Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

NHL: Mrázek znovu zářil, k výhře přispěli i Neuvirth a Voráček

Sport

  7:27
Petr Mrázek byl vyhlášen první hvězdou nedělního zápasu NHL na ledě Pittsburghu, v němž 24 zákroky vychytal výhru hokejistů Detroitu 5:2. Dařilo se i Michalu Neuvirthovi, jenž zastavil 18 z 20 střel při vítězství Philadelphie 3:2 ve Vancouveru. Druhý gól Letců vstřelil Jakub Voráček.

Petr Mrázek v dresu Detroit Red Wings. foto: Reuters

Mrázek navázal na výkon ze sobotního duelu proti Washingtonu, kde zneškodnil ještě o deset střel víc a dovedl Red Wings k vítězství 3:2 po nájezdech.

Český gólman v Pittsburghu podržel svůj tým zejména ve druhé třetině, kdy za stavu 2:1 pro hosty předvedl dva senzační zákroky. Nejprve v úvodu druhého dějství zastavil vyrážečkou šanci Iana Colea, v polovině zápasu pak lapačkou chytil dorážku Nicka Bonina do odkryté branky.

„Petrovy výkony už stoupají nějakou dobu. Pár zápasů zpátky možná nedokázal pokrýt odražené puky, ale už tehdy chytal dobře. A teď začíná opravdu zářit,“ pochválil Mrázka trenér Jeff Blashill. „Když má formu, může se měřit s kýmkoli v lize. Dnes byl jeho výkon excelentní,“ dodal.

Na začátku třetí třetiny Detroit díky dvěma gólům v rozmezí necelých dvou minut odskočil do vedení 4:1. Za domácí sice po sedmi sekundách snížil 32. trefou v sezoně Sidney Crosby, v poslední minutě ale zpečetil výhru Rudých křídel trefou do prázdné branky při power play Luke Glendening.

Pittsburgh nebodoval poprvé po devíti zápasech a prohrál teprve čtvrté z 31 utkání na domácím ledě v základní hrací době. „Když hrajeme dobře, pustíme soupeře jen do pár šancí. Ale dnes se Detroit na některé góly ani příliš nenadřel,“ kritizoval obrannou hru svého mužstva kouč Penguins Mike Sullivan.

Voráček přispěl k výhře Philadelphie

Philadelphia rozhodla zápas ve Vancouveru v úvodu druhé třetiny dvěma góly v rozmezí 87 sekund, díky nimž odskočila do vedení 3:0. Domácí sice ještě do druhé přestávky dokázali snížit na rozdíl jediné branky, vyrovnat už ale ve třetí třetině nezvládli.

Voráček zvýšil na 2:0, když se ve 22. minutě po dlouhé přihrávce z obranného pásma dostal do rychlého protiútoku Sean Couturier, jehož střelu sice Ryan Miller ještě vyrazil, ale český útočník kotouč pohodlně doklepl do prázdné branky. Byl to Voráčkův patnáctý zásah v sezoně a první po devíti zápasech.

Philadelphia ve Vancouveru zakončila třízápasovou cestu po Kanadě, v jejímž rámci předchozí dva duely prohrála - 1:3 v Calgary a 3:6 v Edmontonu. Díky výhře Flyers ztrácejí jen dva body na poslední postupovou příčku do play off, na niž se po vítězství 4:0 nad Carolinou vrátilo Toronto.

Šestou asistenci v sezoně si připsal obránce Michal Kempný a podílel se na vítězství Chicaga 5:1 v Buffalu. Blackhawks tak vyhráli šestý zápas na hřišti soupeře v řadě.

Stoprocentní úspěšnost pod vedením nového trenéra Bruce Cassidyho si udržel Boston, jenž uspěl 2:1 v prodloužení na ledě San Jose a protáhl vítěznou sérii na čtyři zápasy. Rozhodující gól vstřelil v polovině nastaveného času ze sólového nájezdu Brad Marchand.

Do brejku ho vyslal po buly v obranném pásmu Torey Krug a byl to dopředu smluvený signál. „Před vhazováním jsme se domluvili, že zkusím vyrazit dopředu. Věděl jsem, že když se uvolním, dostanu přihrávku do jízdy,“ řekl Marchand.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!