Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

NHL: St. Louis rozdrtilo San Jose. Dělí ho jedna výhra od finále

Sport

  7:20
SAN JOSE (USA) - Hokejisté St. Louis zvítězili na ledě San Jose 5:0, v sérii vedou 3:2 na zápasy a jedna výhra je dělí od postupu do finále NHL.

Jaden Schwartz (17) během zápasu St. Louis proti San Jose. foto: ČTK

Hattrickem se v neděli blýskl Jaden Schwartz, který dal v letošním play off 12 branek a v tabulce střelců vystřídal na druhém místě Tomáše Hertla. Český útočník, který z utkání po druhé třetině odstoupil, má na kontě deset branek. Gólman Jordan Binnington chytil 21 střel a připsal si první nulu v kariéře ve vyřazovací části.

Výsledek NHL

Finále Západní konference NHL - 5. zápas:

San Jose - St. Louis 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Branky: 24., 43. a 57. Schwartz, 6. Sundqvist, 27. Tarasenko z tr. střílení. Střely na branku: 21:40. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Schwartz, 2. Tarasenko, 3. Binnington (všichni St. Louis). Stav série: 2:3.

San Jose si vypracovalo po pár sekundách hry první šanci zápasu, Evander Kane ale trefil po Hertlově přihrávce tyč. Na druhé straně orazítkoval brankovou konstrukci Brayden Schenn. St. Louis se v šesté minutě ujalo vedení, když se po chybné rozehrávce Erika Karlssona prosadil střelou bez přípravy člen čtvrté formace Oskar Sundqvist.

Druhá třetina vyzněla jasně pro hosty, kteří v ní přestříleli soupeře 20:6 a zvýšili náskok na 3:0. Nejdříve měl smůlu Hertlův útok, když Kane znovu rozezvučel tyč. V následujícím střídání udeřil z dorážky Schwartz a třetí gól přidal v 27. minutě z trestného střílení Vladimir Tarasenko, který střelou švihem zamířil přesně nad lapačku Martina Jonese.

San Jose v letošním play off otočilo v rozhodujícím utkání s Vegas skóre ve třetí třetině z 0:3 na 4:3. Očekávaný nápor se ale nedostavil a plány na drama mu zhatila situace z 42. minuty. Současně obdrželi dvouminutový trest dva domácí hráči a Schwartz využil přesilovku pět na tři už po 24 sekundách.

Tentýž hráč završil v závěru hattrick, po Tarasenkově přihrávce střílel do odkryté branky. St. Louis je tak krok od finále NHL, které hrálo naposledy v roce 1970. Shodou okolností v něm tehdy podlehlo Bostonu, který je letos prvním finalistou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!