Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hokej v údolí počítačů: příliš velké horko, rozbitý led i síla marketingu

Sport

  16:00
SANTA CLARA (Od spolupracovníka LN v USA) - Světové centrum moderních technologií, softwaru a počítačů Silicon Valley v sobotu v noci přivítalo další z oblíbené – a spektakulární – série zápasů NHL pod otevřeným nebem.

Hokejové derby mezi Los Angeles Kings a San Jose Sharks bylo pro Kalifornii velkou událostí. foto: APČTK

Nedaleko světového ústředí společnosti Google a doslova naproti sídlu vedení počítačové firmy Dell a čipového giganta Intel se nachází stadion Levis Stadium.

Tradičně tam hraje tým amerického fotbalu San Francisco 49ers. O víkendu si to na něm ale v nepříliš zimním počasí rozdali nesmiřitelní kalifornští hokejoví rivalové, domácí San Jose Sharks a LA Kings.

Obhájci Stanley Cupu z Los Angeles si nakonec odvážejí vítězství 2:1. Rozhodující branku vsítil z poloviny útočné třetiny prudkou střelou nad ledem slovenský útočník Marián Gáborík

Ten po zápase poznamenal: „Byl to můj druhý zápas pod širým nebem a pokaždé je to zcela unikátní zážitek. Je to skvělý pocit dát vítězný gól, potřebujeme každý bod. Vyhráli jsme teď sedm zápasů za sebou, předvádíme dobrý hokej, ale boj o play off bude ještě hodně těžký. Celou sezonu hrajeme velmi nekonzistentně, to teď musí přestat, jinak bychom se do play off ani nemuseli dostat.“

Aréna mezi žraločími ploutvemi

NHL organizuje zápasy pod širým nebem již deset let a z unikátního zážitku se v posledních dvou sezonách stává rutina. Vloni se hrálo hned šest utkání takzvané stadionové série a zájem fanoušků pomalu opadal. Proto je vedení ligy letos omezilo jen na dvě střetnutí.

Na Nový rok se na baseballovém stadionu v americkém hlavním městě utkaly týmy Washington Capitals a Chicago Black Hawks a v sobotu se hrálo druhé takové utkání, a to za slunného počasí v teplé Kalifornii, když teplota při úvodním vhazování ve čtvrt na osm večer byla 12 stupňů Celsia nad nulou.

Víkendovému souboji předcházela enormní marketingová kampaň, nakonec se organizátorům podařilo velmi moderní stadion vyprodat.

Zaplnilo jej 70 200 diváků, přestože nejlevnější vstupenky stály téměř sto dolarů. Hokejové kluziště se nacházelo uprostřed mohutné hrací plochy a obklopovalo je několik bazénků, z nichž vykukovaly žraločí ploutve.

Zapomeňte na kombinaci

Před zápasem se diváci mohli potěšit koncertem vítěze nedávného ročníku americké Superstar Krise Allena, jenž také před zahájením zazpíval americkou hymnu. O přestávkách si fanoušci pro změnu užívali podobně jako při Superbowlu krátkých vystoupení rockových legend – Johna Fogertyho a Melisy Etheridgeové.

Protože se hrálo ve světovém centru moderních technologií a IT, návštěvníci si mohli během utkání stáhnout speciální aplikaci, která jim umožňovala synchronně při koncertních číslech i při zápase blikat telefony.

Před zápasem vystoupil oblíbený zpěvák John Fogerty, známý ze skupiny ...
Brankář Los Angeles Kings Jonathan Quick kráčí po konci druhé třetiny do kabiny
Útočník San Jose Sharks Joe Pavelski (vpravo) při boji o puk s obráncem Los...
Po konci utkání si diváci užili ohňostroj.

Úroveň samotného hokeje neodpovídala těmto mimořádným show, dosáhla sotva průměru. Ačkoli se oba týmy divákům předvedli v mimořádných dresech, Žraloci v modrých a Králové v šedobílých, špatná kvalita ledu nedovolovala žádnou kombinační hru.

A tak se jednalo především o fyzický boj. „Trvalo nám celou první třetinu, než jsme se přizpůsobili podmínkám, ale jsem nesmírně spokojen s bojovností našeho týmu,“ svěřil se po zápase trenér domácích Todd McLellan.

Tomáš Hertl: Naskakovala mi husí kůže

Utkání pod širým nebem bylo tentokrát okořeněno tím, že oba soupeři spolu tvrdě bojují o play off. Kouč hostů Darryl Sutter na tiskové konferenci prohlásil: „Bylo to velmi povedené utkání, diváci si přes drahé vstupné přišli na své. Bylo těžké připravit kvalitní led, panovalo velké vlhko a padala rosa, ale pro nás se jedná o důležité dva body na stadiónu našeho divizního soupeře.“

Jak viděl utkání jediný jeho český účastník, domácí Tomáš Hertl? „Už když jsme nastupovali na led, hned jsem věděl, že se jedná o něco neskutečného. Před tolika lidmi jsem nikdy nehrál. Diváci začali řvát, následoval malý ohňostroj a světelná show. Naskakovala mi doslova husí kůže a jsem nesmírně šťastný, že jsem si podobný zápas mohl zahrát,“ vyprávěl.

„Z Čech dorazili na tento zápas i moje rodiče a snad si to také celé užili. Je pravda, že utkání asi nedosáhlo vysoké úrovně, přes den je zde přes 20 stupňů, takže puk už po pěti minutách skákal, kam chtěl, z čehož vznikaly i šance. Ale to asi k takovému zápasu pod širým nebem patří, nemůže to být dokonalé.“

Autor: