Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Životní sezóna bez Stanley Cupu, ale… Pastrňák je v nominaci na dvě nejprestižnější ceny NHL

Bostonský David Pastrňák slaví gól v síti Floridy v sedmém duelu série play-off Stanley Cupu. foto: Twitter NHL.com

Český hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu se v pátek večer objevil mezi trojicí kandidátů na dvě z hlavních trofejí zámořské NHL – Hart Memorial Trophy pro nejlepšího hráče dle novinářů a Ted Lindsay Trophy, kde hlasují samotní hráči.
  1:45

Pouze legendy československého, potažmo českého hokeje – Jaromír Jágr a Dominik Hašek – se objevily mezi trojicí finalistů Hart Trophy a Ted Lindsay Trophy. „Dominátor“ vyhrál obě dvakrát (1997 a 1998), stále ještě hrající majitel Kladna pak první jednou v roce 1999 (a jednou skončil o bod druhý v roce 2006), cenu „hráčů“ pak třikrát (1999, 2000 a 2006).

Pastrňák hrál zraněný, naděje na MS se tenčí. Jalonen: Takový je život

Jenže zatímco oba byli v letech 1996 až 1999 a Jágr také v sezoně 2005-06 favority na zisk obou trofejí, šestadvacetileté křídlo Bostonu má tuze těžké soupeře. Respektive jednoho.

Trojici nejlepších hráčů dle novinářů doplňuje kapitán Edmontonu Oilers Connor McDavid a floridský provokatér s moc šikovnými rukama Matthew Tkachuk, členové hráčské asociace NHLPA budou volit mezi Pastrňákem, pochopitelně opět McDavidem a s největší pravděpodobností nejlepším bekem uplynulého ročníků, Erikem Karlssonem. Spoluhráč Tomáše Hertla se stal teprve šestým bekem soutěže, který se dostal přes stobodovou hranici.

Tu letos poprvé v kariéře překonal také havířovský rodák. Se 113 body skončil základní část na třetím místě kanadského bodování za McDavidem a jeho parťákem z Edmontonu Leonem Draisaitlem. Jako teprve druhý „Medvěd“ z Bostonu se dostal před hranici šedesáti branek v sezoně, když s 61 góly skončil mezi kanonýry druhý (opět za McDavidem).

V dalších aspektech ale ďábelské duo „Olejářů“ trumfl. Nikdo nedal více vítězných branek (13), nikdo nevystřelil vícekrát na branku soupeře (407krát) a nikdo neměl větší procento vstřelených branek svého celku (61 ze 301 Bostonu, což je 20,3 %).

Pokud by se přece jen zámořští žurnalisté přiklonili k Pastrňákovi, stal by se nejen teprve třetím českým vítězem této trofeje, ale také teprve druhým hráčem Bostonu, který přitom patří mezi týmy ze zakládající šestice NHL. Před ním se to povedlo jen Philu Espositovi.

Fantastickou sezonu měl také Tkachuk, který podruhé v kariéře (a za sebou) překonal stobodovou hranici, navíc s „Pantery“ v 1. kole play-off vyřadil právě suveréna základní části – Boston. A ve druhém kole je Florida blízko k vyřazení také Toronta. Pokud by 25letý syn slavného otce trofej získal, stal by se teprve třetím Američanem, kterému se to povedlo, a hlavně prvním zástupcem floridského celku.

Connor McDavid tělem odstrkává Davida Pastrňáka.

Matthew Tkachuk (v bílém dresu) z Florida Panthers proniká k bráně Toronto Maple Leafs, v modrém Auston Matthews.

Hlavním favoritem – nejen v boji o Hart Trophy, ale také v soupeření o Ted Lindsay Trophy – je ale 26letý Kanaďan McDavid, který už obě získal dohromady pětkrát.

Letos ale měl naprosto výjimečnou sezonu. Jako pátý hráč historie se dostal přes hranici 150 bodů (Jágr se ve své nejlepší sezoně zastavil na čísle 149), když nasbíral celkem 153 bodíků (64+89). taktéž se stal teprve pátým hráčem, který opanoval všechny kategorie – body, góly i asistence, což například nikdy v kariéře nedokázal ani Mario Lemieux.

Zároveň dokázal překonat jak „Super Maria“, tak svůj vzor – Wayna Gretzkého. Ani tito velikáni nezvládli mít v jedné sezoně tři šňůru tří bodových sérií čítajících alespoň 15 zápasů.

Ať už dopadne hlasování v obou případech jakkoliv (vyhlášení výsledků proběhne na galavečeru 26. června), Pastrňákovi by minimálně nominace mohla přece jen trošku spravit náladu za brzké vyřazení z play-off, ve kterém se navíc potýkal se zraněním. A korunovat výjimečnou sezonu, kterou vyšperkoval novou, osmiletou smlouvou na 90 milionů dolarů.

A dle některých indicií by mělo v létě dojít navíc na veselku se švédskou snoubenkou Rebeccou Rohlssonovou, se kterou tvoří pár od roku 2018. A se kterou dokázali úspěšně překonat před dvěma lety extrémně těžké období, když jim zemřel šest dní po příchodu na svět prvorozený syn Viggo.