130 let

Útočník Radek Faksa (12) byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. | foto: ČTK

NHL: Faksa dal dvě branky a stal se největší hvězdou zápasu, Pastrňák bodoval potřinácté v řadě

Sport
  •   7:29
NEW YORK - Útočník Radek Faksa pomohl Dallasu dvěma góly k výhře 4:1 nad Coloradem a byl vyhlášen největší hvězdou zápasu. David Pastrňák bodoval v NHL poprvé ve třinácti zápasech za sebou. Lídr tabulky střelců ale patnáctou trefou sezony neodvrátil prohru Bostonu 4:5 v Montrealu. San Jose, v jehož obraně nastoupil poprvé v ročníku Radim Šimek, porazilo Chicago i díky gólu a asistenci Tomáše Hertla 4:2.

Ocenění pro nejlepšího hráče zápasu získal i David Rittich, který chytil 34 střel a dovedl Calgary k vítězství 4:3 v prodloužení nad Arizonou. Do bohatého úterního programu zasáhl i druhý český gólman Petr Mrázek, který kapituloval třikrát v poslední třetině a prohrál s Carolinou 1:4 ve Philadelphii. U jediné branky Hurricanes asistoval Martin Nečas. Mrázek si připsal 24 zásahů.

Dallas vedl už po devatenácti sekundách 1:0 a po gólech Faksy, který měl před utkáním na kontě v tomto ročníku dvě branky, zvýšil na 2:0 a 3:1. Český útočník se v obou případech prosadil z dorážek. Nejdříve natřikrát překonal v šesté minutě Philippa Grubauera a v polovině zápasu udeřil z prostoru před brankou podruhé. Pětadvacetiletý centr byl při střelecké chuti, vypálil celkem sedmkrát, ale hattricku se nedočkal.

Pastrňák v NHL opět zazářil. Prodloužil gólem a přihrávkou bodovou sérii

Pastrňák se prosadil typickým způsobem: v levém kruhu byl v přesilové hře připraven na přihrávku a střelou z první vyrovnal v 15. minutě na 1:1. Havířovský rodák tím překonal osobní maximum z roku 2017, kdy mezi 22. listopadem a 18. prosincem bodoval ve dvanácti utkáních v řadě. Český útočník vede kromě tabulky střelců i produktivitu soutěže (15+15).

David Pastrňák (88) bodoval v NHL poprvé ve třinácti zápasech za sebou....
Útočník Radek Faksa pomohl Dallasu dvěma góly k výhře 4:1 nad Coloradem.

Boston v dalším průběhu smazal i ztrátu 1:3 a 3:4 a ve třetí třetině vstřelil i pátý gól, který ale rozhodčí po trenérské výzvě odvolali. Zápas rozhodl v 50. minutě Ben Chiarot a pokazil tím jubilejní 1500. utkání Zdena Cháry. Slovenský obránce je třetím Evropanem, který odehrál v NHL tolik zápasů. Stejnou metu překonali i Jaromír Jágr (1733) a Nicklas Bäckström (1564).

Vrána zařídil prvním hattrickem v NHL výhru Washingtonu

Hertl skóroval do půl minuty poté, kdy neuspěl na druhé straně Dominik Kubalík v sólovém úniku střelou mezi betony. Odchovanec pražské Slavie objel branku a střelou z otočky upravil skóre na 3:0. Chicago zápas dvěma góly zdramatizovalo, ale při hře bez brankáře inkasovalo počtvrté. U tohoto gólu si připsal přihrávku Hertl.

Rittich i přes tři inkasované góly udržel Calgary několika skvělými zákroky ve hře. Kanadský klub prohrával 0:2 a ještě v 57. minutě 1:3. Obrat odstartoval gólem Mattew Tkachuk, který zápas i v čase 64:26 rozhodl.

Autor: ČTK