Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nick Foligno napodobil Hertlův blafák a rozhodl o výhře Columbusu

Sport

  11:26
Rozmáhá se nám tu jeden takový "nešvar". Na rozdíl od sprostého slova z filmu Pelíšky však není na škodu. Fanoušci sledující NHL totiž žasnou nad góly, které hokejisté při hře dávají mezi bruslemi. V sezoně tento trik vyšel českému mladíkovi Tomáši Hertlovi jako prvnímu.

Nick Foligno foto: nhl.com

Už asi pokaždé se bude podobná trefa srovnávat s Hertlovým gólem, který na začátku sezony v utkání proti Rangers zakončil svůj samostatný únik střelou mezi nohama. I když tím jen zvýraznil debakl soupeře, dnes už dvacetiletý Čech gól se širokým úsměvem oslavoval.

Hertl tím naštval kanadské odborníky, hovořili o zesměšnění a zneuctění slavné ligy. Ale český talent si tím získal fanoušky a zastali se ho i hráči. Někteří z nich Hertlův trik napodobují: Thomas Vanek z Buffala, Clarke MacArthur z Ottawy...

A nově také Nick Foligno z Columbusu, jehož gól rozhodl v noci na středu utkání proti Tampě Bay. Bylo to možná druhé nejhezčí provedení finty, kterou hráči zkoušejí na tréninku, ale jen málokomu se povede v zápase.

Šestadvacetiletý Američan dostal na brankoviště po dobré práci spoluhráče Ryana Johansena přihrávku, byl úplně sám před gólmanem Benem Bishopem, naznačil pohyb doprava, ale puk si stáhl mezi nohy a jemným obloučkem přehodil brankářův beton.

"Je to určitě nejhezčí gól, který jsem kdy dal," řekl Foligno v rozhovoru pro NHL.com. "Jsem rád, že mi to vyšlo, protože jinak by mi kluci v kabině dali," smál se útočník Columbusu.

Podívejte se na gól Nicka Foligna

"Chce to hodně tréninku nebo koukání na YouTube," zmínil Folingo svou inspiraci. Podobný trik piluje už od mládí a když se v poslední době rozšířil v profesionálníchsoutěžích, rozhodl se ho použít v zápase.

Folignův gól hned dostal od novinářů několik superlativů, pár fanoušků v internetových diskuzích ironicky psalo, že Bishopa zesměšnil a neváží si slavného jména NHL. "Jasně, že to bylo hezký, hlavně proto že puk zapadl do brány. Jen to ukazuje, jak je Nick šikovný a co všechno umí. V lize není moc hráčů, co tohle dokáže," pochválil svého svěřence trenér Columbusu Todd Richards.

Jiný gól totiž v utkání nepadl a Folignův kousek rozhodl zápas. Columbus však mrzí ztráta brankářské jedničky Sergeje Bobrovského. Rus předvedl 18 úspěšných zákroků, ale na začátku třetí třetiny odstoupil kvůli zatím nespecifikovanému zranění nohy.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč