130 let

Trenér reprezentace Miloš Říha. | foto: ČTK

Názor

KOMENTÁŘ: Nevyzpytatelní. Družina Miloše Říhy má na papíře obrovskou sílu. Uspěje?

Sport
  •   8:08
PRAHA - Napětí roste, dvoutýdenních expertů na lední hokej přibývá, v pátek večer jich bude u českých televizních obrazovek sedět jistě celá řada.

Partu kouče Miloše Říhy čeká mimořádně ostrý start do letošního mistrovství světa, které pořádají v Bratislavě a Košicích naši federální sousedě.

První překážkou v základní skupině B budou obhájci zlata ze Švédska, které bookmakeři favorizují pro vzájemný střet a jdou na ně i zhruba čtyři pětiny sázek.

Čeští příznivci jsou na začátku turnaje vesměs skeptičtí, přece jen sedmileté medailové čekání už je hodně, hodně dlouhé. A v srdci Evropy na něj nejsme zvyklí.

Na jednu stranu to ukazuje na skutečnost, že už dávno nejsme tou obávanou velmocí.

Na druhou stranu - v hokejové Lize mistrů se české kluby neztratily. V Euro Hockey Tour to bylo také velmi slušné. A soupiska pro světový šampionát? I při absenci Tomáše Hertla a Davidů Krejčího s Pastrňákem vypadá více než slušně. Dokonce hodně slušně.

Češi obléhají branku Andreie Vasilevského
Momentka z utkání Česko-Rusko

Ukazuje se, že deset kvalitních výběrů jako Kanada, Rusko či Švédsko nepostavíme, ale jeden, který se jim může postavit s otevřeným hledím, ano.

Ne, švédských chasníků se tento tým obávat nemusí. Stejně jako v pondělí našlapané ruské sborné, která má především směrem dopředu až brutální sílu. A ani dalších rivalů ve skupině, z níž by měl být postup do čtvrtfinále samozřejmostí.

Nezdolatelnou překážkou by neměl být případně ani trojlístek favoritů druhé skupiny – Kanada, USA, Finsko. Javorovému listu se některé hvězdy omluvily, slabinu by pak mohla být v brankovišti, totéž platí o Američanech, Suomi pak přivezlo sice mladý, ale mezinárodně velmi nezkušený výběr.

Ano, vše jsou to jen prognózy, papírové předpoklady (ty u bookmakerů staví Čechy kurzem na celkový triumf až za všechny tyto výběry na šesté místo), které se buď potvrdí, nebo vyvrátí na ledě.

Skepse ale není na místě, Říhova parta letos má na to, aby ukončila dlouhý medailový půst.

Takže, pojďme si šampionát na Slovensku všichni užít. Fanoušci, hráči a vlastně i my novináři!

Autor: Antonín Vavrda