Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

NHL? Já tam vlastně musím, tvrdí Jágr

Sport

  8:30
KARLOVY VARY - Je to hokejový velikán, jeden z nejlepších hokejistů všech dob. A Zlatá hokejka to vše jenom deklaruje. Jaromír Jágr (39) vyhrál prestižní anketu o nejlepšího Čecha sezony už podesáté v kariéře. V tom je suverénním rekordmanem. "Ale pro mě je hlavně důležité, že jsem zdravý. A že můžu dál soupeřit s mladšími hráči," řekl spokojeně staronový král.

Jaromír Jágr se Zlatou hokejkou foto: ČTK

Po dvou druhých místech se opět vrací na trůn. Jeho nadvládu už jen těžko někdy někdo překoná.  Však si také Jaromír Jágr galavečer v grandhotelu Pupp užíval naplno – úsměv od ucha k uchu, samé vtípky… Měl k tomu důvody. Kromě starostí kolem kladenského klubu řeší jeho vlastník i ty příjemnější: ve slavné NHL je o něj totiž stále větší zájem.

Vrátí se letos do zámoří?"Až budou na stole všechny nabídky, potom se rozhodnu," tvrdí. "Ale ať se stane, co se stane, věřím, že to pro mě bude vždycky dobře."

Láká vás hodně návrat do Ameriky?
Víš co, já mám hokej rád, a to je nejdůležitější. Pořád chci hrát kvalitní hokej, pořád se chci zlepšovat. A pak už jen záleží, jakým směrem se rozhodnu. Zda půjdu na východ, nebo na západ.

Takže jste ještě nadále v kontaktu i s Omskem, kde jste tři poslední sezony působil?
Samozřejmě.

Teď už se spíš mluví o tom, že je pravděpodobnější váš návrat do NHL. Kolik máte nabídek?
Nevím… Ale jedna určitě nebude, bude jich víc, to vím stoprocentně. Tam jsou důležité i finance – čím jsi náročnější, tím míň klubů se o tebe zajímá.

Jedním z nejvážnějších kandidátů je prý Detroit…
Tyhle věci nechávám na agentovi. Nabídky tam jsou, ale podrobně je ještě neznám. Až bude všechno na stole, nějak se rozhodnu.

Chcete to mít vyřešené co nejdříve? Je to třeba otázka dnů?
Ať se stane cokoliv, bude to pro mě dobře – v to já věřím. Ale druhá věc je ta, že čím déle čekám, tak někomu dojde trpělivost, což se stalo v Rusku. To se však nedá nic dělat.

Spousta lidí stále tvrdí, že v NHL nemáte uzavřený účet. Vnímáte to také tak?
Víš co… Spousta lidí tu říká, že jsem to asi neuzavřel tak, jak bych měl. Druhá část říká, že by pro mě bylo lepší, kdybych se už nevracel. Tohle jsou názory lidí, ale v konečné fázi bude stejně záležet jenom na tom, co řeknu já.

Odpovězte tedy, jak to vnímáte.
Nejdřív musím vědět, jaké jsou nabídky. Až potom se rozhodnu, jakým směrem bych se vydal. Určitě musím vzít v úvahu všechny plusy a minusy daných klubů, což je důležité. Bude rozhodovat zájem klubu, jakou má šanci vyhrát Stanley Cup, i to je důležité. Protože play off NHL, to je o něčem jiném.

Když jsme tedy u toho play off – co říkáte na Davida Krejčího, který teď vyhrál s Bostonem Stanley Cup i kanadské bodování?
Já NHL vůbec nesledoval, vlastně jako poslední tři roky. Vím jen, že měl nejvíc bodů, to jsem četl.

O překonání vašeho rekordu v počtu vstřelených gólů ve vyřazovací fázi jste určitě také slyšel, ne?
No vidíš, to je další důvod, proč se tam musím vrátit. To tak přece nemůžu nechat, ještě že jsi to řekl. (rozesměje se)

A když se tedy vrátíme k NHL: vede u vás momentálně Detroit?
Víš co, poslední čtyři dny jsem měl lítání kvůli kladenskému hokeji, takže si teď na to sednu a uvidím, co je na stole. Ale zatím jsem o tom takhle ani nepřemýšlel.

Překvapil vás jejich zájem?
Překvapil. Nečekal jsem, že by ho měl zrovna Detroit.

Od klubu, který hraje každý rok o Stanley Cup, to potěší, ne?
Každý zájem potěší, o to těžší je to rozhodnutí. Kdybych měl jen jeden tým, není to těžké. Když jich máš víc, musíš přemýšlet. Potom se už nemůžeš ohlížet a říkat: kdybych šel tam, asi by to dopadlo líp.

Detroitský trenér Mike Babcock už měl s vámi pohovor po telefonu. Jaké to bylo?
Přišel jsem si jako na výslechu. Jako bych někoho zabil. Ještě chybělo, aby mi svítil do očí. (směje se)

To byl tak přísný?
Ne, to ne. Spíš je vidět jeho přístup. I to je důvod, proč jsou pořád na vrcholu… Málokdo, kdo draftoval mezi nejvyššími čísly, by se držel na vrcholu tak dlouho, tohle už není náhoda. Oni dokážou udělat hokejistu i z hráče, který byl draftovaný až v pátém šestém kole. Než udělají krok, hodně o tom přemýšlejí. Jsou to velcí profesionálové.

Takže si vás Babcock proklepl?
Já nevím, zavolej mu, co zjistil.

To není zase tak úplně jednoduché… Tak jaké vám alespoň kladl otázky?
Jéžiš, to už si fakt nepamatuju. To bylo před týdnem, já nevím, co bylo před hodinou. Už jsem starej.

Jaký jste tedy z toho nabral vnitřní pocit alespoň vy osobně?
Hele, je možné, že v týdnu budu mít pohovory i s jinými týmy. Teď je kvůli jednomu zbytečné dělat nějaký rozruch. Zítra může něco přijít a všichni se mě budou ptát znovu. To už bych byl jako Iveta Bartošová, každý den v novinách… Možná bych trhnul její rekord. (směje se)