Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

NHL ve čtvrtině. 5 Čechů, kteří v úvodu nové sezony zaujali

Sport

  18:14
PRAHA - Nejslavnější hokejové pódium s názvem NHL má za sebou první čtvrtinu sezony 2014/2015. Jak si v ní vedli Češi? Server Lidovky.cz vybral pětici bojovníků, kteří za Atlantikem v úvodní části ročníku zaujali.

Jakub Voráček slaví svůj gól v dresu Philadelphie. foto: Reuters

Veteráni se usadili, debutanti zase mezi mantinely létají s ohromnou motivací. Jágr, Krejčí, Hertl... Čechů se na zámořských kluzištích prohání přes tři desítky. Slušnou formou se však v úvodu sezony může chlubit jen pár jednotlivců.  

Jakub Voráček

Experti žasnou, hledáčky televizních kamer míří na jeho zarostlou tvář čím dál častěji. Jakub Voráček je zatím největším českým překvapením letošního ročníku. Kladenský rodák si za dvacet partií připsal do statistik 29 bodů (7+22) a na čele produktivity se přetahuje s kanadským bohémem Crosbym.

Útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček.

Udrží se na vrcholu? Dokáže stále stíhat i nejlepší? Těžko říct. Sám útočník vděčí za svoji formu rozmanitější letní přípravě i změně jídelníčku. Pokud jeho Philadelphia nebude bojovat o Stanley Cup, může být Voráček jednou ze stěžejních postav během mistrovství světa v Česku.

V zámoří přitom stále nemohou číslům rychlého křídelníka uvěřit. Třeba prestižní kanadský deník The Hockey News píše: „Zvedněte ruku, pokud jste si mysleli, že bude Jakub Voráček na čele bodování NHL. Teď jí dejte dolů, poněvadž jste lháři.“

Radim Vrbata

Když mu v Arizoně vypršela smlouva, rozhodl se před sezonou poprvé v kariéře vyzkoušet trh s volnými hráči. Netušil, jestli si z množství nabídek dokáže vybrat. V červenci si ale plácl s generálním manažerem Vancouveru. A Radim Vrbata přesunu na západní pobřeží Kanady rozhodně nelituje.

Radim Vrbata v dresu Vancouveru Canucks.

Statistiky ho řadí mezi padesát nejlepších hráčů ligy, 17 bodů v 19 zápasech je rozhodně slušný počin. Rodák z Mladé Boleslavi si ale výrazně polepšil i v týmové hiearchii: v týmu Canucks válčí v první formaci po boku švédských dvojčat Sedinových.

Bratři mají podobný styl, útočná trojka si umí vyhovět. „Oni dva byli hlavním důvodem, proč jsem podepsal smlouvu. Jsem velkým fanouškem toho, jak hrají. Jsem rád, že pomáháme týmu vyhrávat,“ připomněl Vrbata. Potvrdí český štírek s Vancouverem roli favoritů Pacifické divize?

Tomáš Plekanec

Útočník Montrealu si jen slastně mne ruce. Canadiens jsou s 33 body nejlepším týmem NHL, poctivě makají směrem dozadu a sám Plekanec je druhý v týmové produktivitě. Aby také ne, vždyť zkušený centr patří v kanadském mužstvu k nejzdatnějším hráčům vůbec.

Hokejový útočník Montrealu Tomáš Plekanec.

Montreal prožil jeden z nejlepších startů do sezony v klubové historii, přestože kádr opustily stálice jménem Gionta či Gorges. „A tak se na ledě snažím jít příkladem já,“ usmívá se Plekanec.

Kouč ho zbavil defenzivních úkolů a Plekanec se znovu rozzářil. „Daleko více chodím na buly v útočném pásmu, což se projevuje i na bodech. Ale jinak je moje role v týmu stále podobná, na přesilovky se pořád dostávám ve druhém sledu,“ vykládal.

Ondřej Palát

Loni prožil ročník snů. Byl v nominaci na Calder Trophy pro nováčka roku, s národním týmem válčil na olympiádě a představil se i během mistrovství světa v Bělorusku. Jenže třiadvacetiletý hokejista teď musí dokázat, že jeho čísla nebyla pouze prostým dílem náhody.

Český hokejový útočník Ondřej Palát.

Zatím se mu to daří na jedničku. Ve třetí formaci s Johnsonem a Kučerovem znovu pookřál, o legrácky se v kabině stará s dvojicí českých spoluhráčů - Radkem Gudasem a Andrejem Šustrem.

Palát se nerad vžívá do role střelce, byť umí rozhodnout důležité zápasy. Letos se dosud trefil „jen“ pětkrát, ale poctivě maká při hře dozadu. Ve statistikách +/- je s kladným číslem 11 druhým nejlepším hráčem mužstva. V interním kanadském bodování dotahuje první pětici.

Andrej Nestrašil

Že vám to jméno není příliš povědomé? Nejste sami. Odchovanec pražské Slavie se dosud pohyboval tak trochu v ústraní. Zastínili ho jména jako Tomáš Hertl (spoluhráč z juniorky Slavie), Ondřej Palát (reprezentace) nebo Tomáš Vincour (stejný ročník na draftu).

Andrej Nestrašil slaví v dresu Detroitu gól s Nickem Jensenem.

Nestrašil už v roce 2008 „utekl“ do zámoří. A když se letos snažil prosadit do prvního týmu Detroitu, pesimisticky tvrdil: „Zahraju si jen v přípravě, na 99 mě pošlou zpátky.“ Neposlali. V NHL odehrál 13 zápasů a dvakrát asistoval, byl jako v jiném světě.

Začalo se o něm mluvit i v Čechách, rázem byl ve společnosti slavných jmen a splnil si dětský sen. O místo se ovšem nyní bude prát v týmu Caroliny, Red Wings se totiž uzdravil Stephen Weiss a mladý útočník mu uvolnil místo. Klub ho musel zařadit na listinu volných hráčů, odkud po něm sáhlo mužstvo Hurricanes.