Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Už žádné deprese a sebevraždy! Lovci hlav se musejí stát lovnou zvěří

Sport

  11:05
PRAHA - V noci na čtvrtek začala nejlepší hokejová liga světa. V českých médiích se nyní věnuje pozornost především Jaromíru Jágrovi, který oznámil návrat slovutné vlasaté „deky“ na svých zádech. Jenže bylo to opravdu to nejdůležitější sdělení před startem NHL? Kolegové z bulváru by řekli: Tak určitě. Jenže v zámoří se probírala ještě jiná věc.

Tak vysoký trest asi Raffi Torres nečekal. foto: nhl.com

Útočník San José Raffi Torres dostal trest na 41 zápasů, tedy na polovinu základní části NHL. Tenhle raubíř, který byl během kariéry už předtím devětkrát varován, pokutován nebo trestán za údery do hlavy soupeřů, opět použil rameno k sestřelení hlavy protihráče. Současný trest je třetí největší v dějinách. Přísněji NHL trestala jen hráče, který ve 30. letech minulého století napadl rozhodčího a Marty McSorleyho, který před 15 lety sekl hokejkou soupeře do hlavy. Přitom Torresův zákrok by ještě před 10 lety nebyl trestán vůbec nebo jen dvěma minutami na trestné lavici.

Rekordní trest. Za brutální faul si Torres nezahraje 41 zápasů, přijde o miliony

NHL se však naprosto správně zaměřila na lovce hlav. A nejde zdaleka jen o to, že by zranění hráči majitelům klubů a celé lize chyběli. Problém nárazů do hlavy ve sportu je mnohem závažnější. Zoufale málo často se mluví o hráčích, kteří po sériích otřesů mozku bojují s bolestmi a depresemi.

A řada z nich tenhle boj vzdá. Naposledy si před třemi týdny prostřelil hlavu veterán více než pěti stovek zápasů Todd Ewen. Známému bitkaři bylo 49 let.

Raffi Torres není potrestán poprvé. Za zákeřné zákroky už jej disciplinárka suspendovala z desítek zápasů.

Tvrdí muži NHL odcházejí v posledních letech příliš rychle. 2010: Bob Probert, 45 let, infarkt; 2011: Derek Boogard, 28, omylem smíchal léky na bolest s alkoholem; Rick Rypien, 27, sebevražda; Wade Belak, 35, sebevražda; 2015: Steve Montador, 35, zřejmě sebevražda.

U všech těchto hráčů lékaři dokázali nebo mají podezření na degenerativní onemocnění mozku CTE, tzv. boxerskou demenci. V době Ewenovy smrti byl zveřejněn výzkum 91 zemřelých hráčů amerického fotbalu z NFL. Výsledky byly šokující: 87 hráčů mělo CTE!

V NHL i NFL však stále bohužel platí, že se najdou mladí hloupí muži, kteří jsou ochotni vyměnit bohatství a slávu doslova za život. Ať už svůj, nebo soupeřův...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!