze Švédska.
Český brankář Jakub Kovář chytá puk do lapačky. Vlevo bojují švédský útočník...

Vadí mu i fakt, že junioři nedostávají příliš prostor ani ve druhé nejvyšší soutěži. 

„Myslel jsem, že zbytek, který na extraligu nemá i kvůli licenčním podmínkám, využije změn a s vidinou ušetření peněz k sobě natáhne mladíky. Kromě našeho projektu v Litoměřicích, Benátek, Frýdku a Kadaně se tak ale neděje. Jsem zvyklý na ledacos, ale tohle je šokující.“

I proto se rozhodl vytvořit po Litoměřicích další svazový tým, tentokrát na Moravě, a snížit od příští sezony počet týmů v juniorské extralize, aby měli čeští mladíci šanci se vyhrát před domácím MS juniorů, které se na přelomu roku uskuteční v Ostravě a Třinci. 

A především zrušit tabulkové odstupné na profesionální úrovni. Navíc předpokládá, že ke zvýšení herního času mladíků napomůže přímý sestup a postup do extraligy, který Král prosazuje.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!