130 let
Hokejisté slaví vítězství Washingtonu.

Hokejisté slaví vítězství Washingtonu. | foto: Reuters

NHL: Washington vyhrál na ledě Vegas a vyrovnal ve finále na 1:1

Sport
  •   7:04
LAS VEGAS - Hokejisté Washingtonu vyhráli ve druhém finálovém duelu play off NHL na ledě Vegas 3:2 a vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné na 1:1 na zápasy. Třemi body za gól a dvě asistence zazářil v dresu vítězů dánský útočník Lars Eller. Jednou přihrávkou pomohl k úspěchu český bek Michal Kempný.

Další český zástupce v dresu Capitals, útočník Jakub Vrána, trefil na konci druhé třetiny tyč a bodově se neprosadil. Naprázdno vyšel i v dresu domácích forvard Tomáš Nosek, který v prvním duelu rozhodl dvěma góly o výhře Golden Knights 6:4. Třetí zápas se hraje v noci ze soboty na neděli od 2:00 SELČ ve Washingtonu.

Do první šance se dostal ve třetí minutě po Vránově přihrávce T.J. Oshie, ale po blafáku do bekhendu minul branku. V herně vyrovnané první třetině otevřeli skóre domácí Golden Knights. V osmé minutě v souboji s Dmitrijem Orlovem zpravoval puk ze vzduchu James Neal a z levého kruhu se trefil přesně k protější tyči.

Washington přišel v úvodním dějství o ofenzivní oporu Jevgenije Kuzněcova. Nejproduktivnější hráč play off si po zákroku Braydena McNabba u mantinelu poranil ruku, odešel do kabiny a do hry už se nevrátil. V 18. minutě se Capitals dočkali vyrovnání. Po vyhraném vhazování v útočném pásmu Kempný ideálně uvolnil Ellera, který zakončil do odkryté branky.

Vrána trefil tyč, mrzet ho to nemuselo

V úvodu druhého dějství se Vegas neprosadilo při první přesilové hře utkání po faulu Brookse Orpika. Capitals byli ve 26. minutě při trestu Alexe Tucha úspěšní. Po Ellerově přihrávce překonal přesouvajícího se Marca-Andreho Fleuryho Alexandr Ovečkin.

Pokusy o vyrovnání pochytal Braden Holtby a Washington v polovině utkání zvýšil. Orpikův pokus tečoval před Fleurym nešťastně Tuch. Při vyloučení Ryana Reavese měl šanci na snížení v oslabení Ryan Carpenter, jehož ale fauloval Orlov.

V 38. minutě při pobytu Oshieho na trestné lavici už se Golden Knights radovali. Od modré čáry se trefil přes stínícího Tucha Shea Theodore. Ještě před druhou pauzou mohl vrátit Capitals dvoubrankový náskok Vrána, ale v přečíslení dvou na jednoho po Ellerově přihrávce trefil tyč.

V úvodu závěrečné části ujeli hosté v třech proti jednomu, ale Fleury Ellerův pokus kryl. Po vyloučeních Toma Wilsona a Ellera nevyužilo Vegas 69 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. Capitals těsný náskok udrželi i při závěrečném tlaku nováčka NHL.

V 59. minutě měl obrovskou šanci Tuch, ale Holtby stihl jeho zakončení před odkrytou brankou zachytit hokejkou. Vzápětí Washingtonu pomohla tyč, když střelu Reillyho Smithe stihl ještě vychýlit obránce Orpik.

Autor: ČTK