Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Neuvěřitelný závěr zápasu NHL. Během deseti minut padlo pět branek

Sport

  9:21
Boston / Praha - Hokejový útočník Tomáš Hertl se podílel v rozhodujícím utkání série s Vegas gólem a přihrávkou na výhře San Jose 5:4 v prodloužení. Do čtvrtfinále NHL postoupil také Boston, který i díky jedné asistenci Davida Krejčího porazil Toronto 5:1 a sérii vyhrál rovněž 4:3.

Šťastný útočník San José Tomáš Hertl. foto: Reuters

Hráči Sharks předvedli velký obrat, protože deset minut před koncem třetí třetiny prohrávali 0:3. Vegas mířilo za postupem po gólech Williama Karlssona, Codyho Eakina a Maxe Paciorettyho, domácí ale vrátil do hry Eakinův faul, který krosčekoval do hlavy Joea Pavelského, a pětiminutové vyloučení potrestali čtyřmi góly.

Obrat odstartoval střelou z levého kruhu Logan Couture, u jehož trefy si Hertl připsal druhou asistenci. Český útočník vzápětí tečí vstřelil kontaktní gól a opět Couture ranou zpoza kruhů vyrovnal. Dech beroucí pasáž završil Kevin Labanc, který u předchozích tří branek asistoval. Vegas se ale nevzdalo, při hře bez brankáře vyrovnal 47 sekund před koncem Jonathan Marchessault.

San Jose vyhrálo předchozí zápas gólem Hertla v 92. minutě a také tentokrát zlomili v prodloužení zápas na svou stranu: v čase 78:19 rozhodl Barclay Goodrow. Sharks gólem dokonali i obrat v sérii, v níž s loňským finalistou prohrávali 1:3 na zápasy. Lví podíl na obratu má Hertl, neboť v posledních třech utkáních vstřelil čtyři góly a na jeden přihrál. Dvakrát byl vyhlášen první hvězdou, v rozhodujícím duelu třetí.

Boston skóroval jako první v 15. minutě, kdy Joakim Nordström trefil z ostrého úhlu volné místo v postoji brankáře Frederika Andersena. Střelou z pravého kruhu ke vzdálenější tyči zvýšil ještě v úvodní třetině Marcus Johansson. Stejným způsobem snížil John Tavares, ale na začátku třetí třetiny prošel krásně mezi dvěma hráči Sean Kuraly a střelou z levého kruhu přes obránce vrátil domácím dvougólový náskok.

Zbývající dvě branky vsítili Charlie Coyle a Patrice Bergeron v závěru při power play a Boston vyřadil Toronto stejně jako loni v rozhodujícím utkání. Krejčí si připsal asistenci u čtvrté branky a v sérii nasbíral pět bodů (2+3). David Pastrňák zaznamenal v sedmi utkáních proti Torontu dvě branky a čtyři přihrávky.

Boston narazí v další fázi na Columbus, který vyřadil suveréna základní části Tampu Bay. San Jose se utká ve druhém kole s Coloradem.

Východní konference - 7. zápas:

Boston - Toronto 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Branky: 15. Nordström, 18. Johansson, 43. Kuraly, 58. Coyle (Krejčí), 60. Bergeron - 24. Tavares. Střely na branku: 32:33. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. T. Rask, 2. Kuraly, 3. Nordström (všichni Boston). Konečný stav série: 4:3.

San Jose - Vegas 5:4 v prodl. (0:1, 0:1, 4:2 - 1:0)

Branky: 50. a 53. Couture (na první Hertl), 51. Hertl, 54. Labanc, 79. Goodrow - 11. W. Karlsson, 30. Eakin, 44. Pacioretty, 60. Marchessault. Střely na branku: 48:38. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Labanc, 2. Couture, 3. Hertl (všichni San Jose). Konečný stav série: 4:3.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...