Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

NHL: Palát skóroval, Tampa Bay je krok od účasti ve finále

Sport

  7:36
TAMPA BAY - Útočník Ondřej Palát přispěl ve finále Východní konference NHL gólem k výhře hokejistů Tampy Bay 3:2 nad Washingtonem. Lightning uspěli potřetí za sebou a obrátili stav série z 0:2 na 3:2. Floridskému celku schází jediný triumf k postupu do finále Stanley Cupu.

Ondřej Palát (18) se raduje ze svého gólu. foto: AP Photo/Chris O'Meara

Před začátkem duelu uctili diváci a hráči minutou ticha oběti střelby na střední škole v Texasu. Domácím se výborně povedl nástup do utkání, už po 19 vteřinách se poprvé v letošním play off prosadil centr Cedric Paquette střelou mezi betony gólmana Bradena Holtbyho.

Palátova chvíle přišla v desáté minutě. Útočník Nikita Kučerov mu na útočné modré předložil puk do jízdy a sedmadvacetiletý forvard obstřelil beka Matta Niskanena a zamířil přesně k tyči vedle Holtbyho vyrážečky. Rodák z Frýdku-Místku bodoval potřetí za sebou a v sérii s Capitals se do statistik nezapsal pouze ve druhém souboji. V předcházejících dvou utkáních asistoval Palát u vítězné branky.

Výsledek play off NHL

Východní konference play off NHL

Finále - 5. zápas:
Tampa Bay - Washington 3:2 (2:0, 1:1, 0:1) Branky: 1. C. Paquette, 10. Palát, 21. R. Callahan - 25. Kuzněcov, 59. Ovečkin. Střely na branku: 22:30. Diváci: 19.092. Hvězdy utkání: 1. R. Callahan, 2. C. Paquette, 3. Vasilevskij (všichni Tampa Bay). Stav série: 3:2.

Ani úvod druhého dějství Washingtonu nevyšel a po 33 sekundách inkasoval. Obránce Anton Strålman se prodral až před Holtbyho, který jeho zakončení vyrazil betonem do vzduchu. Niskanen chtěl plachtící puk odpálit do bezpečí, ale trefil pouze pravou ruku útočníka Lightning Ryana Callahana. Regulérnost gólu po zhlédnutí videozáznamu potvrdili i rozhodčí.

V 25. minutě se Capitals přiblížili na rozdíl dvou branek. Niskanenovu střelu tečoval střední útočník Jevgenij Kuzněcov, jenž se 11. trefou a celkově 22. bodem osamostatnil v čele kanadského bodování vyřazovací části.

Kontaktní branku vstřelili hosté až v 59. minutě, kdy zadák John Carlson nabil Alexandru Ovečkinovi na dělovku z první. Rovněž Ovečkin zaznamenal 11. gól. Těsně před koncem mohl vyrovnat Carlson, ale brankář Andrej Vasilevskij se rychle přesunul na druhou stranu a prostor u tyče uzavřel. Poprvé v sérii se z vítězství radovalo domácí mužstvo.

V dresu Washingtonu nastoupili i forvard Jakub Vrána a bek Michal Kempný, který odehrál přes 22 minut. Větší porci času z hráčů Capitals strávil ve hře pouze Carlson.

Autor: