130 let
Jeřábek zaznamenal dva body za dvě asistence.

Jeřábek zaznamenal dva body za dvě asistence. | foto: ČTK

NHL: Obránce Jeřábek v zámoří poprvé bodoval. Montreal přesto prohrál

Sport
  •   7:28
NEW YORK - Hokejový obránce Jakub Jeřábek si v 18. utkání za Montreal připsal premiérové body v NHL. V pondělním zápase proti New Yorku Islanders dvakrát asistoval, Canadiens ale přesto prohráli 4:5 v prodloužení. Také David Krejčí přihrávkou nezabránil porážce Bostonu s Dallasem 2:3 v nastaveném čase. Navzdory neúspěchu Bruins bodovali potřinácté v řadě.

Newyorčané už po sedmi minutách hry odskočili do dvoubrankového vedení. Montreal snížil v deváté minutě. Centr Bryan Froese v souboji u mantinelu obral beka Ryana Pulocka o puk, který Jeřábek pohotově nahrál před branku na volného Nicolase Deslaurierse, jenž překonal gólmana Thomase Greisse. O čtyři minuty později se Canadiens povedlo vyrovnat.

Islanders znovu vyšel skvěle úvod druhé třetiny, v níž po šesti minutách odskočili na rozdíl dvou gólů. I podruhé však tento náskok ztratili. Jeřábkova druhá asistence přišla v 40. minutě. Střelu plzeňského rodáka z pravého kruhu Greiss vyrazil pouze před Jonathana Drouina, který zakončil do odkryté branky. V 54. minutě srovnal lídr mužstva Max Pacioretty.

Souboj dospěl do prodloužení, v němž druhou trefou večera rozhodl kapitán John Tavares o třetí výhře Islanders za sebou. Třemi body za gól a dvě asistence se na ní podílel nejproduktivnější nováček Mathew Barzal a 52 zákroky Greiss. Montreal i přes prohru bodoval ve čtvrtém zápase v řadě.

Zatímco brankář Montrealu Carey Price zastavil jen 19 střel, Greiss se zaskvěl 52 zákroky. „Byl rozdílovým hráčem, dal nám šanci vyhrát. Bez něho bychom to nedokázali,“ pochválil německého gólmana Tavares. Montreal i přes prohru bodoval počtvrté v řadě.

Boston se může pochlubit nejdelší sérií od března 2014, kdy bodoval v šestnácti duelech za sebou. Bruins přitom v 29. minutě zaostávali o dvě branky. Pro domácí mohlo být ještě hůř, ale centr Radek Faksa v 35. minutě nedokázal v oslabení dotáhnout samostatný únik do úspěšného konce. O dvě minuty slovenský bek Zdeno Chára snížil.

„Byl to klíčový okamžik, nakopl nás a do třetí třetiny nám dodal šťávu,“ prohlásil trenér Bruins Bruce Cassidy. Vyrovnat se Bostonu podařilo v 52. minutě. Krejčí útočníkovi Ryanu Spoonerovi nabil na střelu od modré, kterou brankář Kari Lehtonen vyrazil do vlastního obránce Esy Lindella, jenž ji ještě čepelí hole usměrnil do dallaské sítě.

Prodloužení po necelých třech minutách ukončil Tyler Seguin povedenou individuální akcí při signalizovaném vyloučení Bruins. Od mantinelu postupně přešel přes tři bostonské hráče a dostal se až před Chudobina, jehož překonal 22. trefou v sezoně. „Přišlo mi, že všichni přede mnou padali. Chtěl jsem přihrát, ale čekal jsem na správný moment a podržel jsem puk. Pak se gólman ocitl na zemi, tak jsem vystřelil,“ popsal Seguin.

Kouče Cassidyho alespoň těšilo, že se Boston vrátil do hry. „To je pozitivum. Prohrávali jsme o dvě branky a dokázali se dostat zpátky proti velmi dobrému defenzivnímu týmu. Něco jiného je to proti mužstvu, které hodně inkasuje,“ uvedl dvaapadesátiletý Kanaďan.

Forvard Ondřej Kaše se po tříbodovém představení na ledě Los Angeles do statistik nezapsal, Anaheim podlehl Coloradu 1:3. Avalanche zvítězili posedmé v řadě a společně s Calgary mají nyní nejdelší vítěznou šňůru ze všech týmů v lize. Pro denverský celek je to nejúspěšnější série od přelomu let 2005 a 2006, kdy uspěl osmkrát po sobě.

Skvělým zákrokem přispěl k výhře Jonathan Bernier, který v polovině utkání v pádu zastavil hokejkou střelu Ryana Keslera do odkryté branky. Colorado z následného protiútoku zvýšilo na 2:0. „Byl to zoufalý zákrok, měl jsem štěstí. Kesler se pak na mě podíval a smál se. Věděl, že kdybych ho nevychytal, mohlo se zápas vyvíjet jinak,“ řekl Bernier, zvolený první hvězdou večera.

Boston - Dallas 2:3 v prodl. (0:0, 1:2, 1:0 - 0:1) Branky: 37. Chára, 52. Spooner (Krejčí) - 24. Johns, 29. Radulov, 63. Seguin. Střely na branku: 32:32. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Seguin, 2. Jamie Benn (oba Dallas), 3. Chára (Boston).

Montreal - NY Islanders 4:5 v prodl. (2:2, 1:2, 1:0 - 0:1) Branky: 9. Deslauriers (Jeřábek), 13. Byron, 40. Drouin (Jeřábek), 54. Pacioretty - 26. a 62. Tavares, 2. Beauvillier, 7. Barzal, 23. Pelech. Střely na branku: 56:24. Diváci: 21.302. Hvězdy utkání: 1. Barzal, 2. Tavares (oba NY Islanders), 3. Galchenyuk (Montreal).

Los Angeles - San Jose 1:4 (0:1, 0:1, 1:2) Branky: 53. Lewis - 5. Tierney, 29. Goodrow, 50. Boedker, 60. Thornton. Střely na branku: 36:33. Diváci: 18.230. Hvězdy utkání: 1. Tierney, 2. DeMelo, 3. Jones (všichni San Jose).

Colorado - Anaheim 3:1 (1:0, 2:1, 0:0) Branky: 10. Nieto, 30. MacKinnon, 40. Wilson - 33. Wagner. Střely na branku: 29:34. Diváci: 16.090. Hvězdy utkání: 1. Bernier, 2. Söderberg, 3. MacKinnon (všichni Colorado).

Autor: ČTK