Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

NHL v Las Vegas? Námluvy začaly. Ve městě už roste obří aréna

Sport

  9:00
LAS VEGAS/PRAHA - Majitel druhého největšího hotelu na světě má solidní finanční možnosti. Poté co společnost MGM Resorts začala na jaře v Las Vegas stavět obří moderní sportovní arénu pro 20 tisíc diváků, shání pro ni pravidelné využití.

V Las Vegas začali stavět víceúčelovou halu. Hotova by měla být v březnu roku 2016. foto: fox5vegas.com

Zástupci gigantického řetězce hotelů a kasin už jednali o vybudování nového hokejového klubu se zástupci NHL. O to, dostat do vyprahlého nevadského cípu mezi Kalifornií a Arizonou nějakou z top profesionálních sportovních lig v USA, se v Las Vegas snaží už několik let. Dosud však vždy skončilo pouze u námluv.

Byla to totiž klasická situace se slepicí a vejcem. Město nenabízelo pro kluby adekvátní prostor, ale zase nechtělo financovat stavbu nové arény bez jistoty, že se sem nějaký zájemce opravdu přestěhuje.

Las Vegas a blízké okolí je sice jednou z nejrychleji rostoucích aglomerací ve Spojených státech, ale pro sportovní byznys zdaleka ne investicí bez rizik. A to především z hlediska zájmu fanoušků.

Město je symbolem zábavního průmyslu. To souvisí s dalším, zdánlivě zanedbatelným problémem – pracovní dobou místních obyvatel. Nachází se zde 18 z 25 největších hotelů na světě, což už je solidní masa zaměstnanců s nepravidelnou či noční pracovní dobou.

Na hokej od půlnoci

Ani ostatní podniky ve městě nepatří k těm, kde by měli v šest večer padla. I proto jsou zde mimořádně populární noční zápasy místního hokejového týmu, které několikrát do roka začínají až o půlnoci. I ze třetí nejvyšší ligy je tu rázem hojně navštěvovaná show.

„Je to skvělý nápad pro nás, kteří nemáme fixní pracovní dobu. Není to moc brzy, ani moc pozdě. V tomhle městě totiž trvá den opravdu 24 hodin,“ popsal pro Las Vegas Sun fanoušek Tony Mascari.

Téměř třetina z dvoumilionové aglomerace je hispánského nebo latinsko-amerického původu. To byl důvod, proč dlouho vypadala nejnadějněji varianta, že by se v Las Vegas mohla hrát fotbalová MLS. Roky probíhaly i námluvy s basketbalovou elitou.

V roce 2007 dokonce dostalo město příležitost hostit utkání hvězd NBA, jenže slavnostní víkend dopadl bezpečnostním fiaskem. NBA označila akci z hlediska počtu zatčení a násilné kriminality za katastrofu a od města dala ruce pryč.

Dlouho se zdálo, že i nejlepšímu hokeji je to zde zapovězeno. „Las Vegas v mých plánech s NHL nefiguruje,“ prohlásil před časem rezolutně šéf ligy Gary Bettman, když město nabízelo týmu Coyotes přestěhování z nedalekého Phoenixu.

Jenže teď se situace zcela obrátila. Panika z finanční krize odezněla a s tím ruku v ruce rostou zisky z hazardu, stejně jako celá ekonomika jeho epicentra. Prvního května navíc byla na nejznámějším místním bulváru The Strip velká sláva, když zde byl položen základní kámen stavby nové multifunkční arény.

A poslední velké plus? NHL by ráda přijala ke třem desítkám klubů další dva vyvolené, neboť po změně hracího systému ze šesti na čtyři divize figuruje nyní v západní konferenci o dva týmy méně než na východě.

„Chceme všemi dostupnými prostředky podpořit vznik nového hokejového klubu v naší aréně. Mohu potvrdit, že jsme již měli na toto téma první jednání s pověřenou skupinou hokejových zástupců,“ prohlásil minulý týden Dan D’Arrigo, finanční ředitel společnosti MGM Resorts, která ve spolupráci s AEG miliardáře Philipa Anschucze financovala stavbu nové arény.

Zdá se, že nyní hraje konečně vše vytouženému projektu do karet.