Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

New Jersey je v šoku, Kovalčuk končí. Zamíří do KHL

Sport

  21:49aktualizováno  22:38
NEWARK - Hvězda ruské reprezentace a New Jersey ukončila kariéru v NHL. Předčasně. Teprve třicetiletý Ilja Kovalčuk s hokejem v zámoří končí i přesto, že před třemi lety podepsal s Devils velice lukrativní patnáctiletou smlouva na více než 100 milionů dolarů (v přepočtu přibližně 2 miliardy). Zamíří do KHL do Petrohradu, kde už působil už během výluky. V pátek by měl podepsat smlouvu.

Kovalčuk na střídačce. foto: ČTK

"Přemýšlel jsem o tom delší dobu, hlavně během výluky v uplynulé sezoně, kdy jsem byl v Rusku. I když jsem se po výluce vrátil, Lou (Lamoriello - generální manažer Devils) věděl, že chci zpátky domů za svou rodinou. Nejtěžší je pro mě opustit New Jersey Devils, skvělou organizaci, ke které mám velký respekt, a skvělé fanoušky," uvedl Kovalčuk v klubovém prohlášení.

"Jménem celé organizace přeji Iljovi a celé jeho rodině do budoucna všechno nejlepší," dodal Lamoriello.

Kovalčuk chystá návrat do KHL. V prohlášení se totiž uvádí: "Ukončil kariéru v NHL". Už v lednu letošního roku, kdy skončila výluka, se s dalšími ruskými hráči zdráhal přesunout do zámoří. S Dacjukem a Ovečkinem údajně chtěli pokračovat v Kontinentální lize, i když se blížil start NHL. Nakonec k tomu nedošlo. Útočník Devils ale zmeškal část tréninkovho kempu, za což ho zkritizoval Patrik Eliáš.

Zrušením zbývajích 12 let kontraktu přišel o 77 milionů dolarů. Ruského hokejistu to však nemusí vůbec mrzet. Není tajemstvím, že Petrohrad je schopen Kovalčuka zaplatit ještě lépe než kterýkoliv zámořský klub. Největší současná hvězda KHL Alexandr Radulov bere zhruba sedm milionů dolarů, Kovalčukova výplata může být klidně až dvojnásobná. Navíc v Rusku mají hráči - na rozdíl od USA - jen velmi malé daně.

Kovalčuk byl velkou hvězdou zámořské soutěže. V 816 zápasech NHL nastřílel 417 gólu a k nim přidal 399 asistencí. V roce 2004 získal Maurice "Rocket" Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL. Na Stanley Cup ale nedosáhl. Nejblíže byl loni, Ďáblům ho ovšem ve finále vyfouklo Los Angeles.

S ruskou reprezentací se v letech 2008 a 2009 stal mistrem světa a na olympijských hrách v Salt Lake City 2002 získal bronz.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!