Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Norové moc nezlobili a my jsme se trápili v koncovce, hodnotil Rulík

Sport

  8:00
PRAHA - Po prohře s Dánskem se dostali do potíží, další komplikace už ale čeští hokejisté nepřipustili. V šestém zápase základní skupiny porazili Norsko těsně 1:0 a na šampionátu si mohli odškrtnout třetí vítězství. "Výborně nám zachytal gólman, nedělali jsme hrubky v obraně a zápas se nám povedl," pravil Radim Rulík.

Radim Rulík. foto: ČTK

Přesto ještě národní tým nemá vyhráno. Situace ve skupině je zapeklitá: Češi jsou s deseti body třetí a už si nemohou polepšit, opačným směrem ale spadnout můžou. Každopádně mají situaci ve svých rukou a postup mohou teoreticky slavit už v pondělí, pokud tedy Francie porazí Dánsko...

Skalpem Norska však hokejisté učinili důležitý krok. V duelu měli střeleckou převahu, ale dali jen jeden gól. Navíc už po 39 vteřinách hry, kdy se prosadil Vladimír Sobotka. Další trefu už obecenstvo vyhlíželo marně. "Věřím, že nás podobné zápasy můžou stmelit," řekl Rulík - trenér Litvínova a v minulosti také lodivod Lva Poprad nebo Plzně.

Lidovky.cz: Jak utkání s Norskem hodnotíte? Češi měli namále, ale důležité body získali.
Byl to nesmírně těžký zápas, hrozně jsme se trápili v produktivitě. Tyhle utkání jsou vždycky ošemetné, protože jste v tlaku, ale soupeř může z jednoho protiútoku skórovat a výsledek rázem vypadá jinak. Na druhou stranu jsme mohli nastřílet více branek, ale norský gólman chytal i s trochou štěstí výborně. Pochvalu si samozřejmě zaslouží i náš brankář Salák, také s jeho pomocí jsme zvítězili.

Lidovky.cz: Pod narůstající palbou kritiky byla česká obrana. Teď ale poprvé na šampionátu nedovolila protivníkovi skórovat. Přišlo zlepšení?
Nemyslím si. Je potřeba přiznat, že Norové moc nezlobili. Pár šancí tedy měli, ale včetně trestného střílení jsem nenapočítal více jak dvě. A to je málo. Nechci nějakým způsobem hodnotit jejich hru, ale přišlo mi, že zaostávali v timingu a hráli kostrbatě ve středním pásmu, což nám samozřejmě nahrávalo. V obraně jsme tím pádem měli mnohem více času se zformovat. Těžší zápasy pro nás teprve přijdou.

Lidovky.cz: Skvělý zápas znovu odehrál Tomáš Hertl. Pár hodin před úvodním vhazováním přitom přiznal, že se po zdravotních problémech ještě necítí ve své kůži. Ale teď byl jedním z hnacích motorů útoku.
Na jeho výkonu nebyly žádné střevní potíže znát, zahrál opravu výborně. Hru své formace oživil, o tom není pochyb. I když se mi líbili i ostatní: Sekáč měl skvělý pohyb, slušně si vedli i Vondrka s Klepišem. 

Lidovky.cz: Trenér Růžička stále hledá optimální složení útočných formací. Není už na čase, aby se jednotlivé pětky ustálily?
Podle mého názoru je dobře, že se sestava měnila. V útoku to bylo dané také zdravotním stavem jednotlivců. Teď už ale všechno směřuje k tomu, abychom na čtvrtfinále byli co nejlépe připravení a sestava byla pevně daná. Trenér si může zkoušet různé varianty na tréninku nebo i v průběhu zápasů, ale do klíčového souboje už by měly být lajny jasně dané předem.

Zleva Stefan Espeland z Norska, český reprezentant Jaromír Jágr a Martin Röymark z Norska.

Lidovky.cz: Kde by se měli reprezentanti zlepšit?
Těžko říct. Měli jsme obtížné soupeře, teď zase přišli ti papírově slabší. Mužstvo by se mělo zlepšovat zápas od zápasu, pilovat taktiku a herní systém. Utkání ve skupině od toho svým způsobem také částečně jsou. Vzorem by nám mohli být třeba Američané: když porovnám jejich první duel na mistrovství a ten zatím poslední, tak šly jejich výkony rapidně nahoru. Musí si na sebe zvyknout i spoluhráči, kteří mají v klubech vedle sebe úplně jiné hráče... Snad to všechno před play off zvládneme. Věřím, že nás ty těžké zkoušky s Norskem a Dánskem můžou stmelit.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!