130 let

S Lakatošem nebo navrátilcem Kovářem. Kouč Jalonen nominoval na Švédské hry

Sport
  •   11:33aktualizováno  12:09
Hokejový národní tým má před sebou třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour v sezoně. Příští týden vyrazí do Malmö na Švédské hry. Trenér Kari Jalonen na sever Evropy bere mix mladých a zkušených hráčů, do reprezentace se vrací Dominik Lakatoš nebo Jan Kovář. Práci v brankovišti by si měli rozdělit Petr Kváča s Alešem Stezkou.

V nominaci figurují dva nováčci, brankář Jan Lukáš z Olomouce a obránce Ondřej Vála z Pardubic.

Právě Lukáš pravděpodobně ale do Švédska nakonec neodletí. „Zná svoji pozici v týmu, bude s námi trénovat, ale pokud se Stezka nebo Kváča nezraní, zůstane v Praze,“ upřesnil Jalonen.

Ten už dříve avizoval, že na Švédské hry vezme převážně hráče do 25 let. „Původní plán jsme nakonec trochu změnili. Klok a Jordán se vrátili z Ruska a Ameriky, chceme je vidět v akci. To samé Jeřábek a Kempný, kteří hrají v extralize skvěle. Vrací se i Kovář a Sobotka, ze stejného důvodu,“ pokračoval trenér.

Jakub Jeřábek v dresu Třince nastoupil poprvé proti Plzni.

Hokejový obránce Michal Kempný nastupuje od října za pražskou Spartu.

Nakonec si jich na turnaji zahraje deset - Petr Kváča, Ondřej Vála, Libor Zábranský, Lukáš Jašek, Adam Musil, Oscar Flynn, Kryštof Hrabík, Filip Chlapík, Jan Bambula a už zmíněný Lakatoš.

Ten si dres národního týmu obleče přesně po dvou letech, naposledy v seniorské reprezentaci naskočil právě na Švédských hrách v roce 2021.

Dominik Lakatoš se raduje z prvního gólu v reprezentaci a to hned při svém debutu.

„Pro tento turnaj máme v nominaci šestnáct nových hráčů, co v této sezoně ještě v reprezentaci do hry nezasáhli. Hráči z extraligy mají vysoké sebevědomí a doufám, že si ho přenesou i do národního týmu,“ řekl Jalonen.

Z velkých extraligových jmen chybí v nominaci například Tomáš Hyka nebo Lukáš Sedlák, oba ale Jalonen zmínil jako možné potenciální kandidáty pro mistrovství světa.

„Máme dobrý obrázek ohledně hráčů, co hrají v Evropě. Po tomto turnaji jich v akci uvidíme už šedesát, takže si po návratu ze Švédska sedneme a určíme si, koho pozveme na akce ve zbytku sezony,“ přiblížil Jalonen plán realizačního týmu.

Dále na tiskové konferenci vyzdvihl počínání českých klubů v evropských soutěžích (Hradec v Lize mistrů a Spartu na Spenglerovu poháru), mluvil i o juniorech.

„Mistrovství dvacítek byl úžasný příběh. Trenéři i hráči odvedli na šampionátu skvělou práci, někteří byli dokonce nejlepší na celém turnaji. Opravdu nebude trvat dlouho a objeví se i v seniorské reprezentaci,“ naznačil.

Z logistických důvodů ovšem nikoho na Švédské hry nenominoval, ani ohledně případného mistrovství ve Finsku a Lotyšsku jména nekonkretizoval.

Naposledy se národní tým představil v akci těsně před Vánoci, na premiérovém ročníku Švýcarských her obsadil druhou příčku.

Nestačil pouze na Švédsko, se kterým zahájí ve čtvrtek 9. února nadcházející turnaj.

Na Švédských hrách budou Češi obhajovat prvenství z minulé sezony. Loni v květnu ovládli všechny tři duely v základní hrací době, navíc inkasovali pouze dvě branky.

Tehdy však šlo o přípravu před blížícím se mistrovství světa, sestavy tak už byly obohacené o posily ze zámoří.

Autor: Jakub Hromada