Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

NHL v Praze se blíží, Boston s Phoenixem zůstanou v Česku týden

Sport

  15:40
PRAHA - Pro rekordní počet šesti týmů začne příští ročník kanadsko-americké NHL na evropských kluzištích, a přestože do zápasů zbývají ještě dva měsíce, přípravy jsou v plném proudu. V Praze se 9. a 10. října představí Boston s Phoenixem, přičemž oba týmy budou v České republice již od 4. října.

David Krejčí foto: Reuters

Samotná utkání by měla provázet bohatší show, než tomu bylo před dvěma lety při souboji Tampy Bay a New Yorku Rangers. V budoucnu by se prý mohl v České republice odehrát i zápas pod širým nebem. "Všechny přípravy na letošní utkání jdou zatím velmi dobře a je skvělé, že se NHL do Prahy opět vrací," řekl na dnešním neformálním setkání s novináři v Praze zástupce vedení NHL Kenneth Yaffe.

Se soutěžními zápasy v Evropě, které se započítávají do základní části NHL, začala zámořská liga v roce 2007, kdy hrály v Londýně Anaheim s Los Angeles. "Od té doby se z toho stala tradice," dodal Yaffe. Duely v Praze jsou na programu o víkendu 9. a 10. října. Jednou bude veden jako domácí tým Boston, podruhé Phoenix. "Bude to však celý týden, co tady oba týmy budou, protože zde budou trénovat, je tam i exhibiční zápas a další program," připomněl Yaffe přípravný duel Bostonu na ledě Liberce proti extraligovým Bílým Tygrům den po příletu.

Phoenix naproti tomu zamíří 6. srpna do Rigy, kde vyzve účastníka KHL. Zatímco však Coyotes pocestují ze zámoří, Boston dorazí z Belfastu, kde ho 2. října čeká přípravný duel proti týmu Belfast Giants. Ve stejný den se v Mannheimu proti účastníkovi německé nejvyšší soutěže představí také další zámořský tým San Jose. Protože v neděli 3. října hraje v O2 Areně svůj extraligový duel s Karlovými Vary pražská Slavia a na přípravu ledové plochy bude třeba 24 hodin, oba týmy si po příletu jednou zatrénují v pardubické ČEZ Areně. Další tréninky již absolvují v Praze.

Phoenix - Detroit

Samotné zápasy by měly být připraveny ještě o něco lépe, než tomu bylo před dvěma lety, kdy byli někteří z fanoušků zklamaní ze skromné předzápasové show. "Není snadné vytvořit na neutrální půdě atmosféru, která je třeba v Madison Square Garden, hale, kde na fanoušky působí i ta velká tradice, jsou tam zavěšené dresy a jiné okolnosti," uvedl Yaffe. Připustil však, že NHL možná tehdy nezvolila správnou strategii.

"Sám jsem slyšel komentáře, že tomu něco chybělo, když jsme se pouze snažili přenést domácí prostředí jednoho z týmů (který byl zrovna uveden jako domácí) do Evropy. Víme, že diváci chtějí zažít něco ojedinělého a užít si to, i když třeba přímo nefandí ani jednomu z týmů," odtušil Yaffe. Ke zlepšení došlo již minulý rok v Helsinkách a Stockholmu. "Použili jsme video pro představení obou týmů a podařilo se nám připravit lepší atmosféru," řekl Yaffe.

Atmosféru v hledišti O2 Areny by mělo oživit také několik stovek fanoušků obou týmů, kteří se prý do Prahy chystají. Sám Yaffe však věří, že o náboj zápasu se postarají především oba týmy. "Jde o dvě mužstva, která se v programu NHL příliš často nepotkávají. Jedno ze Západní, druhé z Východní konference. Boston navíc patří k zakládající šestce soutěže," uvedl Yaffe. Vedení NHL také již nyní zvažuje i další možnosti uspořádat soutěžní či přípravná utkání v České republice.

Phoenix - Detroit

"Již nyní se bavíme o další budoucnosti, co by mohlo mít smysl, ať už se to týká soutěžních nebo exhibičních utkání, jaké týmy by v nich měly hrát. Je toho hodně, co je třeba probrat a analyzovat. Naší záměrem je mít z Prahy takové domácí město NHL v Evropě," prohlásil Yaffe. Vyloučený prý není ani zápas pod širým nebem, který by chtěl v Praze uspořádat Miroslav Černošek, šéf společnosti Česká sportovní, která zápasy NHL v České republice organizuje.

"Winter Classic nebo předtím Heritage Classic, jak jsou zápasy označovány, je v Severní Americe velmi populární a úspěšná událost. A já si myslím, že je reálné, aby se takový zápas v Praze odehrál," připustil Yaffe. K naplnění této vize je však potřeba domluvit mezi oběma stranami mnoho okolností.

"Je třeba zvolit ten správný stadion, mít připravenou náhradní variantu pro přesun zápasu do haly v případě špatného počasí, vymezit týmům větší časové okno v hracím rozpisu celé sezony a připravit pro to spoustu dalších věcí. Bereme však ten nápad zcela vážně," řekl Yaffe.

Současně s Prahou si letos již třetí rok po sobě užijí zápasy NHL fanoušci ve Stockholmu, kam zavítají 8. a 9. října Columbus se San Jose. Ještě o den dříve se bude hrát i v Helsinkách, v tamní Hartwall Areně nastoupí Carolina a Minnesota.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!