Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

NHL: Palát nasměroval Tampu Bay dvěma góly k výhře, skóroval i Hertl

Sport

  7:10
NEW YORK - Hokejový útočník Ondřej Palát nasměroval Tampu Bay na ledě Bostonu dvěma góly k výhře 4:1, po které se Lightning ujali v sérii vedení 2:1 na zápasy. Český útočník byl vyhlášen první hvězdou zápasu. U jediné branky poražených asistoval David Pastrňák, který se v produktivitě play off bodově vyrovnal vedoucímu Jakeovi Guentzelovi. Tomáš Hertl pomohl San Jose gólem k výhře 4:0 nad Vegas, po které je série vyrovnaná 2:2.

Hokejový útočník Ondřej Palát nasměroval Tampu Bay na ledě Bostonu dvěma góly k výhře 4:1. foto: ČTK

Tampa Bay měla bleskový nástup a trefami Paláta vedla 2:0 už v čase 3:19. V prvním případě dostal český útočník přihrávku v situaci dva na jednoho od Tylera Johnsona a z levé strany překonal přesunujícího se Tuukku Raska. Při druhém gólu tečoval rodák střelu Victora Hedmana.

Palát mohl ještě v první třetině zkompletovat hattrick, ale kotouč, který stačilo doklepnout z brankoviště do prázdné klece, mu v poslední chvíli sebral špičkou hokejky gólman. I tak si rodák z Frýdku-Místku připsal podruhé za sebou dva body a oklepal se z úvodního utkání v sérii, ve kterém byl u čtyř inkasovaných branek.

Boston ještě v úvodní třetině snížil. Pastrňák přistrčil v přesilové hře puk mezi kruhy Patrici Bergeronovi, který nezaváhal. Už za necelé tři minuty ale vrátil Anthony Cirelli z dorážky Tampě Bay dvoubrankový náskok. Další změna skóre nastala až v závěrečné powerplay, kdy se ze středního pásma trefil do prázdné branky Steven Stamkos.

San Jose rozhodlo o výhře v rozmezí 16. až 26. minuty, během nichž vstřelilo tři góly. Hertl, který skóroval ve druhém utkání za sebou, zvyšoval na 3:0. Český útočník těžil z dobré práce Mikkela Boedkera, který obkroužil branku a jeho střelu gólman Marc-André Fleury jeho střelu jen vyrazil. Pohotový Hertl, který stál celou dobu průniku Boedkera na hranici brankoviště, pohotově puk doklepl a vstřelil pátý gól v play off.

Úvodní dvě branky vstřelil Marcus Sörensen a Joonas Donskoi. V závěrečné třetině přidal čtvrtý gól Joe Pavelski. Brankář Martin Jones zlikvidoval všech 34 střel.

Výsledky play off NHL

2. kolo play off NHL: Východní konference - 3. zápas: Boston - Tampa Bay 1:4 (1:3, 0:0, 0:1) Branky: 15. Bergeron (Pastrňák) - 2. a 4. Palát, 17. Cirelli, 60. Stamkos. Střely na branku: 29:37. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Palát, 2. Vasilevskij, 3. McDonagh (všichni Tampa Bay). Stav série: 1:2.

Západní konference - 4. zápas: San Jose - Vegas 4:0 (2:0, 1:0, 1:0) Branky: 16. Sörensen, 20. Donskoi, 26. Hertl, 52. Pavelski. Střely na branku: 34:34. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Jones, 2. Hertl, 3. Sörensen (všichni San Jose). Stav série: 2:2.

Autor: